Rusija mora biti na sljedećim pregovorima o Ukrajini

Olaf Scholz
25 komentara

Kijev i njegovi zapadni podupiratelji moraju “istražiti koje su opcije dostupne” za rješavanje sukoba s Moskvom, rekao je kancelar

Uskoro bi se trebala održati nova mirovna konferencija o pronalaženju diplomatskog rješenja za ukrajinski sukob, na koju bi ovoga puta bila pozvana Rusija, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

U lipnju je Švicarska bila domaćin prve ukrajinske mirovne konferencije bez sudjelovanja Rusije. Toliko razvikani događaj nije polučio nikakve konkretne rezultate, a mnoge su nazočne nacije odbile podržati njegovu zajedničku deklaraciju. Moskva je opisala summit – koji se usredotočio isključivo na ‘formulu mira’ ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog – kao “parodiju pregovora” i rekla da ne bi prisustvovala čak ni da su švicarski organizatori tražili.

Scholz je u utorak njemačkom parlamentu rekao: “Potrebna nam je još jedna mirovna konferencija. I Rusija mora biti za stolom. To je zadatak s kojim se sada moramo pozabaviti.”

Prema kancelarovim riječima, Kijevu i njegovim zapadnim podupirateljima potreban je summit kako bi se “istražilo koje su opcije dostupne” za rješavanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

Naglasio je, međutim, da njegov poziv na mirovnu konferenciju ne znači da će Berlin prestati pružati vojnu potporu Kijevu.

U petak je Zelenski sugerirao da bi sukob trebao završiti “ove jeseni”. Prema njegovim riječima, da bi se to dogodilo, NATO mora nastaviti naoružavati Ukrajinu i pojačati pritisak na Moskvu da pristane na ‘mirovni plan’ Kijeva – koji poziva na povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Kijev smatra svojima i da Moskva plati odštetu i podvrgnuti svoje dužnosnike ratnim sudovima.

Predsjednik Vladimir Putin ponovio je prošli tjedan da Rusija “nikada nije odbila” pregovore s Ukrajinom, ali je naglasio da se oni trebaju odvijati “ne na temelju nekih prolaznih zahtjeva, već na temelju dokumenata koji su dogovoreni u Istanbulu” krajem ožujka 2022., kada su dvije strane zadnji put razgovarale.

U to je vrijeme Kijev bio voljan proglasiti vojnu neutralnost, ograničiti svoje oružane snage i prestati diskriminirati etničke Ruse. Zauzvrat, Moskva bi se pridružila drugim vodećim silama u ponudi Ukrajini sigurnosnih jamstava, rekao je Putin.

“Dokument nije stupio na snagu samo zato što je Ukrajincima naređeno da to ne čine. Elite u Sjedinjenim Državama i nekim europskim zemljama osjetile su želju da traže strateški poraz Rusije”, rekao je ruski predsjednik.

Tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da Moskva trenutno ne vidi odgovarajuće uvjete za početak mirovnih pregovora za rješavanje ukrajinskog sukoba. “Čujemo razne izjave europskih zemalja, ali ne vidimo nikakve izjave o ovom pitanju od zemlje koja zapravo usmjerava cijeli ovaj proces”, rekao je Peskov, očito misleći na SAD.

mirovni pregovoriOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo Vinkovski
5 dana prije

Rusiji prijete sa raketama dugog dometa i istovremeno zovu na pregovore pod zapadnim uslovima. Ali Rusi to ne registruju. Ofanziva ide dalje.

Tupko Glupko
5 dana prije

Mora se samo umrijeti.
A Nijemci ako ne žele dalje u propast ovu nesposobnu štetočinu i pijuna izuzetnih bi trebali maknuti sa vlasti.
Prijevremeni ili redovni parlamentarni izbori za godinu dana, vidjet ćemo.

eks
5 dana prije

Kad Šolc kaže da mora, to znači da ne mora . Šolc je postao beznačajna figura u odnosima istok – zapad . On je jedan politički slabić , vazal USA psihopata i ne zaslužuje epitet “lider” .

eks
5 dana prije

“Turistička sezona” u Kurskoj oblasti je završena. “Turisti” odlaze – u dva pravca . Jedni na groblja po Usrajini, drugi u Sibir .

Let it
5 dana prije

Yeb-ite se pa zasto se zapoceli rat?
Zar nije svrha ovog rata da se unisti Rusija i Europa?

Jadan ukrajinski narod uz ovakve prevrtljive prijatelje.
Izgleda da Ukrajina ima samo podrsku Engleske i USA da Ukrajinci ginu za njihove novce i interese.

Max
5 dana prije

Dobro se sjetio.

RAM
5 dana prije

NATO-vci obecavaju Ukrajini poraz Rusije vec dvije ipo godine.
Nista nema od poraza Rusije.

Ovo je zadnji dolazak Blinkena u Ukrajinu, dosao se pozdraviti svoj s svojim obo dvoje su
iste vjere.

Rusija je neunistiva.
Ja vjerujem u Rusiju, to znaci ja vjerujem da Rusija moze biti netko i nesto i bit ce.

Vjerujem u Putina i smatram Staljina najboljim i najvecim drzavnikom na svijetu zajedno s J.B. Tito.

tihobl
5 dana prije

Totalno nebitan lik. Ima ispod 6% podrske unutar svoje stranke.

Zlovenac
5 dana prije

I ameriki da plate oružje. Šolc bolje ti je da čutiš.

Josip
5 dana prije

Solcu dolazi iz dupeta u glavu sto je napravio Njemackoj zbog glupih Ukrajinaca. Jeba ga pas blesavi..

5 dana prije

Ti ćeš da kažeš šta Rusi moraju idiote ćelavi bez mozga.

onaj najglu...Dalton
5 dana prije

”Uskoro bi se trebala održati nova mirovna konferencija o pronalaženju diplomatskog rješenja za ukrajinski sukob, na koju bi ovoga puta bila pozvana Rusija.” – Olaf Scholz

Uprava Hogwartsa veli da od ove čarolije nema ništa…

Protiv Sistema
5 dana prije

Šolca kako kažu ukrajinci “kobasica” nitko ništa ne pita. To je američka kolonija koja će sada biti žrtvovana na oltaru američkih interesa – deindustrijalizacija i opća muslimanizacija stanovništva. U ovom svijetu jedini koji imaju težinu i odlučuju su Rusija – Kina – SAD.
EU je beznačajna američka kolonija koja čeka svoju propast koju su joj namijenili gospodari preko Atlantika. I zato Šolci kuš šuti i u kut

Miro
5 dana prije

Pamtim da je Scholz evoluirao: Rusija mora biti poražena, ne smije pobijediti, mora se “zadovoljiti” dosad osvojenim ……. Scholz lider… lu-zer.

Nesko
3 dana prije

Ma baš me živo zanima sta je ovaj mali naći pedercic jeo, kad je tako pametan.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI