Rusija obećava da će se zalagati za izručenje nacističkog veterana

Hunka
23 komentara

Ottawa je dobro svjesna “mračne prošlosti” Yaroslava Hunke, ali ga i dalje odbija predati, rekao je ruski veleposlanik

Moskva će nastaviti s naporima da prisili Kanadu da izruči 99-godišnjeg nacističkog SS veterana Yaroslava Hunku kako bi odgovarao za svoje navodne zločine, rekao je ruski veleposlanik u Ottawi Oleg Stepanov.

Hunka, koji je javno priznao da se dobrovoljno pridružio diviziji Waffen-SS Galicija tijekom Drugog svjetskog rata, dospio je na naslovnice prošlog rujna nakon što je dobio ovacije kao gost u kanadskom parlamentu tijekom posjeta tamošnjeg ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog. Hunkina postrojba sudjelovala je u brutalnim protugerilskim operacijama diljem Poljske i sovjetske Ukrajine 1993.-1944., a njezini pripadnici optuženi su za masakre i druge zločine nad poljskim, židovskim i ruskim civilima.

Krajem 2023. Rusija je od Kanade zatražila izručenje tada 98-godišnjeg Kanađanina ukrajinskog podrijetla pod optužbama za genocid zbog njegove sumnje da je sudjelovao u ubojstvu najmanje 500 sovjetskih građana, ali je Ottawa odbila zahtjev navodeći nedostatak relevantnog ugovora između dvije zemlje.

U četvrtak je rusko državno tužiteljstvo objavilo da je uspjelo staviti Hunkino ime u bazu podataka Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol). Potraga za nacističkim veteranom se nastavlja, navodi agencija, dodajući da će tražiti njegovo izručenje ako se utvrdi njegovo boravište na teritoriju drugih stranih država.

Vlada kanadskog premijera Justina Trudeaua je “neiskrena” kada kaže da je Hunka “čist”, rekao je veleposlanik Stepanov za RIA-Novosti u subotu.

Praksa u zemlji je da se svatko tko tvrdi da je pobjegao od komunizma i tko nije počinio nikakav zločin na kanadskom teritoriju, smatra dobrim građaninom, objasnio je izaslanik. “Oni zatvaraju oči pred onim što su radili prije nego što su stigli ovdje, kao da se to nikada nije dogodilo”, dodao je.

“Ali istina se ne može sakriti… Vlasti [u Ottawi] dobro su svjesne [Hunkine] mračne prošlosti i sramotnih biografija tisuća drugih [Adolfa] Hitlerovih suradnika koji su nakon 1945. našli utočište u Kanadi”, naglasio je Stepanov.

Veleposlanstvo Moskve u Kanadi nastavit će raditi kako bi “nacistički pristalica bio poslan u Rusiju”, inzistirao je.

kanadanacistirusijaYaroslav Hunka
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
22 dana prije

“Janjci bleju makaze zvekećuu, zvec zvec”

Amtee
22 dana prije

Ovo je rekao Putin moj junak, vojsci u Cecniji.
If you have decided to fight, then you have already won!

R M
22 dana prije

sad su se setili. kao ono nekad kad su onog nekog starca bese a.tukovic izrucili s.rj,dementni us.asa. i sad..ne rade se te stvari tako, mora svako da odgovara na vreme za svoje zlocine, pogotovu politicari, a oni su toliko zasticeni…

petar
22 dana prije

Odalke poceti,UKrainska glad i umiranje od gladi 1932-33 napravljeno od Staljina.Jredna trecina Ukra umrla od gladi, jedna trecina u emigraciju.Prezivili jeli ..””mrtve””” i dosao neprijatelj Rusa i postao prijatelj Ukra.

Zar ne
22 dana prije

Putin fakat svigdje kasni 50 godina

Lujka, druga
22 dana prije

Ima nacista u kremlju kolk oćeš…neka prvo one denacificiraju.

tatamata
22 dana prije

Mladene jel ti ovaj kum ili tajo

Max
22 dana prije

Kanadski štićenik.

tob
21 dana prije

dok kursk gori rusi se češljaju

Tupko
21 dana prije

Ko je dozvolio da Kurt Valdhajm, pripadnik SS i ratni zličinac osuđen u Jugoslaviji 47 godine, bude u 2 mandata generalnni sekretar UN i kasnije predsjednik Austrije?

Protiv Sistema
21 dana prije

kanada i amerika su nakon drugog svjetskog rata postale domovi za brojne nacističke zločince. Čisto sumnjam da će ih izručiti kad su ih udomili.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI