Rusija reagira na optužbe za “sabotažu” Olimpijskih igara

Dmitry Peskov
23 komentara

Francuske vlasti izvijestile su o podmetanju požara na željezničkoj infrastrukturi nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Igara

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvješća o navodnoj umiješanosti Rusije u nedavne napade na francusku infrastrukturu tijekom Olimpijskih igara kao “neutemeljene optužbe” i “lažne”.

Francuska mreža brzih vlakova navodno je bila meta nekoliko “koordiniranih” paljevina, rekao je ministar prometa zemlje. Sabotaža je paralizirala vožnju brzom željeznicom uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Prema pariškom tužiteljstvu, 40-godišnji Rus priveden je tri dana prije otvaranja Igara. Incident je izazvao strahove od njegove navodne “namjere da organizira događaje koji bi mogli izazvati destabilizaciju tijekom Olimpijskih igara”, rekao je ured američkom olimpijskom partneru NBC News.

“Nekvalitetni mediji, pa čak i oni cijenjeni, u posljednje vrijeme nisu prezali ni od čega da doslovno okrive Rusiju za sve što se događa”, rekao je Peskov u ponedjeljak, odbacivši optužbe upućene Moskvi kao “neutemeljene laži”.

Dodao je da izvješća bez dokaza ne čine ništa za reputaciju medija kao navodno “pouzdanih izvora informacija”.

Prošlog tjedna, francuski ministar unutarnjih poslova u odlasku Gerald Darmanin rekao je da su dužnosnici spriječili četiri vjerodostojna planirana napada na Olimpijske igre, uključujući jedan koji je navodno bio povezan s ruskim državljaninom.

Profili onih koji navodno stoje iza napada na željeznicu “nalikuju ultraljevičarskoj operativnoj proceduri”, ali “pitanje je jesu li ti ljudi bili izmanipulirani od strane drugih ili su djelovali u vlastito ime”, dodao je.

Francuske vlasti također su u ponedjeljak izvijestile da su brojne mreže optičkih vlakana sabotirane diljem zemlje.

U međuvremenu, ruski televizijski kanali i streaming servisi ne emitiraju ovogodišnje Igre zbog odluke Međunarodnog olimpijskog odbora o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša. Iako je u početku zabranilo njihovo sudjelovanje, međunarodno tijelo je kasnije presudilo da ograničen broj pojedinaca iz dviju zemalja može sudjelovati na Olimpijskim igrama pod neutralnom zastavom. Smatra se da je odobreno samo 36 ruskih sportaša, no njih 20 odbilo je sudjelovati, navodeći ponižavajuće uvjete. ​

Ljetne olimpijske igre u Parizu prve su manifestacije u 40 godina koje je Rusija bojkotirala. Prethodno je SSSR odbacio Ljetne olimpijske igre 1984. u Los Angelesu, navodeći “sigurnosne probleme i šovinističke osjećaje te antisovjetsku histeriju koja se raspiruje u Sjedinjenim Državama”.

Olimpijske igrerusijasabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
1 mjesec prije

Jbt. jučer mi riknulo zvono na ulaznim vratima. Rekla mi susjeda da je vidjela nekog Rusa kako se šeta oko kuće.
Lp

Lucija, prva
1 mjesec prije

Viva el presidente Vladimir Vladimirovich! Hasta la rusoiebina siempre!🥳🧨🏳️‍🌈

Dušan
1 mjesec prije

@ LUCIJA PRVA -piši bre po srpski da te vasceo svet razume ,MORE BRE !!!😀😅😁😁🎃🎃🎃

Max
1 mjesec prije

Zato što nisu htjeli emitirati gadost

tihobl
1 mjesec prije

Kmeka je pocela.
Jako ih boli sto Rusija i Bjelorusija nisu prenosile otvaranje OI.

tuf
1 mjesec prije

Ovo s koordiniranim paljenjem kontrolnih postaja željeznice i današnjim uništavanjem optičkih kablova se vjerojatno nisu bavili obični huligani. Ali vidimo da ministar unutarnjih poslova u odlasku žarko želi nametnuti određeni narativ pa možda tako skoro nećemo ni saznati istinu baš kao i u slučaju Nord Stream-a.

vigor komar
1 mjesec prije

olimpijadu pedercine makarona i treba sabotirati!

Darko
1 mjesec prije

Ovi EU LGBT majmuni poput Macrona valjda sanjaju Rusiju cijelu noć, jebo im pas mater ludu..

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Od svih tih silnih fiktivnih priča se ne zna koja je gluplja.
Skoro cijele novine i njihovi kontrolirani mediji su puni takvih fiktivnih pričica, da se narod održi u stanju poslušnosti i mira.
Kada bi novinari imali hrabrosti da pišu ono što nam umrežena banda zaista radi, brzo bi došlo do revolucije.

Gad
1 mjesec prije

Budu vas sabotirali nuklearnim udarom ako ovako nastavite.

abc
1 mjesec prije

Evropski pederi neče dati mira Rusiji, dok jim ona ne razbije bulju i gubicu.

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Švabe i Francuzi do danas ne mogu preboljeti istorijskih poraza protiv Rusije. Jako trpe, a svoju psihopatsku muku su prenijeli čak na kompletnu EU.

ime
1 mjesec prije

meni nije radila fidovka a vidio sam da je lada prošla po cesti. jel se i to računa?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI