Rusija spremna da podijeli znanje o NATO oružju

37 komentara

Prijatelji Rusije mogu imati koristi od njenog iskustva u suočavanju sa zapadnim oružjem u ukrajinskom sukobu, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Zapadne zemlje su Kijevu dostavile ogromnu količinu oružja. Uprkos njihovim oglašenim sposobnostima, „oni gore na bojnom polju prilično dobro, bez šanse za popravku“, rekao je Fomin publici na bezbednosnom forumu u Xiangshanu u Pekingu u petak. „Stekli smo znanje i iskustvo u uništavanju raznih zapadnih sistema naoružanja i korišćenju modernih taktika i spremni smo da to iskustvo podelimo sa našim partnerima“,  dodao je on.

Sukob u Ukrajini doživio je značajnu promjenu u modernom ratovanju, uključujući korištenje bespilotnih letjelica, komunikacija i elektronskih protumjera, rekao je ministar prisutnima. Preispitana je uloga tenkova i zahtjevi za njihovu zaštitu, dok su protivartiljerijske operacije dobile novu dimenziju, rekao je Fomin.

„Rusko oružje je u potpunosti potvrdilo svoju efikasnost u borbenom okruženju“, naveo je on.

Zapadni donatori oružja pružaju ukrajinskoj vojsci sve sofisticiranije oružje, a borbeni avioni F-16 postali su najnoviji dodatak kijevskom inventaru prošlog mjeseca.

Zapadni mediji su imali velika očekivanja od prošlogodišnje „protuofanzive” Kijeva , za koju su zapadni donatori poslali desetine glavnih borbenih tenkova. Višemjesečna operacija nije rezultirala značajnijim teritorijalnim dobitkom, jer su se ruske odbrambene linije pokazale prejakim za ukrajinske snage. Kijev je optužio Zapad za nedovoljnu pomoć, okrivljujući to za slabe rezultate.

Moskva, koja smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije, organizirala je izložbu zarobljene NATO vojne opreme. Rusko Ministarstvo odbrane redovno prikazuje uspješne napade na zapadno naoružanje u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Prema Oryxu, analitičkom centru otvorenog koda, Kijev je izgubio najmanje 14 tenkova M1A1 Abrams, 103 borbena vozila pješaštva M2A2 Bradley, 141 oklopni transporter M113, 97 haubica M777A2 i stotine komada drugog teškog naoružanja.

Bradleyrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 dana prije

Ja stvarno ne razumijem zasto okultna oligarhija ne stvori jednostavno poltergeista da zgrabi putina za jaja dok sjedi na zahodu i povuce ga cijelog dolje.

hiber
3 dana prije

NATO oruzje staro 30-40 godina. Uz Ruse koji sve teže prodaju oružje, u teškoće su upali i Njemci. PzH 2000 se pokazala kao smeće, pa sada Hrvatska kešira za HIMARSe. Za HIMARS vlada jagma kao i za F35. Za rusko oružje postsovjetske ere uglavnom se pokazalo da je potemkinove kvalitete, pa se sve svelo na kalase i taljige.

3 dana prije

Zanimljivo kako su ljudska djelovanja, civilna i vojna, dobrano zasla u elektromagnetsko podrucje. Tu su opazanja i istrazivanja elektromagnetskog, obrada, modeliranje i simuliranje, komuniciranje, sa razvojem AI bit ce proizvodnja ideja, sad vidimo i vojna nadjacavanja.
Moze se brainstormirati sto jos se moze tu razviti.

Protiv Sistema
3 dana prije

Na zapadu se proizvodnja oružja pretvorila u najveću moguću “praonicu novaca”
Nema tu nikakve sofisticiranosti ni genijalnosti već čista otimačina novaca i slivanje u privatne novčanike (primjer HR na steroidima)

Ante
3 dana prije

Cijeli NATO savez protiv jedne Rusije ne mogu da istjeraju Ruse iz Ukrajine. Iako će netko reći kako ide trodnevna vojna operacija. istina je da se ti ljudi koji spominju tu floskulu samo tješe sa tim odgovor u nedostatku drugog argumenta. NATO je mogao poraziti Ruse 1991 godine tako da im nisu trebali pomagati kada se Rusija našla u velikoj krizi. Samo su ih trebali izolirati kao Sjevernu Koreju danas bi Rusija bila uništena nitko ne bi kupovao Ruski plin ni naftu i ostale proizvede kao dijamante rude itd. Ali nekom je na zapadu odgovaralo ovakav scenariji da se uništi Ukrajina na ovakav način. Ovako su imali veće zaradu od rata i lažne borbe protiv terorizma. Ukrajina je imala napredne inženjere koji su napravili najveći avion na svijetu osim toga bili su dobri i sa izradom softvera za poljoprivredne traktore gdje su predstavljali problem za proizvođača John Deer koji je… Čitaj više »

Max
3 dana prije

Jasno.

Alex
2 dana prije

Proslijedite taj metalni otpad Afganima,a oni će od toga načiniti uporabljivo oružje.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI