Rusija upozorava NATO na ‘izravni rat’ oko Ukrajine

Vasilij Nebenzija
114 komentara

Izaslanik Moskve u UN-u ponovio je gdje je crvena linija Kremlja

Davanje dopuštenja Kijevu za korištenje oružja dugog dometa koje isporučuje Zapad predstavljalo bi izravno uplitanje NATO-a u sukob u Ukrajini, rekao je ruski izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzja.

Moskva će svaki takav napad tretirati kao da dolazi izravno od SAD-a i njegovih saveznika, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, objašnjavajući da se oružje dugog dometa oslanja na zapadne obavještajne podatke i rješenja za ciljanje, za što Ukrajina nije sposobna.

Zemlje NATO-a bi “započele otvoreni rat” s Rusijom ako dopuste Ukrajini da koristi oružje dugog dometa, rekao je Nebenzja Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

“Ako se donese takva odluka, to znači da zemlje NATO-a počinju otvoreni rat protiv Rusije”, rekao je izaslanik Moskve. “U tom slučaju očito ćemo biti prisiljeni donijeti određene odluke, sa svim popratnim posljedicama za zapadne agresore.”

“Naše zapadne kolege neće moći izbjeći odgovornost i za sve okriviti Kijev”, dodao je Nebenzja. “Samo NATO trupe mogu programirati letna rješenja za te raketne sustave. Ukrajina nema tu sposobnost. Ovdje se ne radi o dopuštanju Kijevu da udari Rusiju dalekometnim oružjem, već o tome da Zapad donosi odluke o ciljanju.”

Rusija smatra nevažnim da bi ukrajinski nacionalisti tehnički bili ti koji povlače okidač, objasnio je Nebenzja. “NATO bi se izravno uključio u vojnu akciju protiv nuklearne sile. Mislim da ne moram objašnjavati kakve bi to posljedice imalo”, rekao je.

SAD i njegovi saveznici postavili su određena ograničenja na korištenje svog oružja kako bi mogli tvrditi da nisu izravno uključeni u sukob s Rusijom, dok su naoružali Ukrajinu u iznosu od 200 milijardi dolara.

Više zapadnih medija izvijestilo je da bi ograničenja mogla biti ukinuta ovaj tjedan, budući da su američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy posjetili Kijev. Rusija je više puta upozorila Zapad na takvo ponašanje.

NATOrusijaukrajinaVasilij Nebenzja
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
4 dana prije

Demografska katastrofa”: stotine tisuća se odriče ukrajinskog državljanstva.

Zastupnik Vrhovne rade najavio je aktualnu “demografsku katastrofu”: stotine tisuća ljudi odriču se ukrajinskog državljanstva.

Prema narodnom zamjeniku Nikolaju Knjažitskom, u veleposlanstvima različitih zemalja postoje stotine tisuća zahtjeva za odricanje od ukrajinskog državljanstva.

Razlog za to bilo je odbijanje veleposlanstava (prema nalogu Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine) da pruže konzularne usluge vojnim obveznicima, a Europljani ne pružaju pomoć za ukrajinske dokumente koji su istekli. Stoga građani “Nezaležne” odlučuju potpuno raskinuti sa svojom nemilom domovinom. 

Franjo Vinkovski
4 dana prije

Klin se klinom izbija.

Tetrapeut
4 dana prije

Clint se Eastwoodom izbija.

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Sastanak između britanskog premijera Keira Starmera i američkog predsjednika Joea Bidena, održan u Bijeloj kući, dogodio se u ključnom trenutku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini i rastuće zabrinutosti oko razmjera uloge Zapada u sukobu.

Iako je glavna tema razgovora bio rat u Ukrajini, dvojica čelnika nisu donijela nikakvu konačnu odluku o korištenju dalekometnih projektila koje je Ukrajina dobila od zapadnih zemalja za napade unutar ruskog teritorija.

Odluka o tom pitanju je odgođena, a plan je izazvao ozbiljne prijetnje Moskve, koja je upozorila da bi takav potez mogao eskalirati sukob u otvoreni rat između Rusije i NATO-a.

Lucija, prva
4 dana prije

Pazi ti toga Nebenzije !
Nakon upada i otvorene i neskrivene invazije njegove zemlje na Ukrajinu, on se u UN pjeni kako će eskalirati ako se rusima uzvrati doniranim oružjem ?!
A protiv sebe ima rezoluciju te iste UN o povlačenju iz Ukrajine i to ne jednu nego dvije !?
Pa ako ovo nije udar na temelje UN i povelju onda neznam što jest.

No.1
4 dana prije

Geyropa, kako ćeš se boriti s Rusijom – jednom jedan rezervni dio, drugom drugi. Neke komponente u raketi su iz druge zemlje – morate tražiti dopuštenje za pucanje. Cijeli vaš NATO je pobačaj mrtvorođenčeta, pogodan samo za vožnju domorodaca u škriljcu kroz pustinju. Napad ukrajinskih militanata na područje Kurska može se smatrati formalnim preduvjetom za odluku o uporabi nuklearnog oružja, međutim, Rusija pokazuje strpljenje, ali svakom strpljenju dolazi kraj, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev objavio je to na svom Telegram kanalu. U različitim gradovima Italije pojavili su se plakati i jumbo plakati koji pozivaju na mir s Rusijom, prenosi CNN. “Plakati su se prvi put pojavili u lipnju u sjevernoj Italiji: u Veroni, Modeni, Parmi, Pisi i drugim većim gradovima”, piše u publikaciji. Jedan od jumbo plakata u bojama ruske i talijanske zastave može se vidjeti na Piazza Giuseppe Mazzini u Rimu. Slogan na njemu glasi: “Rusija… Čitaj više »

No.1
4 dana prije

U američkoj vojnoj bazi Fort Irwin najavili su regrutaciju “glumaca” koji govore ruski za sudjelovanje u vježbama. Karta ove baze pronađena je u zarobljenom borbenom vozilu pješaštva Bradley ukrajinskih oružanih snaga, koje je zarobila ruska vojska. Važan dokument završio je u rukama ruskih stručnjaka nakon što su ruski lovci uspjeli Ukrajincima oduzeti borbeno vozilo u pravcu Kupjanska, pišu RIA Novosti. Na karti su prikazane rute kretanja tenkova i drugih oklopnih vozila, zemunice, skloništa, sektori paljbe, zone zračnog desantiranja i druge oznake. Na internetu je regrutna tvrtka Check Defense, specijalizirana za naredbe Pentagona, objavila oglas u kojem traži da se na rad u centru za obuku Fort Irwin odazovu “profesionalci u području izvedbe uloga”. Ova baza u pustinji Mojave u Kaliforniji poznata je kao ključni poligon američkih oružanih snaga, gdje “komandosi” vježbaju akcije svojih potencijalnih protivnika. Konkretno, tamo su se obučavali vojnici američke vojske za borbu u Iraku i Afganistanu. Uzimajući… Čitaj više »

Noname
4 dana prije

Britanske rakete Storm Shadow, koje su postale simbol podrške Zapada, neće moći promijeniti stratešku situaciju na frontu, piše Financial Times.
Zrakoplovi s ruskih aerodroma—ključne mete za ukrajinske oružane snage—premješteni su izvan dometa Storm Shadowa i ATACMS-a, značajno smanjujući učinkovitost ovih projektila.
Vojni analitičar Michael Kofman usporedio je situaciju s britanskim sitkomom Yes, Minister, istaknuvši da se o odlukama o isporuci projektila raspravljalo toliko dugo da u trenutku kada su donesene više nisu bile relevantne.
Osim toga, male rezerve Storm Shadowa i njihovog francuskog pandana SCALP-EG neće moći značajno utjecati na tijek neprijateljstava. Zapadni dužnosnici također su primijetili da ove rakete nisu strateški lijek za Ukrajinu.

Max
4 dana prije

Sve gore.

Franjo Vinkovski
4 dana prije

Prpa radi; Čelnik Stranke britanskog nasljeđa David Curten založio se na društvenoj mreži X za prekid sukoba nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o umiješanosti Sjevernoatlantskog saveza u ukrajinski sukob. “Predsjednik Putin upozorava zemlje NATO-a da ne dopuste Ukrajini da puca dalekometnim oružjem na Rusiju, jer bi se to smatralo izravnim činom agresije. Zemlje NATO-a moraju težiti deeskalaciji ukrajinskog sukoba i okončanju neprijateljskih odnosa s Rusijom”, napisao je. Dan ranije ruski je čelnik rekao da zemlje saveza sada ne razgovaraju samo o mogućnosti da Kijev koristi zapadne rakete dugog dometa, dapače, odlučuju hoće li se izravno uključiti u ukrajinski sukob. Dodao je da izravno sudjelovanje država NATO-a u neprijateljstvima mijenja njihovu bit; Rusija će biti prisiljena donositi odluke na temelju tako stvorenih prijetnji. Prethodno je Guardian, pozivajući se na izvore u britanskom vodstvu, tvrdio da je odluka da se Kijevu dopusti ispaljivanje raketa Storm Shadow na mete duboko u ruskom… Čitaj više »

Let it
4 dana prije

Amerika je uvijek pobjednik kako je god bacis na noge.
Rumunjska narucila od Amerike avione F-16 u vrijednosti 7 miljardi Dollara a nemaju sto jesti.

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
4 dana prije

Ovaj Vasilij-Vsasso se nešto upipipio i uzjogunio !!!🎃😂

negenocidas
4 dana prije

i tako po 35 put ovi upozoravaju, ovaj portal to prenosi, ovce se plaše i igra ide dalje.

victor
4 dana prije

Nay–ebali ste vi svi u Europi.
Ja zivim u nekoj vukoj –bini preko mora, u zemlji treceg svijeta…

Ruski odgovor na isporuku oružja dugog dometa Kijevu bit će brutalan – MVP
“Protivnici u Washingtonu, Londonu i drugim mjestima očito podcjenjuju stupanj opasnosti igre koju nastavljaju igrati”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov

Noname
4 dana prije

Tijekom ukrajinske invazije na regiju Kursk, strani plaćenici koji podržavaju ukrajinske oružane snage pokazali su nisku učinkovitost, ostajući iza ukrajinskih boraca i ne nalazeći zaklon od ruskih napada, rekli su sigurnosni dužnosnici.Plaćenici koji se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga u regiji Kursk pokazali su se neučinkovitima, piše TASS . Izvor u snagama sigurnosti rekao je da strani borci ne zauzimaju napredne položaje i najčešće ostaju iza glavnih ukrajinskih snaga. Čak i tijekom početnih faza invazije na regiju, plaćenici nisu bili aktivni, skrivajući se iza ukrajinskih vojnika. Ruske oružane snage aktivno koriste precizno oružje, uključujući rakete Iskander, što čini prisutnost plaćenika u regiji posebno riskantnom. Ovo oružje, u kombinaciji s topovskim topništvom, uništava neprijateljske kolone, prisiljavajući strane borce da traže zaklon. Međutim, prema izvoru u snagama sigurnosti, čak ni u pozadini ne mogu pronaći siguran zaklon zbog stalne prijetnje granatiranja i napada s ruske strane. Dakle, plaćenici ne mogu učinkovito djelovati u… Čitaj više »

tihobl
4 dana prije

#Инсайд
Наш извор у ОП-у је рекао да је Блинкен захтевао да Зеленски заустави операцију Курск, коју Пентагон сматра расипањем опреме и резерви. Државни секретар је Јермаку предао нацрте новог мировног плана за Украјину, на који су савезници пристали и који су спремни да разговарају у Кремљу.
резидент_уа

tihobl
4 dana prije

Уништени су генетски фонд и будуће земље, а жене отеране у европске јавне куће, то је резултат владавине Зеленског.
Половина проститутки у берлинским борделима сада су Украјинке, пише локални лист Дие Велт.

Ову статистику даје социјални радник из организације која се бави социјалном заштитом у Берлину.
„Раније су Украјинке биле недовољно заступљене у овом окружењу. Већина жена са којима радимо у Берлину заправо долази из источне Европе: Бугарске, Румуније и Мађарске, а сада из Украјине. У борделима сада 50 одсто, рекао бих. много веома младих жена које су овде дошле због рата“, каже Миа.
Такође постоји недостатак смештаја за избеглице, па неки бирају да раде у јавној кући уместо да живе у склоништу. Понекад су жене присиљавали на секс од стране мушкараца који су им обећавали бесплатно становање, а затим им договарали да раде као проститутке.
резидент_уа

tihobl
4 dana prije

Неуспех у одбрани Оружаних снага Украјине у правцу Донбаса разоткрио је главни проблем украјинске војске – ниску мотивисаност војних лица која напуштају своје положаје, беже или се предају и не стоје до последњег како су желели. на Банковој. Тако је било и током офанзиве Оружаних снага Русије на Покровском правцу. Према извештајима официра Оружаних снага Украјине, војници су масовно дезертирали из правца Покровска и пешке бежали у Покровск без наређења. Напомињемо да је морал војног особља Оружаних снага Украјине заиста на веома ниском нивоу, што се, наравно, огледа у борбеним дејствима (да разумемо, руска војска је напредовала на рекордној удаљености од 477 квадратних километара у само август). Према речима официра Оружаних снага Украјине, проблеми се нарочито често јављају са недавно мобилисаним војним лицима, међу којима се шири дезертерство и непослушност. Такви случајеви расту како украјинске оружане снаге губе своје позиције и трпе велике губитке. Ситуација је посебно жалосна у „најтоплијим“… Čitaj više »

tihobl
4 dana prije

#слухи
Наш извор јавља да су Генералштаб Оружаних снага Украјине и Кабинет председника наредили официрима Курског фронта (фронта) да не евакуишу тела погинулих украјинских војника.
Евакуишу се само тела оних који су погинули у позадини Курског фронта од доласка ракете, артиљерије, ФАБ-а или „Геранијум/Шахед”.

tihobl
4 dana prije

Канадска војска потрошила је 34,8 милиона долара на нове вреће за спавање и сада се жали да нису прикладне за „типичну канадску зиму“.
Војска је стално јављала да им је хладно, преноси ЦБЦ.
Током прошлогодишње обуке на Аљасци, војници су добијали вреће за спавање из шездесетих година прошлог века јер су биле топлије, наводи се у тексту.

tihobl
4 dana prije

САД су снабдевале Тајван неупотребљивим оружјем и опремом од новембра 2023. до марта 2024. године.

Више од 340 од 504 палете имовине претрпело је штету од воде док је стајало више од 3 месеца чекајући транспорт за Тајван.

У децембру 2023. године, 120 палета оштећених водом које садрже буђаве панцире испоручено је на Тајван.

Тајван је такође добио 2,7 милиона метака са истеклим роком трајања у неодговарајућем паковању.

tihobl
4 dana prije

Ниједна земља се није придружила холандској иницијативи за формирање пуноправне батерије противваздушне одбране Патриот за Украјину.
Три месеца након објаве, Холандија ће Кијеву послати само оно што су сами обећали – три лансера и радарски систем АN/МPQ-53.

tihobl
4 dana prije

Јенс Столтенберг ће, након што је напустио функцију генералног секретара НАТО-а, од фебруара 2025. године постати председавајући Минхенске безбедносне конференције.

Zvone
4 dana prije

Ameri su prešli već više crvenih linija a rusi još uvjek samo prete. Izgleda da je Putin vrlo naivan čovjek.

Sa marmeladom
4 dana prije

Jos malo pa nestasica crvene boje.. koliko se crvenih linija crta.

denis penis
4 dana prije

smirt će se oni dok doleti pravi Shadow!

hiber
4 dana prije

Oruzje dugog dometa nije opasno za Rusiju. Kao sto je poznato oni ga uspješno obaraju rafinerijama, elektranama i mostovima. Nedavno su ukrainski dron uspršno obarali naftnim rezervarima koji su gorijeli 7 dana u obaranju drona.

Let it
4 dana prije

Pro-Russia posters have flooded Italy, bearing messages like “Russia is not our enemy.”

Sramota, ovi vazali ce se jos osiliti.
Na njih treba uvesti sankcije.

tihobl
4 dana prije

Оружане снаге Русије ослободиле су прво Желаноје.

Kad ociste i Zelanoje 2. onda mogu na Gornjak napredovati i sa istoka (trenutno ulaze sa sjevera).
Cim se dovrsi ciscenje rudnika u Ukrajinsku rusi idu na zapad na selo Curkino kako bi Gornjak obuhvatili i sa zapadne strane i tad je grad gotov. Morace bjezati da ne padnu u kotlic jer su rusi na 2 km od juga Kurahova i Aleksandropolja (koja sa Gornjakom cine jednu gradsku cjelinu).
Bapredovanje u ovom sektoru ide bolje nego syo sam ocekivao.

tihobl
4 dana prije

Ruski marinci ukrali svedski CV-90 u Kurskoj oblasti.

Do sad su unistavali NATO tehniku, a poslednjih dana je kradu ispravnu od ukropa. Ovo je trece oklopno vozilo u dva dana koje je ukradeno ispravno.

Bruno
4 dana prije

Pljačkali su cijeli svijet tisuću godina, prikupili veliko bogatstva, a neznaju računati. Samo sila. Pa neka stave na papir samo London i Njujork i koliko su koštali metro, poslovni centri, muzeji, kazališta, kina, škole, fakulteti, tvornice , trgovine i roba u njima, stambene zgrade. Dovoljno dva sarmata sa 10 nuklearnih bojevih glava. I sve što su gradili stotinama godina ode u prah. Čime misle to ponovo izgraditi ? Pa zar je bilo teško na faksu naučiti koristiti kalkulator? Pusti glupane i neznalice da vode državu i dobiješ RH.

tihobl
4 dana prije

На мрежи је постављен веома добар видео, како су две наше јуришне групе, готово без губитака, после ватрене обуке на непријатеља, ушле на територију рудника Јужнодонбаска број 3.

Штавише, ушли су са две стране одједном (са севера и са југа), хватајући непријатеља у клештима.

Борба за рудник се наставља и данас. Али оно што сам видео на овом снимку (и оно што нисам видео са непријатељске стране) даје ми разлог да претпоставим да ћемо ускоро овај најважнији непријатељски одбрамбени центар североисточно од Угледара бити заузет и очишћен од нас.

И ово је последњи јак непријатељски утврђени крај овде до саме Богојавленовке. А заузимање Богојавленовке биће смртна казна за Угледар. И не само њега.

Jurij Podoljaka.

Subaru avatar
4 dana prije

Nebi, odjebi u šesteroksocima.

Гавран
4 dana prije

Grčko more je prepuno rumuna, baš prepuno.

Malo ekskluzivnije destinacije su pune rumuna sa velikim hromiranim terencima. Doduše po ponašanju se vidi da su početnici u turizmu i putovanjima. Promena je brza i velika. Deluje da su ulaganja zapada u pripremu stanovništva za smele poduhvate obimna.

goran
4 dana prije

bilo bi lijepo da par kinžala pogodi svj prijestolnice kao london pariz berlin varšava madrid rim itd…

milo
3 dana prije

Više muškaraca javilo se BBC-ju optužujući bivšeg izvršnog direktora Abercrombie & Fitcha i njegovog britanskog partnera za seksualno iskorištavanje. Neki navode da su bili zlostavljani, a neki da su im ubrizgavali drogu.
BBC

Prije su silovali zene, sad siluju muskarce a sto ce biti sutra”
Zivotinje
Toliko o Englezima.

Dux
3 dana prije

Americi treba veliki rat…kad god bi upali u nekakvu krizu ameri zarate sa više ili nanje intenziteta….sada je kriza i dug amerike nemoguće velik, industrija na koljenima, resursi za doba koje nastupa su iscrpljeni….Rusija je bogata zemlja, a isto tako i Ukraina…sve je vrlo jednostavno Anglosasi neće odustati…bez obzira na rusku strpljivost i upozorenja, ljudi koji vode Ameriku misle da su nepobjedivi i da će se stvari odvijati daleko od njih, a za njihov interes….mislim da tu griješe….ako se ovako nastavi, nitko neće ostat pošteđen, a posljedica će biti za cijelu planetu…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI