Ruska obavještajna agencija imenuje države koje su omogućile upad Kijeva u Kursk

Ukrajinske trupe
33 komentara

SAD, UK i Poljska obučavale su jedinice koje su probile granicu ranije ovog mjeseca, rekao je SVR

Zemlje NATO-a pomogle su Ukrajini u planiranju i provedbi tekućeg upada u rusku regiju Kursk, priopćila je Ruska vanjska obavještajna služba (SVR). Moskva je prethodno optužila SAD i druge zapadne zemlje da su omogućile Kijevu da udari duboko u Rusiju i gađa civile.

“Prema dostupnim informacijama, operacija Oružanih snaga Ukrajine u regiji Kursk pripremljena je uz sudjelovanje sigurnosnih agencija SAD-a, Velike Britanije i Poljske”, navodi se u priopćenju SVR-a koje je u srijedu objavila Izvestija.

Prema SVR-u, ukrajinske jedinice koje su prešle granicu ranije ovog mjeseca prošle su obuku u Britaniji i Njemačkoj.

“Vojni savjetnici iz zemalja NATO-a pomažu u koordinaciji invazijskih jedinica i u korištenju zapadnog oružja od strane Ukrajinaca”, rekla je agencija. Dodalo se da je NATO Kijevu dostavljao satelitske podatke o kretanju ruskih trupa.

Najveći upad Kijeva na međunarodno priznati ruski teritorij do danas započeo je 6. kolovoza, kada su ukrajinske trupe napale granične postaje i potom zauzele više sela, kao i Sudzhu, pogranični grad s 5000 stanovnika prije sukoba. Ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski rekao je u nedjelju da Kijev namjerava uspostaviti “tampon zonu” na ruskom tlu.

Zapadni podupiratelji Ukrajine podržali su napad. Prema The Timesu, neki od boraca koji su sudjelovali u operaciji prošli su obuku za urbanu borbu u Velikoj Britaniji. Ukrajinski vojnici uvelike su koristili oružje Zapada u Kursku, uključujući oklopna vozila Stryker američke proizvodnje i Marder njemačke proizvodnje, od kojih je neka u međuvremenu Rusija uništila.

Moskva je organizirala evakuaciju civila iz pogođenih područja i rasporedila dodatne snage za odbijanje neprijatelja. Prema posljednjoj depeši ruskog ministarstva obrane, Kijev je samo u utorak izgubio do 350 vojnika i 25 oklopnih vozila u regiji Kursk.

KurskPoljskarusijaSADUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tob
26 dana prije

srbija poslala streljivo za tu operaciju.

Dawor
26 dana prije

GUBITNICI PIJANI NESPOSOBNI OSRAMOĆENI 🇷🇺🇷🇺 !!!!!!!!

Noname
26 dana prije

Snage protuzračne obrane Ministarstva obrane u Podolsku odbile su napad bespilotne letjelice koja je letjela prema Moskvi. Prema preliminarnim podacima, na mjestu pada krhotina nije bilo štete niti žrtava. Stručnjaci hitne službe rade na mjestu nesreće, rekao je gradonačelnik glavnog grada Sobyanin. Napad s još dvije bespilotne letjelice odbile su snage protuzračne obrane u Podolsku. Preliminarno, na mjestu pada krhotina nije bilo štete niti žrtava. Četvrti dron oboren je blizu Moskve, rekao je Sobjanin. U regiji Herson, djelatnici Ruske garde i Ministarstva unutarnjih poslova pronašli su i uništili skladište NATO oružja namijenjenog za sabotažu. U tajištu su se nalazili ručni protutenkovski bacači granata, mine, granate i više od 4,5 tisuća komada streljiva. Oružje proizvedeno u zemljama NATO-a planirano je koristiti protiv civila u regiji. Prethodno je slično skrovište sa stranim oružjem, kao i velike količine novca, otkriveno u regiji Zaporožje. Bivši predsjednik Ruske Federacije i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij… Čitaj više »

Tihobl
26 dana prije

Bespilotne letjelice ruske vojske neprestano patroliraju pograničnim područjima, sprječavajući ukrajinske oružane snage u napadu, a njihov napad raste, navodi France Info. “Svakog dana osjećam se sve jače i jače. Sve je više bespilotnih letjelica i napada koje uzrokuju”, priznao je vojnik ukrajinskih oružanih snaga francuskom novinaru. Sam novinar primijetio je da višestruko povećanje broja ruskih bespilotnih letjelica u pograničnim područjima znači da je faktor iznenađenja od napada na Kursku regiju prošao, a Rusija počinje oštro odbijati Ukrajince. U 5.30 sati 6. kolovoza jedinice ukrajinskih oružanih snaga krenule su u ofenzivu s ciljem zauzimanja teritorija u Kurskoj oblasti, njihovo napredovanje je zaustavljeno, rekao je načelnik Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov. Naglasio je da će operacija u Kurskoj oblasti završiti porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je Ministarstvo obrane izvijestilo 19. kolovoza, tijekom borbi u smjeru Kurska Oružane snage Ukrajine izgubile su do 3,8 tisuća vojnika i 54… Čitaj više »

hogar strašni
26 dana prije

Mislim da Rusija samo treba dokaze da su na njenom teritoriju NATO vojnici tako da se slobodno kaže da je ovo rat Rusije i Nato-a tako da svi žitelji EU postanu svjesni da su ih ameri uvukli u rat . Znači da u bilo kom trenutku mogu postati meta.

Tihobl
26 dana prije

Rezerve Oružanih snaga Ukrajine, čak i uzimajući u obzir vojnu pomoć američkog Kongresa, ne mogu se usporediti s resursima Rusije.
Prema Bloombergu, ukrajinska vojska je sposobna za obrambene operacije, no Kijevu će trebati još najmanje šest mjeseci da pokrene veliku protuofenzivu.
U međuvremenu, Rusija je odabrala strategiju iscrpljivanja oružanih snaga Ukrajine, jačanja svojih pozicija i održavanja tampon zone. U bliskoj budućnosti Ukrajina će se morati usredotočiti na očuvanje svojih pozicija, dok će aktivne akcije morati odgoditi.

Tihobl
26 dana prije

Protekle noći ruske snage protuzračne obrane uništile su 45 ukrajinskih bespilotnih letjelica, uključujući 11 iznad Moskovske regije, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane.
“Protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao izvršiti teroristički napad bespilotnim letjelicama na ciljeve na teritoriju Ruske Federacije, dežurnim sustavima protuzračne obrane uništeno je 45 bespilotnih letjelica tipa zrakoplova”, stoji u poruci. . Napominje se da ih je 11 oboreno iznad područja Moskovske regije, još 23 iznad regije Bryansk, šest naprava je uništeno iznad regije Belgorod, tri iznad regije Kaluga i dvije iznad regije Kursk.
Kijev gotovo svakodnevno bespilotnim letjelicama pokušava napasti ciljeve u pograničnim i središnjim regijama Rusije. Snage protuzračne obrane uspješno presreću neprijateljske zrakoplove.

Noname
26 dana prije

Sudjelovanje SAD-a u ratovima na nekoliko frontova odjednom dovest će do poraza, piše Global Times. “Kroz povijest, sile koje su vodile ratove na više frontova često su bile poražene”, navodi se u publikaciji. U članku se ističe da je za Washington potpora Ukrajini već iscrpljivanje resursa, dok je nakon izbijanja palestinsko-izraelskog sukoba veliki dio streljiva namijenjenog Kijevu preusmjeren u Izrael. U takvim uvjetima, države riskiraju da se ne budu mogle nositi sa sukobom koji same potiču u azijsko-pacifičkoj regiji. “Ako se Sjedinjene Države uključe u tri rata u isto vrijeme, njihov vojno-industrijski kompleks će napredovati, ali će zemlja kao cjelina pretrpjeti najveći teret patnje”, naglasili su autori.  Štoviše, ako bi Sjedinjene Države sudjelovale u tri rata odjednom, tada bi, prema autorima, vojno-industrijski kompleks zemlje cvjetao, a stanovništvo bi podnijelo najveći teret patnje. Dana 6. kolovoza, formacije ukrajinskih oružanih snaga upale su na područje Kurske regije. Neprijateljsko napredovanje je zaustavljeno. Kako… Čitaj više »

Subaru avatar
26 dana prije

Znaći znaju tko je a nisu spriječili, isto ko i ono u Moskvi.

Koja
26 dana prije

Opet mora menjam nick… ovaj više ne puštadu, da

Sir Oliver
26 dana prije

To znaju svi. Šta onda koliko crvenih linija?Dali ima iko razuman da vjeruje da je Ukrajina toliko jaka pa se odupire. Cijeli NATO ratuje protiv RF.

Max
26 dana prije

Kad to sve znaju zašto to nisu spriječil?

Protiv Sistema
26 dana prije

Poljaci su jedan vrlo čudan narod koji nikako da nauči iz svojih grešaka u prošlosti kad su ostali bez vlastite države. Umjesto da se gaje dobrosusjedski odnosi oni stalno provociraju. Nadam se da će im pripojiti Galiciju tako da će poljacima biti veselo sa tom nacističkom vukojebinom i banderovcima

hiber
26 dana prije

A Kineze i Lukasenka su zaboravili. Njihov doprinos je nemjerljiv.

Zar ne
26 dana prije

A ja mislio da je to omogucina ruska vojska

FELIX
26 dana prije

VREME JE DA RUSI SVATE DA SU U BORBI SA NATOM I DA NESTO URADE KAKO BI DALI NA ZNANJE CLANICAMA NATA KOJE DIREKTNO PODUPIRU UKRAINU DA MOGU ZA TE SVOJE PODUHVATE BITI KAZNJENI JER SU SAMI NAPALI RUSKU FEDERACIJU, SA TIM DA SKOLUJU I USPOSABLJAJU UKRAINCE ZA BORBU PROTIV RUSIJE , SALJU DOBROVOL;CE I SKORO BREZ OGRANICENJA DOBAVLJAJU ORUZJE NEPRIJATELJU UKLJUCUJUCI SAVREMENE REKETE DUGOG DOMETA KOJE SU VEC PRICINILE STETE SAMOJ RUSIJI. TU SU U PRVOM REDU POLJACI I BRITANCI ZAJEDNO SA OSTALM EVROPSKIMI CLANICAMA NATA A DA O SAMOJ AMERICI I NE GOVORIM. MORALI JIM BI DATI NA ZNANJE DA OKO NAORUZAVATR NASEG NEPRIJATELJA VI STE SA NAMA U RATU ZASTO CETE ODGOVARIATI I SAZALITI

goran
26 dana prije

putine više nije bitno tko je kriv za upad,ti si glavni krivac za to i tu nema razgovora više,ali to više nije bitno,bitno je samo što češ sad poduzeti da to zaustaviš,to je sad glavno pitanje?

partizan prespavao revoluciju
25 dana prije

Neka najprije imenuju sami sebe, tj. Rusiju. Ostavili su kuću širom otvorenu i otišli na spavanje.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI