Ruska odbrana izazov za Ukrajinu

Vojnici pored unistenog tenka u Buci
33 komentara

Čini se da Kijev ima rezerve prema pokretanju velike ofanzive na ruske odbrambene položaje, ocijenio je bivši šef estonske Spoljne obavještajne službe (VLA) Rainer Sachs, na osnovu događaja u protekle dvije sedmice.

„Ukrajina je pokušala da probije rusku liniju odbrane na jugu fronta na tri mesta. Ne koristeći velike energične manevarske jedinice, već pažljivo, uz artiljerijsku vatru”, rekao je on u utorak za TV Postimees.

“Ne bih očekivao brz i dubok napredak od takvog napada”, predvidio je bivši visoki zvaničnik.

Sachs smatra da Kijev nije rasporedio svoje glavne snage u kontraofanzivi, koju je pokrenuo ranije ovog mjeseca. Nakon što nije uspjela da postigne proboj u početnom guranju, čini se da je napravila pauzu i “pokušava da prorijedi ruske snage” napadima dužeg dometa i tajnim operacijama, ocijenio je on.

Ekspert je rekao da ne očekuje da će Kijev pokrenuti amfibijsku operaciju preko rijeke Dnjepar, s obzirom na rusku zračnu nadmoć. Jedan od problema Ukrajine je činjenica da ruski jurišni helikopteri mogu da gađaju ciljeve, držeći se izvan dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Piloti ponekad rizikuju lansiranje projektila sa manje udaljenosti, što poboljšava preciznost, dodao je, tvrdeći da to ponekad može dovesti do ruskih gubitaka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u srijedu da je došlo do “zatišja” u neprijateljstvima zbog velikih gubitaka koje je ukrajinska strana pretrpjela u protekle dvije sedmice. Kijev sada pregrupisuje snage i preispituje svoju strategiju, predložio je on.

“Ukrajinski potencijal za ofanzivno djelovanje do sada nije iscrpljen. Protivnik ima rezerve i razmišlja gde i kako da ih rasporedi”, rekao je Putin.

Predsjednik je dodao da ruske trupe ipak neće dati Ukrajini nikakvu šansu da preokrene tok situacije, te da razumijevanje to doprinosi “konfuziji” i oklevanju Kijeva.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

Bitno je da se Rusiji nanesu što veći gubitci, koliko će Ukrajinaca poginuti u tome nije važno.
Svakog proksija su tako upropastili i ostavili kada više nisu mogli da ga upotrebe.
Ukri su poznati po udaranju glavom o zid, prvo Bahmut sada linija Surovkina, da vidimo dokle će.

tihobl
1 godina prije

NATO je rasporedio snage u tri talasa – prvi koji je trebao da otvori rupu u frontu (to su potrosne snage), za njim bi uslijedile glavne trupe koje bi upale u dubinu i rasirile se i tu je treci talas – pjesadnici defanzivci koji bi trebali drzati zazuetu teritoriju, a glavnina trupa bi nastavila prema Krimu. Prvi talas je istrosen pa su poceli dodavati vojnike iz treceg talasa kako bi dopunili jedinice, ali i to se brzo trosilo. Zato poslednja dva dana nema velikih napada vec pokusavaju grupama jacine voda ili ojacanog voda. Naravno sa ovim snagama nemaju sanse da naprave proboj, ali salju ih kako bi sponzorima mogli reci da i dalje pokusavaju. Bezveze salju ljude u smrt, pa se zato sve vise predaju. Sjetite se prvih dana tvz. kontraofanzive da se niko nije predavao. Nalozili su ih pricama da su rusi ostali bez municije, da su rusi alkoholisani… Čitaj više »

1 godina prije

Ja bih ovo sve do sad vezano za SVO nazvao zagrijavanjem…Prave stvari nisu još počele a s obzirom na stanje raspolozivog naoruzanja u zapadnim zemljama , slabe proizvodne kapacitete , depresivna energetsko ekonomska slika , jedino šta im ostaje su nuksi ako žele borbu do puha…
Ili nuks ili poraz , trećeg nema..

gargamel.
1 godina prije

Ruska raketna oluja „zamrzava“ ukrajinsku kontraofanzivu: koncentracije trupa, skladišta municije, željezničke stanice itd. pogođene su od istoka prema zapadu. Bombardovani su gradovi Kijev, Odesa (luka), Nikolajev, Lavov, Žitomir, Poltava, Černihiv, Šumi, Hmeljnicki, Vinica itd.
Mete su odabrane jer su to punkta za prebacivanje i skladištenje zapadnih sistema naoružanja i municije, prenosi Pronews.

U Žitomiru u zapadnoj Ukrajini, eksplozija je bila kolosalna, što znači da su Rusi pogodili nešto veoma “teško”.

Ukupno je ispaljeno oko 70 krstarećih projektila Kh-101 i 200 dronova kamikaza Geran (Shaheed 131).

Samo u Kijevu Ukrajinci tvrde da su oborili 40 dronova (ovo se ne može potvrditi).

Ovo je drugi uzastopni dan teškog bombardovanja Ukrajine od strane masivnih ruskih vazdušnih napada. Čini se da ova bombardovanja imaju efekta jer odlažu ukrajinsku kontraofanzivu koju Kijev najavljuje Zapadu od početka marta.

gargamel.
1 godina prije

Treba zamisliti situaciju, da se Rusija brani na teritoriji od pre dve godine. Sada je situacija drugacija, brani se na iskonskim ruskim teritorijama , pa ostaje tajna, koje to vrednosti i ostala americka sranja, brane u Iraku, Siriji, Libiji, pa i na Balkanu.

Nekoime
1 godina prije

Čekaju da Rusi poumiru od starosti.

Josip
1 godina prije

Kijevu preostaje samo kapitulacija, smjena i zatvor za Zelenskog, pregovori s Rusima, odustajanje od trule EU i NATO-a te poštivanje ljudskih i nacionalnih prava svog stanovništva ako se žele zadržati u donekle bliskim granicama onog što će od Ukrajine ostati.

tihobl
1 godina prije

Kijevski kanali imaju masu opravdanja za neuspjeh kontraofanzive. Jedno je zanimljivo:
Kazu da je zapadna tehnika za elektronski rat podbacila, nije presjekla komunikacije izmedju ruskih jedinica i onesposobila dronove. Kazu jos da su rusi ubacili nova vozila za elektronsko ometanje, da su ukropima razbili komunikacije, onesposobili GPS i prizemljila dronove. Kazu da su zbog toga ukrajiski napadi bili do kraja neorganizovani i nekoordinisani.

Lucija, prva
1 godina prije

“Ruske snage jutros su pokrenule napad na sjeverno predgrađe Kupjanska, te na mjesta Kucherivka i Petropavliivka koja su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom i nalaze se istočno/sjeveroistočno od Kupyanska.

Ruska napadna operacija je u samo dva dana zauzela površinski više prostora nego ukrajinska ofanziva na zaporoškom pravcu u tri tjedna.

Ovaj napad u cjelosti je iznenadio GS OS Ukrajine koji sada priznaje problem za ukrajinkse snage na ovom bojištu.

63.brigada OS Ukrajine izgubila je svoje položaje na limanskom pravcu dok GS OS Ukraine na kupjanskom pravcu pričuvama pokušavaju zaustaviti ruski napad.”

Lucija, prva
1 godina prije

” Telegaph, Richard Kamp kaze da je vrlo verovatno da ce ukrainska ofanziva biti bezuspesna i da NATO treba pripremiti Francusku i Njemacku da im ne klecaju kolena od straha.
www. telegraph.co. uk, news, prepare- for-kyivs-counter -offensive -to-falter

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI