Ruska vojska u najvećim pomorskim vježbama u desetljećima

Navalne vojne vjezbe Rusije
12 komentara

Planirano je da vježba uključuje operacije u Tihom i Arktičkom oceanu, kao i u Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru

Rusija je u utorak pokrenula veliku stratešku pomorsku vježbu. Nazvane Ocean-2024 i planirane da se održavaju istovremeno u Tihom i Arktičkom oceanu, kao i u Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru, vježbe bi trebale biti najveće u posljednja tri desetljeća, prema predsjedniku Vladimiru Putinu.

S ciljem testiranja borbene spremnosti i interoperabilnosti nacionalnih flota i njezinih zračnih snaga, vježbe će se održavati do 16. rujna. Očekuje se da će trupe simulirati stvarne borbene situacije, rekao je predsjednik dok je nazočio početku manevara putem videa link.

Ministarstvo obrane objavilo je niz videa za koje tvrdi da pokazuju kako vojska sudjeluje u vježbama. Ruska pacifička flota bila je prva koja je izvela veliki zajednički napad na simulirani neprijateljski cilj prvog dana vježbi, prema ministarstvu. Površinska i podmorska plovila flote, kao i obalni obrambeni sustavi ispalili su gotovo desetak krstarećih projektila u koordiniranoj paljbi.

Jedan snimak prikazuje rusku podmornicu B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky kako ispaljuje krstareću raketu Kalibr-PL dok je zaronjena. Projektil se može lansirati kao torpedo iz nosača cijevi podmornice. Zatim izranja ispod vode i leti prema svojoj meti poput obične krstareće rakete.

Videozapisi također pokazuju lansiranje krstarećih projektila Oniks i Uran iz mobilnih obalnih raketnih sustava Bastion i Bal. Nadzvučne rakete Oniks sposobne su pogoditi ciljeve na udaljenosti do 800 km (500 milja) i mogu putovati brzinom gotovo tri puta većom od brzine zvuka.

Osim toga, fregata ruske Sjeverne flote uspješno je pogodila ciljeve na udaljenosti od oko 200 km (125 milja) drugom vrstom projektila Kalibr, prema ministarstvu.

Više od 30 bojnih brodova i pomoćnih plovila ruske Baltičke flote krenulo je u utorak iz svojih baza kako bi sudjelovali u vježbama. Očekuje se da će skupina flote obavljati određene zadaće u Baltičkom moru, priopćilo je ministarstvo.

Govoreći s ministrom obrane Andrejem Belousovim i zapovjednicima ruske flote u utorak, Putin je rekao da bi nacionalna vojska trebala biti spremna za svaki potencijalni razvoj događaja usred rastućih geopolitičkih napetosti i “pouzdano braniti” i ruski suverenitet i interese.

Ocean-2024PutinrusijaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zeljko
7 dana prije

Sa onim “nosačem” zrakoplova koji “dimi” više nego prosječna TE u BiH!

Dawor
7 dana prije

Jedino su u tome i “dobri” ……. kad vježbe prestanu onda počinju i probleni !!!!

Zar ne
7 dana prije

Mornarica za parade
Crno more izbjegavaju,
Da ih netko ne bi ozlijedio
🤣🤣🤣

Max
7 dana prije

Pokazivanje snage.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI