SAD blizu ‘fatalno’ pogrešne računice

Sergej Rjabkov
14 komentara

SAD su blizu toga da naprave “fatalnu” pogrešnu procjenu u svojim pokušajima da se izbore sa sukobom Rusije i Ukrajine, upozorio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Visoki diplomata prokomentarisao je u ponedjeljak najavljenu odluku SAD-a da Kijevu dopusti da koristi američko oružje izvan onoga što Washington smatra ukrajinskom teritorijom. Taj potez je navodno ograničen na mali dio ruske regije Belgorod relevantan za neprijateljstva preko granice u ukrajinskoj regiji Harkov.

„Želim da upozorim američke glumce na pogrešne procene koje mogu dovesti do fatalnih posledica. Iz nekog nejasnog razloga oni potcjenjuju koliko ozbiljnog odgovora mogu da se suoče”, rekao je Rjabkov novinarima.

Do tada je američka politika bila zabrana takvih napada, kako bi se spriječilo pokretanje „Trećeg svjetskog rata“. Kijev je rekao da je razočaran promjenom, jer želi dozvolu za ispaljivanje američkog oružja dugog dometa duboko u Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na “ozbiljne posljedice”  potencijalnih udara dugog dometa  “s obzirom na paritet [zemalja] u strateškom naoružanju”.

Rjabkov je pozvao američke kreatore politike da  “potroše dio svog vremena, koje vjerovatno troše na kompjuterske igrice, sudeći po njihovom bezosjećajnom pristupu ozbiljnim pitanjima”  na razmatranje Putinovih riječi.

Zvaničnik je također upozorio da bi Rusija mogla asimetrično reagirati na ukrajinski napad na njeno nuklearno odvraćanje, jer bi Moskva smatrala SAD odgovornim. Zvaničnici u Washingtonu  “dali su Kijevu dozvolu za bilo kakve zločine, bilo kakvu akciju, i ne čine ništa da suzbiju provokacije svojih klijenata… Ali SAD to ne dobijaju besplatno i osjetit će posljedice”, upozorio je zamjenik ministra. Ukrajinski izvori su tvrdili medijima da je Kijev prošlog mjeseca gađao dvije radarske stanice ranog upozorenja u Rusiji, navodno oštetivši jednu. Objekti o kojima je riječ dizajnirani su za otkrivanje lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila i pružanje odgovora ruskom rukovodstvu.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo te izvještaje.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
27 dana prije

Ozbiljno i vjerojatno posljednje upozoenje.

David
27 dana prije

Putine potopi im Eisenhowera pa redom sve nosaće i svaki ratni brod u međunarodnim vodama veći od pedalina – pa neka vide što je asyimmetric response – nasilnik razumije samo jezik sile – pa progovori s njima konačno onako kako će razumjeti

nessy
26 dana prije

Mislim da ipak rusi rade fatalnu gresku. Pa gledaju li oni filmove? Kad se pojavi John Wayne, svi junaci mukom umukose. A tek John Wick? Nisu primjetili kad taj puca od svakog metka padaju trojica. Tip ima pistolje i automate koji ne trebaju ponovno punjenje. A tek oprema? Pa on ima ‘balisticko odjelo’, neprijatelj mu sprasi rafal u prsi, a on, ne da mu nisu slomili rebra, nego je nakon toga jos jaci i borbeniji. A Vin Kerozin? Ili onaj nabildani Dwayne Johnson? On kad napne torzo, metci se odbijaju. I sada, tko radi gresku? Meni je zao rusa, kao slavenske brace, ali oni nemaju sanse sa ovakvim tipovima. Da Wicka pogode rucnim bacacem, on bi otresao prasinu i nastavio ljuti boj za demokraciju i ljudska prava. I prava LGBTQ…. i ostatak abecede. Nadam se da ce Lavrov procitati ovaj moj komentar, i kao pametan diplomat, odmah savjetovati Bombu na… Čitaj više »

Zoro
26 dana prije

dati Hutima krstareču raketu neograničenog dometa, Burevjesnik se zove, i uzvratiti po ciljevima u americi jednakim ili važnijim od pogođenih ciljeva u Rusiji,
raketom će jasno upravljati ruski instruktori uz rusko satelitsko navođenje i određivanje ciljeva, Huti če pritisnit botun pali (neka zgodna Hutkinja) i jasno bit će ispaljena sa teritorija Jemena
to je odgovor koji če urazumit gringose bez toga ništa sve se nastavlja

vigor komar
26 dana prije

nema sansone da moskva upotrijebi nuklearno oruzje! u suprotnom ne bi ko papiga stotine puta ponavljala prazne prijetnje ciljajuci na manipulativnu proizvodnju straha kod neupucenih masa. i ne bi zapad via zelenski tako bahato udarao duboko po teritoriji rusije.

vigor komar
26 dana prije

od laznih prijetnji putinu sve duzi nos. i rjabkinu raste.a dmitrij medvjedev votkisanim jezikom vec porusio london, berlin…jos koja boca pa prelazimo na ameriku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI