SAD će deblokirati isporuke bombi Izraelu

Netanyahu i Biden
5 komentara

SAD je odlučio dostaviti Izraelu isporuku od 1800 bombi koja je obustavljena prije nekoliko mjeseci zbog zabrinutosti razaranja u gradu Rafahu u Gazi, izvijestio je u četvrtak Axios.

Prema neimenovanim američkim i izraelskim dužnosnicima koji su razgovarali s portalom vijesti, administracija američkog predsjednika Joea Bidena voljna je poslati seriju bombi od 226 kg koje su stavljene na čekanje u travnju. U to je vrijeme američki ministar obrane Lloyd Austin citirao izraelski propust da obrati pažnju na upozorenja da “ne bi trebao pokrenuti veliki napad na Rafah bez uzimanja u obzir i zaštite civila koji se nalaze u tom bojnom prostoru”.

Axios je sugerirao da odmrzavanje znači da su SAD sada manje zabrinute da bi Izrael mogao upotrijebiti te bombe u Gazi, jer nastoji poboljšati odnose sa svojim ključnim bliskoistočnim saveznikom, koji su bili zategnuti od početka rata između Izraela i Hamasa prošlog listopada. Bombe bi navodno trebale biti isporučene za dva tjedna, nakon završetka izraelske operacije u Rafi.

Američki i izraelski dužnosnici još uvijek pregovaraju o drugom dijelu pošiljke koji uključuje 1.800 bombi od 900 kg, stoji u izvješću. Axios je također primijetio da su pregovori o isporuci oružja Izraelu odgođeni zbog javnih napada premijera Benjamina Netanyahua na Washington po tom pitanju.

U petak je Reuters izvijestio da je od početka rata između Izraela i Hamasa SAD isporučio Izraelu ukupno 14.000 bombi od 900 kg, 6.500 bombi od 226 kg, 3.000 projektila Hellfire i drugo streljivo. Washington je također poslao 6,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći od 7. listopada.

Neprijateljstva između Izraela i militantne skupine Hamas sa sjedištem u Gazi dosad su odnijela živote više od 37.000 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, uzrokujući nezapamćena razaranja i humanitarnu krizu u Gazi.

BombeIsporukaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mučki Provokator
2 dana prije

Jel to sada pred izbore ?

Josip
1 dan prije

Pametnije bi im bilo da ih sve istovare na Izrael s kilometar visine skupa s ovim senilnim drekom Bidenom kojemu podmecu takove odluke. Jebali im zidovi mater glupu..

vrlodrag
1 dan prije

Dali bi oni svojima to i prije samo da su imali na stanju. Sad kad su ih izradili mogu ih i dati.

Max
1 dan prije

Davali su ih i prije.

Samo U Prolazu
1 dan prije

Umjesto osude, izolacije i sankcija njima pomoć u nastavku genocida! Hitler sigurno umire od smijeha: uspješno je žrtve pretvorio u počinitelje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI