SAD će dopustiti Ukrajini da napadne Rusiju raketama dugog dometa

SAD-Ukrajina-ATACMS
234 komentara

“Sada to rješavamo”, rekao je predsjednik Joe Biden

Washington namjerava ukinuti ograničenja Kijevu na korištenje američkih ATACMS projektila za udare duboko u ruski teritorij, tvrdi novinarka Axiosa, pozivajući se na istaknutog člana Kongresa.

Ograničenja su izvorno uvedena kako bi se SAD-u i njegovim saveznicima omogućilo da tvrde da nisu izravno uključeni u sukob s Rusijom, dok su naoružali Ukrajinu u iznosu od 200 milijardi dolara ili više. Kijev od svibnja traži ukidanje ograničenja.

Američki državni tajnik Antony Blinken namjerava najaviti promjenu politike tijekom posjeta Kijevu sa svojim britanskim kolegom Davidom Lammyjem ovog tjedna, tvrdi u utorak novinarka Axiosa Juliegrace Brufke, pozivajući se na kongresmena Michaela McCaula.

“Razgovarao sam s Blinkenom prije dva dana i on putuje sa svojim kolegom iz Ujedinjenog Kraljevstva u Kijev kako bi im zapravo rekao da će im dopustiti [da napadnu Rusiju ATACMS-om],” McCaul, teksaški republikanac koji predsjeda Zastupničkim odborom za vanjske poslove, rekla je Brufkeu u intervjuu prošlog petka.

Blinken će biti u Kijevu u srijedu “kako bi pokazao kontinuiranu podršku obrani Ukrajine”, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Matt Miller. Nije najavio nikakve promjene politike.

Međutim, Bloomberg je u utorak citirao Blinkena da je “signalizirao” promjenu mišljenja Washingtona, navodno zbog tvrdnji da je Iran isporučio Rusiji balističke projektile.

“Razmatrat ćemo i poslušati zahtjev Ukrajine”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji s Lammyjem u Londonu. Dodao je da će američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer razgovarati o “pitanju projektila” u petak u Washingtonu.

“Sada to rješavamo”, rekao je Biden novinarima u utorak, kada su ga upitali o ukrajinskoj upotrebi projektila dugog dometa.

Blinken je tvrdio da je Iran Rusiji isporučio neodređeni broj raketa Fath-360, prkoseći mjesecima zapadnih upozorenja, te da će ih Moskva upotrijebiti protiv Ukrajine “u roku od nekoliko tjedana”.

Iran je kategorički odbacio optužbe, inzistirajući na tome da nije podržao nijednu stranu u sukobu.

“Nijedan projektil nije poslan Rusiji i ova tvrdnja je vrsta psihološkog rata”, rekao je viši vojni zapovjednik Fazlollah Nozari iranskim medijima u ponedjeljak. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je: “Tužitelji Irana su oni koji su među najvećim izvoznicima oružja na jednu stranu u ratu.”

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja optužio je Zapad da je upleten u ukrajinski sukob “do ušiju” i rekao da će se pitanje naoružavanja Kijeva raspravljati u Vijeću sigurnosti u petak.

Sve do 27. kolovoza Pentagon je tvrdio da se njegova politika upotrebe dalekometnog oružja nije promijenila. To je bilo prije nego što su ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov i šef stožera Vladimira Zelenskog, Andrej Yermak, posjetili Washington s prijavljenim popisom ruskih ciljeva za koje su tražili odobrenje da napadnu.

Ukrajina je više puta lansirala bespilotne letjelice sve do Moskve, neslavno srušivši jednu na krov Kremlja u svibnju 2023. U utorak je još jedna ukrajinska bespilotna letjelica udarila u stambenu zgradu u Podmoskovlju, ubivši jednog civila i ranivši tri.

Rakete Dugog dometarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
234 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
6 dana prije

Kako ono ide, prvo negiraju a onda tvrde.

Nibiru
6 dana prije

🇺🇸🇺🇦🇺🇦🫶💪👍🍺

Protiv Sistema
6 dana prije

ako dolar uzgubi svoj primat u svijetu ameri znaju da im slijedi potop i silazak sa scene. u pokušaju da se to spriječi spremni su na rat “do posljednjeg ukrajinca, pa poljaka, pa rumunja pa hrvata”

M.r H.F
6 dana prije

Rusi su znali za ovu odluku tako da su se pripremili sa iranskim fatehom 360 … e sad jedino pitanje kuda idu divlje svinje!!??!??

Biti-ili-ne-biti
6 dana prije

Kamala Harris je varala u debati s Trumpom – koristila je slušalice u uhu. Održana je prva, a moguće i posljednja debata između demokratske potpredsjednice Kamale Harris i republikanca Donalda Trumpa uoči američkih predsjedničkih izbora koji će se održati 5. studenoga. Atmosfera je bila užarena, mnogi analitičari ocjenjuju da je Harris natjerala Trumpa u defenzivu nizom napada na teme pobačaja, Trumpove podobnosti za dužnost predsjednika kao i njegovih nevolja s pravosuđem. Trump je bio ozbiljno isprovociran, a njegove su reakcije djelovale nervozno. U medijima su se pojavili brojni detalji iz 90-minutne debate, a društvenim mrežama sada kruže i bizarne teorije zavjere da je Kamala Harris imala malu pomoć tijekom debate. “Kruže glasine da je Kamala Harris nosila audio naušnice i da su joj šaptali odgovore. Nije li to protivno pravilima rasprave?”, napisala je jedna korisnica mreže X uz fotografiju naušnica koje je na debati nosila Harris i audio naušnica NOVA… Čitaj više »

JoeP
6 dana prije

Na ovome portalu ne pristaje ratno huškanje, a posli će se svi pitat odakle rat

trajko
6 dana prije

I RF će dozvoliti Novorusiji da upotrijebi isto protiv dobavljača.PROXY vs PROXY.

tihobl
6 dana prije

Britanci su cijelo ljeto ubjedjivali amerikance u nijemce da isporuce rakete. Na kraju amere su slomili.

Zeljko
6 dana prije

Moja obitelj primjerice napravi najbolji med i ajvar u prečniku cca. 10 kilometara od Tuzle, suprugin rodni grad i grad gdje poslije silnih seoba trenutačno živimo, i mi prodamo sav naš med i ajvar nekoj xy osobi, hoće li ta osoba koristiti taj med i ajvar za svoje potrebe ili će to preprodati to nije naša stvar!
Rezime, RF je napala UA i planirala za 72 sata, a traje uskoro 1.000 dana, oku.irati cijelu UA i “velikog brata” a i ostatak Za.ada uopće ne treba interesirati to što UA bom.ardira RF!!
Znači RF smije uništa.ati UA i poslati je u “kameno doba” ali UA se ne smije braniti? UA treba bombardirati Kremlj svaki dan jer je to pošteno, sve ostalo bi bilo mazo.izam da RF razara UA a da UA čeka da se RF “smiluje”!
UA udri Kremlj svaki dan, oko za oko, zub za zub !!

Ziv je Geza
6 dana prije

Ja mislio da ce konacno amerika ukrajini dozvoliti da pobjedi Ruse,zbilja nisu fer, ukri bi vec bili u vladivostoku da ih amerikenjci ne drze, ameri drze pudlicu da ne rastrga medjeda, pudlica kevce pusti me da rastrgam medzeda:)))

Гавран
6 dana prije

Jedan oficir reče:
KADA VIDITE DA SE PUTIN NA TV OBRAĆA U VOJNOJ UNIFORMI,
vreme je da vam strah uđe u kosti

gogo
6 dana prije

prije nego sjašu amerima i cijelom svijetu sa leđa žele napraviti još veće sranje ! Sreća što Putin ima dobre živce jer netko drugi bi već sravnao ukrojebinu za zemljom

Biti-ili-ne-biti
6 dana prije

Zašto su prije 23 godine, 11.09.2001. uništene zgrade WTC (Svjetski Trgovački Centar) u NewYorku: „Zavera dalje otkriva, da je napad na rublju izvršen i 1991. za šta su bili zaduženi Soroš, grupa bankara oko porodice Buš, Alan Grinspen tadašnji sekretar FED-a, i Vonta kao finansijski operativac. Tako je 11. septembra 1991. po nalogu Buša starijeg navodno tajno emitovano 240 milijardi dolara državnih obveznica koje su bile čist falsifikat. Izdate su na 10 godina i stizale su na naplatu 12. septembra 2001. Njima su preko tajkuna kupovana po Rusiji naftna i gasna postrojenja. Dve brokerske firme su bile njihovi zastupnici: Kantor Ficdžerald i Eurobrokers. Sve njihove transakcije su inače bile pod stalnim nadzorom Obaveštajne pomorske službe (Office of Naval Intelligence). Pošto naplate nije moglo da bude, stotine milijardi dolara falsifikovanih državnih vrednosnih papira moralo je da bude uništeno kako bi se ne stvorio haos na tržištu vrednosnih papira. Rušenje kula STC-a… Čitaj više »

tihobl
6 dana prije

Украјина пристаје на транзит руске нафте за Европу

Власти земље су изјавиле да су спремне да транзитирају нафту из Русије преко своје територије ако европске компаније купе гориво.

 Ако се уговор о транзиту гаса не продужи, Украјина ће изгубити годишњи приход од 800 милиона долара.

tihobl
6 dana prije

Јеменски Хути оборили су девети амерички дрон МК-9 Реапер

Гавран
6 dana prije

U slučaju nuklearnog rata u Evropi a naročito taktičkog USA će se ponašati kao i prema Ukrajini. Dolivaće ulje na vatru. Sa članom 5 će obrisati du*e i uživati u pobedi uz kokoce i kantri muziku, pardon latino muziku.

držnedaj
6 dana prije

Ovaj ratni ziobubanj se jednom na sumitu g7 provalio;
‘da nuklearni rat ne predstavlja “veću prijetnju čovječanstvu” od klimatskih promjena’.

tihobl
6 dana prije

U Kurskoj oblasti rusi su nastavili razbijati NATO trupe. Jos nekoliko sela je nocas oslobodjeno. Veliki je broj zarobljenih. Gledam snimke zarobljenika i svi su mrsavi ispijenih lica kao da su iz logora izasli. A onda se sjetim snimaka mobilizatora – svi su preko 100 kg.

tihobl
6 dana prije

Казахстан би могао да прекине испоруке уранијума Западу због санкција и рата у Украјини – Фајненшел тајмс

Генерални директор Казатомпрома Меиржан Јусупов рекао је да антируске санкције компликују испоруку уранијума у ​​Европу.

Компанија копа 43 одсто светског уранијума, али традиционална рута преко Санкт Петербурга наводно више није доступна, а алтернативни пут је знатно скупљи.

С тим у вези, Казатомпром може да пребаци испоруке на руско и кинеско тржиште.

Max
6 dana prije

Rusima ne treba dopuštenje da uzvrate.

Franjo Vinkovski
6 dana prije

Sve su to potezi iz očaja jer Ruske snage brzo i sigurno kreču napred i osvajaju sve više prostora. Te projektile če Rusija lakočom obarati a na tok rata neče ništa utjecati. Rusija čisti Ukrajinu od nacističkog ološa i to če raditi još temeljitije.

Bosna
6 dana prije

Stigao je iranski predsjednik u Irak.
Potpisuju mnoge sporazume.
Iran je pod sankcijama, dakle Irak ce isto upasti u vrtlog sankcija i tako ce Amerikanci gurnuti u zagrljaj dva prijateljska naroda
koja su jednom bili nahuskani na rat od zapada-Izraela.

Koja blesava politika od strane “zapada”

Stvaraju paralerni svijet

Noname
6 dana prije

Masovno dezertiranje vojnika postalo je veliki problem za ukrajinske oružane snage, piše talijanski list La Reppublica. “Oni trče. Vojnici više ne mogu izdržati. Moral nekih pješaka toliko je oslabio da su dezerterstvo i bijegovi postali veliki problem za generalštab i vladu”, navodi se u članku. Prema publikaciji, u prva četiri mjeseca 2024. godine ukupan broj kaznenih predmeta zbog napuštanja vojne jedinice i dezerterstva u Ukrajini premašio je 17 tisuća. Istodobno, čak ni zatvorske kazne do 12 godina ne zaustavljaju ukrajinsku vojsku. Kako su primijetili autori materijala, masovni egzodus vojnika značajno komplicira sve pokušaje Kijeva da stabilizira frontu ili pokrene vlastitu ofenzivu. “Možete imati F-16 i HIMARS, ali bez Kalašnjikova i onih koji ih posjeduju, ratovi se ne mogu dobiti ili čak izvući. I malo je kandidata za njih (mitraljeze – prim. urednika): bolje je čistiti toalet u kijevskoj ćeliji nego služiti zemlji u rovovima pod minobacačkom vatrom”, naglašava publikacija. Kako… Čitaj više »

Zvone
6 dana prije

Ako bi Putin stvarno hteo završiti ovaj rat onda bi to bez problema i uradio ali i on radi na tome da se rat oduži pa da se poubija što više slovena.

FELIX
6 dana prije

MENE BRINE JER IZGLEDA DA NI PUTINU NIJE U INTERESU, DA SE OVAJ RAT SLOVANA ZAVRSI NEGO SE PRODUZAVA ISTEBLJENJE SLOVANA. ZA UBRZANJE ZAVRSETKA RATA BI BILA DOVOLJNA SAMO JEDNA OZBILJNA PUTINOVA PRETNJA U SMISLU AKO POSALJETE UKRAINI SAMO JOS JEDAN METAK POTOPICEMO VAS, SVIMA JE POZNATO DA JE TO RUSI POSRDUJU TAKVU VRSTU ORUZJA ODNOSNO UBITACNOG TORPEDA SA KOJIM BI PROUZROKOVALI GIGANTSKI MORSKI VAL KOJI BI PREPLAVIO CELI BRITANSKI OTOK.

Za mir
6 dana prije

“Dronovi koji su napali regiju Murmansk lansirani su iz Finske.
To su izvijestili vojni kanali pozivajući se na podatke objektivne kontrole zračnog prostora na sjeveru Rusije.
Valja napomenuti da su te bespilotne letjelice koje su pokušale napasti bazu Olenja lansirane iz Finske. Prethodno je navedeno da je najmanje jedan od dronova ušao u ruski zračni prostor iz Norveške.”

Franjo Vinkovski
6 dana prije

Sad trebaju Rusi dati jemenskim Hutijima rakete dugog dometa, da jih lansiraju na USA ili Izrael.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI