SAD će odgoditi pomoć Ukrajini zbog nestašica

Isporuka oruzja iz SAD u Ukrajinu
20 komentara

Pentagon nema dovoljno oružja na zalihama da bi mogao ispuniti zahtjeve Kijeva, stoji u izvješću

Manjak zaliha oružja vjerojatno će prisiliti Washington da odgodi isporuke obećane vojne pomoći Ukrajini, izvijestio je u petak CNN pozivajući se na dva američka dužnosnika upoznata s tim pitanjem.

Izvješće dolazi u trenutku kada Kijev traži od svojih inozemnih podupiratelja da ubrzaju isporuku oružja i ukinu ograničenja na korištenje projektila dugog dometa za udare duboko u ruski teritorij.

Prema Pentagonu, SAD-u je ostalo 5,9 milijardi dolara u posebnom mehanizmu odobrenom od strane Kongresa (PDA) usmjerenom na brzo praćenje pomoći Kijevu. Međutim, paketi pomoći sve su manji kako se zalihe oružja smanjuju, rekao je CNN.

Trenutno dostupan PDA trebao bi isteći unutar sljedeća dva tjedna budući da Zastupnički dom u srijedu nije uspio usvojiti produljenje. Bijela kuća bi mogla biti prisiljena promijeniti svoj pristup, “najavljujući velike pakete vojne pomoći za čiju isporuku će trebati mjeseci”, za razliku od manjih isporuka, rekao je kanal.

Washington vjeruje da će Kijevu trebati PDA vrijedan najmanje pola milijarde mjesečno tijekom fiskalne 2025. godine, javlja CNN pozivajući se na visokog dužnosnika Bijele kuće.

Prošlog je tjedna Wall Street Journal rekao da su zapadni dužnosnici upozorili Kijev da bi “puna ukrajinska pobjeda” zahtijevala golema sredstva koja ni SAD ni Europa ne mogu osigurati.

Očekuje se da će ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski predstaviti svoj novi “plan pobjede” američkom predsjedniku Joeu Bidenu sljedeći tjedan. Uspjeh plana “izravno će ovisiti o odobrenju i potpori Sjedinjenih Država”, rekao je Zelensky.

Ukrajinski zapovjednici i političari opetovano su okrivljavali kašnjenja u isporuci oružja za gubitke na bojnom polju i neuspjeh u zadržavanju ruskog napredovanja.

Moskva je upozorila da nikakva zapadna pomoć neće zaustaviti njezine trupe u postizanju ciljeva vojne operacije niti promijeniti konačan ishod sukoba.

OružjePentagonSADukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hitber
4 sati prije

A cijene rastu iz dana u dan tako da ce tih odgoda biti i biti.

HRvoje
4 sati prije

Naravno istina sto posto 🤥. To je zemlja u kojoj je pola industrije okrenuto proizvodnji oružja i streljiva, najveći izvoznik ubojitih sredstava i nemira u svijetu. Što god da rade, rade samo u svoju korist i protiv nas ljudi.

Subaru avatar
4 sati prije

Lažu čim zinu svoja hraljava usta.

hiber
4 sati prije

Lakrdija, poput one da se USA i Australija moraju udružiti kako bi isporučile Ukraini pretpotopne Abramse koji su “jako dobrom stanju”. USA skladista su puna oruzja koja su im potrebna, a ispražnjeno je samo zastarjelo smeće. Ukraini ide trenutno puna proizvodnja granata 155 a to je u USA trenutno 36.000 granata mesečno koje se proizvode u jednoj smjeni. Za trosmenski rad potrebno je povećati dobavu eksploziva iz Japana, Koreje i Indije ali to nije prioritet jer USA nije prioritet pobjeda nad Rusijom. Dakle, vise štekaju Nijemci i manji proizvođači.

Protiv Sistema
3 sati prije

Hahahah nema više oružja 🤣😂😁

tihobl
2 sati prije

Жозеп Борел:

Европа је „ обећала Украјини милион граната и то рекла не знајући да ли може, а онда се испоставило да не може да их испоручи“.

Toliko o ozbiljnosti i strucnosti komesara EU.

tihobl
2 sati prije

У америчкој бази Аин Ал Асад у Ираку чуле су се експлозије.

Извештаји говоре о 12 ракета.

tihobl
1 sat prije

САД додељује Украјини пакет наоружања који не планира да пошаље

САД ће следеће недеље објавити доделу значајног пакета наоружања Украјини, али ће у пракси Вашингтон вероватно одложити испоруке због несташице оружја у складиштима америчког Министарства одбране – CNN.

Пакет наоружања ће укључивати артиљеријске гранате, ПВО системе и другу муницију “кључну за борбене операције”.

“Очекује се да ће пакет наоружања бити знатно већи од претходних, за које је последњих месеци издвојено око 200 милиона долара”, напомиње ТВ канал.

tihobl
10 minuta prije

Stanje na frontovima od juga na sjever: Rusi su krenuli iz sela Precistovka (zapadno od Ugljedara) na sjever prema Novoj Ukrajinki. Kad nju oslobode krenuce sa jugozapada na Bogdanovku uz istovremeno napredovanje na sjeverositok iz rudnika Vodnjanje. Bogdanovka je logisticka baza za Ugljedar i jedini pristupni put ide kroz nju. Iz Bogdanovke imaju otvoren put na sjever za opkoljavanje Kurahovske tvrdjave i na zapad iza linija zaporoskog fronta (isti fazon su izveli kad su iz Progresa zasili iza trece porosenkove linije duz rijeke Volcja). Donjecki pravac: Rusi su uletjeli u zatvor istocno od Kurahova i zauzeli brdo pored njega i vaznu raskrsnicu. Ovo je vazan cvor za pravljenje kotla. Zapadno od njega je selo Ostrovskoje koje je pregradjje Kurahova, ali sa druge strane rijeke. Ne vjerujem da ce rusi jurisati na njega vec da ce ga izolovati rusnjem mostova na dvije rijeke koje ga okruzuju. Sjeverno od zatvora je Aleksandropolj… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI