SAD i Izrael zauvijek povezani? Što znači Netanyahuov posjet Washingtonu

Izrael i SAD
122 komentara

Nepopularan kod kuće, premijer je učinio sve kako bi uvjerio svoje američke saveznike da je nezamjenjiv

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi put je putovao u inozemstvo nakon događaja od 7. listopada 2023., važnim posjetom Washingtonu, DC. Njegov zrakoplov, poznat kao Wing of Zion, sletio je u glavni grad SAD-a u ponedjeljak, 22. srpnja.

Nebo je toga dana bilo vedro, ali politička atmosfera u Washingtonu nije. SAD prolazi kroz izazovna vremena, obilježena dubokim društvenim podjelama i prividnim odstupanjem od temeljnih vrijednosti koje su uspostavili Očevi utemeljitelji.

Tijekom posjeta Netanyahu se suočio s zategnutim odnosima s Demokratskom strankom. Mnogi su demokrati kritizirali njegov tvrdokorni stav o palestinskom pitanju i optužbe za korupciju. Te su napetosti dodatno pojačane Netanyahuovim opetovanim pokušajima da se svrsta uz republikance, ostavljajući dojam da želi utjecati na unutarnju politiku SAD-a. Uz to, bivši predsjednik Donald Trump izrazio je razočaranje Netanyahuom jer je javno čestitao Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi 2020., smatrajući to činom nelojalnosti. Ovaj posjet je naglasio ne samo Netanyahuove napore da ojača američko-izraelske veze, već je također istaknuo duboke političke podjele koje su trenutno prisutne u američkom društvu.

Netanyahuov posjet SAD-u bio je planiran dosta unaprijed, kao dio tekućih diplomatskih napora. Mjesec dana prije, 22. lipnja, izraelski ministar obrane Yoav Gallant otputovao je u Washington. Održao je sastanke s visokim američkim dužnosnicima, uključujući ministra obrane Lloyda Austina i državnog tajnika Antonyja Blinkena. Rasprave su pokrivale sigurnosne probleme duž libanonske granice, tekući sukob u Gazi i njegovu “treću fazu” koja bi trebala uslijediti nakon prestanka aktivnih neprijateljstava u enklavi. Na sastancima je također bilo riječi o obrambenoj suradnji između Izraela i SAD-a, ključnom elementu za sigurnost izraelske države.

Situacija u Gazi i dalje je složena, što uzrokuje značajne napetosti u američko-izraelskim odnosima. Izraelska vojska nastavlja s operacijama neutralizacije prijetnje koju predstavlja Hamas, često izazivajući kritike međunarodne zajednice i dijela američke javnosti. Bidenova administracija nastoji uravnotežiti potporu Izraelu s potrebom pružanja humanitarne pomoći palestinskim civilima, što ponekad dovodi do nesuglasica između dviju nacija. Unatoč tome, SAD i Izrael nastavljaju aktivno surađivati ​​u obrani i obavještajnim poslovima, vitalnom aspektu njihova strateškog partnerstva. Međutim, pitanja oko mirnog rješenja i zaštite palestinskih civila ostaju sporne teme, komplicirajući diplomatske odnose.

Što Netanyahu traži od Washingtona?

Ciljevi Netanyahuova posjeta daleko su nadilazili ciljeve njegova ministra obrane. Netanyahu je namjeravao iskoristiti svoj susret s Bidenom i obraćanje pred Kongresom kako bi vratio svoj imidž nepokolebljivog branitelja Izraela i ojačao svoje veze s američkom političkom elitom. Njegov posljednji posjet Washingtonu, u rujnu 2020., obilježen je potpisivanjem mirovnog sporazuma s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, značajnog diplomatskog postignuća koje je omogućio tadašnji predsjednik Donald Trump.

Planirani sastanak s Bidenom, međutim, odgođen je zbog infekcije američkog predsjednika Covid-19, a novi datum nije određen. Netanyahuov dnevni red također je uključivao sastanke s potpredsjednicom Kamalom Harris, koja se vjerojatno priprema za predsjedničku utrku, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Netanyahu je također planirao sastanak s Donaldom Trumpom u Mar-a-Lagu.

Primarni cilj posjeta, kako su izjavili izraelski dužnosnici, bio je apelirati na američke zakonodavce za dvostranačku potporu Izraelu u njegovom sukobu s palestinskim pokretom Hamas i drugim protivnicima, uključujući Iran i “osovinu otpora”. Usred političke nestabilnosti u Washingtonu, Netanyahu je nastojao osigurati potporu SAD-a kao ključnog saveznika u suočavanju s protuizraelskim snagama.

U svom obraćanju Kongresu, Netanyahu je nastojao izbjeći sukobe s Bidenovom administracijom i naglasio važnost potpore Izraelu. Unatoč tome što su neki demokrati izrazili namjere da bojkotiraju govor zbog izraelskih postupaka u Gazi i prosvjeda koji su se dogodili ispred Capitola od strane američkih aktivista i izraelskih pristaša demokracije, Netanyahu je dočekan toplom dobrodošlicom uz ovacije kad je ušao u dvoranu.

Govor je započeo zahvalivši svim sudionicima, a mjesto događaja nazvao je “citadelom demokracije”. Zatim je izjavio da se “iranska osovina terorizma” suprotstavlja Americi, Izraelu i njihovim arapskim prijateljima, uokvirujući sukob ne kao sukob civilizacija, već kao bitku “barbara protiv civilizacije”, te ustvrdio da “SAD i Izrael moraju stajati zajedno.”

Njegov govor je bio dobro pripremljen, naglašavajući “brutalnost” palestinskih militantnih skupina. Netanyahu je sa sobom poveo pripadnike izraelske vojske koji se bore u Gazi, uključujući predstavnike etiopske i beduinske zajednice, kako bi pokazao da se “muslimani, kršćani i Židovi” zajedno bore za obranu Izraela. Osvrnuo se na pitanje civilnih žrtava, inzistirajući na tome da je za Izrael “gubitak civilnih života tragedija, dok je za Hamas to strategija”. Netanyahu je pozvao da se Izraelskim obrambenim snagama osiguraju “potrebni alati” za postizanje pobjede, implicirajući zahtjev za američkom vojnom pomoći.

Očekivano, Netanyahu je pohvalio Bidena i demokrate za njihovo prijateljstvo i podršku demokratskom Izraelu, a također je izrazio zahvalnost Trumpu i republikancima za njihovu podršku, uključujući priznanje Golanske visoravni kao izraelskog teritorija i Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Ukratko, Netanyahuov posjet imao je za cilj osigurati potporu, riješiti trenutne nesuglasice između Washingtona i zapadnog Jeruzalema i osigurati potporu budućih američkih administracija. Osim toga, ovaj je posjet poslužio za jačanje Netanyahuove pozicije u Izraelu, šaljući poruku izraelskoj javnosti da održava snažne “savezničke odnose” sa SAD-om, unatoč nedavnim pritiscima.

Vremena su se promijenila

Posjet se odvijao u izrazito drugačijem političkom krajoliku u odnosu na prethodni. Njegova vlada, najkonzervativnija u povijesti Izraela, suočila se sa značajnim izazovima, uključujući tragične događaje od 7. listopada, koji su bili najveći napad na Židove od holokausta. Nedavne ankete pokazale su da 72% Izraelaca želi njegovu ostavku, bilo odmah ili nakon završetka rata u Gazi. Unatoč kritikama i nezadovoljstvu, Netanyahu je zadržao vlast s većinom u Knesetu i izbjegao prijetnju prijevremenim izborima.

Netanyahuov posjet Washingtonu dogodio se u pozadini globalnih i regionalnih promjena koje bi potencijalno mogle biti povijesne. Napetosti na sjevernim granicama Izraela su eskalirale, a otvoreni sukob s Hezbollahom postao je svakodnevna stvarnost dok obje strane razmjenjuju udare. “Osovina otpora” također nastavlja svoje napade na zapadne vojne ciljeve u regiji i Izraelu, dok je uočena još jedna runda eskalacije između IDF-a i jemenskog pokreta Huti, Ansar Allah.

Huti su pokrenuli napad na Tel Aviv novom bespilotnom letjelicom nazvanom Jaffa u noći 19. srpnja, što je navelo Izrael da napadne različite mete u lučkom gradu Hodeidah u Jemenu, prema tiskovnom uredu izraelske vojske. Rastuće vanjske prijetnje Izraelu sve više otežavaju održavanje sigurnosti, a Netanyahu je prije odlaska u Washington izjavio da je Jeruzalem trenutno angažiran u vojnim akcijama na “sedam frontova”.

Međutim, i sam Izrael odigrao je ulogu u zaoštravanju situacije. Izraelski Kneset je 18. srpnja donio rezoluciju kojom se odbija stvaranje palestinske države, navodeći to kao prijetnju postojanju Izraela i njegovim građanima. Rezolucija je tvrdila da bi uspostava takve države na Zapadnoj obali produžila izraelsko-palestinski sukob i destabilizirala regiju. Autori rezolucije također su tvrdili da će se njome nagraditi terorizam, podržavajući Hamas i druge radikalne snage.

Rezoluciju su podržale Netanyahuove koalicijske stranke, desničarske oporbene stranke i centristička stranka Nacionalnog jedinstva koju vodi Benny Gantz. Stranka lijevog centra Yesh Atid, na čelu s Yairom Lapidom, usprotivila se rezoluciji, zalažući se za dvodržavno rješenje, te je napustila zasjedanje. Sve se to odvijalo dok se Netanyahu pripremao za posjet SAD-u, potpuno svjestan da bi takva odluka Knesseta mogla zategnuti američko-izraelske odnose, s obzirom na potporu Demokratske stranke rješenju s dvije države.

Štoviše, bilo je znakova napretka u rješavanju sporova između raznih palestinskih frakcija. 23. srpnja 14 palestinskih frakcija završilo je trodnevne pregovore u Kini, potpisavši Pekinšku deklaraciju o pomirenju. Dokument je pozivao na formiranje privremene vlade nacionalnog jedinstva pod PLO-om nakon završetka rata. Potpisnici su bili Hamas, Islamski džihad i Fatah. Glavni cilj bio je ujediniti palestinske institucije, održati opće izbore i obnoviti Gazu uz potporu Rusije, Kine i Alžira.

Kina je, kao posrednik, predložila trofazni plan za rješavanje palestinskog pitanja, uključujući prekid vatre, obnovu Gaze i punopravno članstvo Palestine u UN-u. Kineska strana, koju je zastupao ministar vanjskih poslova Wang Yi, istaknula je da Peking nema sebične interese i podržava obnovu legitimnih prava palestinskog naroda. No, optimizam u vezi s provedbom dogovora iz Pekinške deklaracije trebao bi biti ublažen, budući da su slični napori 2022. u Alžiru ostali samo na papiru.

Stoga je Netanyahuov posjet SAD-u bio ključan za izraelsku vladu i budućnost Izraela. Vremena su se doista promijenila. Rusija i Kina aktivno šire svoj utjecaj na Bliskom istoku, dok se čini da glavni izraelski saveznik, SAD, gubi kontrolu. Iran i razne protuizraelske snage jačaju, proširuju svoje vojne sposobnosti, a čini se da Palestinci prepoznaju važnost udruživanja napora za zajedničku budućnost. Čak ni unutar SAD-a situacija nije glatka, s Bidenovim izlaskom iz predsjedničke utrke, pokušajem atentata na Trumpa i nedostatkom jedinstva među demokratima u pogledu podrške Kamali Harris kao kandidatkinji na predstojećim izborima.

Regija je u previranju već deset mjeseci, a ne nazire se kraj tekućem sukobu. Tenzije između Izraela i Hezbollaha, kao i pokreta Houthi, su sve jače, au zemlji se nastavljaju protuvladini prosvjedi. Nažalost, ovi razvoji događaja sugeriraju da bi se Obećana zemlja mogla nalaziti na rubu svog najizazovnijeg razdoblja od 1948. godine. Ovo mišljenje ponovio je Netanyahu, kao i Gallant tijekom vlastitog posjeta Washingtonu.

SAD je bio i uvijek će ostati najvažniji saveznik Izraela, bez obzira na to tko je u Ovalnom uredu, jer je zaštita “prijatelja Izraela” najvažnija. Nedavni američki vojni transportni letovi iznad Turske prema Siriji i Iraku pokazuju da se Washington priprema za pogoršanje situacije. No, snaga potpore uvelike će ovisiti o izbornoj kampanji i ishodu predsjedničkih izbora. Međutim, Netanyahu nastoji uvjeriti i demokrate i republikance da su “Izrael i SAD saveznici zauvijek”. Građani Izraela također moraju shvatiti važnost Netanyahua, jer ih samo on može zaštititi, a nitko drugi nema tako jake i trajne veze s Washingtonom, što će također pomoći Izraelu.

Autor: Murad Sadygzade

IZRAELNetanyahuSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
122 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 mjesec prije

Ako i sutra u ovo vrime na ovome mistu ne bude Netanyahu, počet ću sumnjat u izdaju 🙂

farree
1 mjesec prije

Kompletan put je bio PR predstava ratnog kriminalca koji je pred placenom kulisom organizovao standing ovations da se promovira kao veliki drzavnik. Nevjerovatno je da su Ameri dozvolili ovako nesto

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Naravno da su povezani kad isti vladaju i jednima i drugima ( naravno kroniku bi sudbinu i cijelom svijetu i pomalo im ide od ruke , sli ima onih koji se bune ) .

Jure
1 mjesec prije

Govor Natanyahua u kongresu i cijela atmosfera u svezi s istim pokazuju u kakvom paralelnom svemiru žive svi koji su u tome sudjelovali. Stvarna realnost je ono što se događalo u to vrijeme i toga dana oko kongresa. Neki analitičari ono što se događalo unutar kongresa nazivaju “ciganski šator”
Okupacioni medij napadaju Kanalu Harris zbog oštrog nastupa prema Natanyahuu gdje mu je prijetećim tonom poručila da USA više neće zatvorenih očiju gledati dogadjaje u Gazi i da to odmah mora prestati aludirajući na to da tzv israel mora odmah prihvatiti sporazum s Palestincima i zaustaviti krvoproliće.
Isti mediji pišu o tome da Natanyahu u cijelom svom govoru punom laži nije spomenuo da je spreman prihvatiti sporazum i da je njegova namjera bila izazvati suosjećajnost gradjana USA kako bi mogao ishoditi daljnju Američku vojnu pomoć i podršku za nastavak rata pogotovo protiv Irana kojeg je puno puta spomenuo u govoru.

Jure
1 mjesec prije

Opet o paralelnom svemiru …
Nije mi jasno kako se arapski cionisti koji su priznali tzv israel ili normalizirali odnose s okupatorima Palestine tzv Abrahamskim sporazumom ne samo nisu povukli priznanje okupacije i odbacili dogovore oko Abrahamskog sporazuma nego nisu ni “oštro”😂👿osudili odluku Knesseta da na “židovskoj zemlji nema mjesta za Palestinsku državu.
P.S. VRIJEDJA JE ZDRAVOG RAZUMA I ČISTE LOGIKE

Darko
1 mjesec prije

SAD je prepun smrdljivih židovskih govana, pas im mater dočekali su židovskog Hitlera sa svim počastima i pljeskom u svom Kongresu. Stvarno Amerikanci su neviđena gomila smeća, sram ih može biti..

Mirko
1 mjesec prije

Evo sto pisu neke anglosaksonska novine, nikako se ne mogu uskladiti…. Zašto se proizvodnja plina u Rusiji oporavila nakon dvije godine stagnacije

 Oporavak proizvodnje plina u zemlji premašio je vladinu prognozu u prvoj polovici ove godine….. Psi laju a karavana prolazi

Zeljko
1 mjesec prije

Nego ne vidim obožavatelje “lika i djela naranđastog narcisa” koji stalno ponavljaju neistinu da “mirotvorac naranđasti kl.un” nije započeo niti jedan r.t, kada im se stavi istina da nije tako, salve uvreda od ” fanova narcisa” na portalu započinju, ne vidim njihove “komentare” na jučerašnju “izjavu naranđastog” da će sra.niti Ir.n sa zemljom ili da će izbris.ti I.an sa lica Zemlje!
P.S. Nego da li su započeli radovi “naranđastog”, ex “gen.ralšt.b tzv. J.A”, u BG, za koje, skoro poklonjeno mjesto u centru BG, AV možda opet bude “posađen” na “štokrlu” u WH i možda opet dobije suvenir flumaster?!

1 mjesec prije

Pusti SAD i Izrael, nego na visini ćete vidjeti
nepoznatu svjetlost  koja nije prijateljska prema Zemlji.

1 mjesec prije

Još malo….Zemlja Orla će zapasti u unutarnji kaos.

Iskren
1 mjesec prije

Kako je ovaj usao u ameriku? Zar nije ratni zlocinac?!

Zeljko
1 mjesec prije

Pravo sam pročitao što je Nebojša napisao i Nebojša, moje mišljenje, je u pravu! ” Kandidat koji bude imao veću podršku žid.vsko-cio.isičk.g lobija i ži.ovske oli.arhije AIPAC u Americi, taj će pobijediti na izborima. Ako AIPAC da veću podršku Kamali Harris, onda će to biti ona, a ako skup bude veći kada im u goste dođe Trump, onda je predsjednik on! To što bude “birao” američki narod, potpuno je nevažno!”
P.S. EU je “va.al velikog brata” ALI je “veliki brat v.zal” cio.ist.čkog ent.teta!

Max
1 mjesec prije

Znači skrvanje iza tuđih leđa.

Pero
1 mjesec prije

Normalno da su povezani Izrael je židovska država a SAD židovska kolonija.

trolling queen
1 mjesec prije

Najnoviji predsjednički kandidat United States of Israel je dobio ovacije u Kongresu, prilikom svoje predsjedničke inauguracije. Slijedeći predsjednik United States of Israel jest jedan, jedini i neponovljivi masovni ubojica i ratni zločinac – Benjamin Netanyahu.

Herc
1 mjesec prije

Stari Ben sve drži pod kontrolom,ultra konzervativne židove koji su bili parazitska povlaštena kasta je mobilisao u vojsku, opozicionim gejlijama smanjuje populaciju a Gazu ravna pretvarajući jedan dio u exkluzivni turistički resort a drugi dio u plodna polja na kojima će se uzgajat paradajz ,krtola i boranija

DZuro DZak_ovic
1 mjesec prije

To znaci da si igraju lokomotiva i vozic.

1 mjesec prije

„Svatko od vas ima svoj vlastiti vinograd, svoju dušu, u kojoj je vaša slobodna volja određeni radnik tijekom ovog života.   Nakon što vrijeme vašeg života prođe, vaša ‘volja’ ne može djelovati ni na dobro ni na zlo,  ali dok živiš može obrađivati ​​vinograd tvoje duše tamo gdje sam je smjestio.   Ovom gospodaru vaše duše (slobodnoj volji) dana je takva moć da je ni đavao ni bilo koje drugo stvorenje ne može ukrasti bez pristanka volje, jer je u svetom krštenju volja bila naoružana nožem koji je ljubav prema kreposti i mržnja prema grijehu .   Ova ljubav prema kreposti i mržnja prema grijehu nalazi se u krvi. Jer moj je jedinorođeni Sin dao svoju krv za vas u smrti iz ljubavi prema vama i mržnje prema grijehu, a vi po krvi primate život u svetom krštenju.   Iznova sam stvorio čovječanstvo u krvi svog jedinorođenog Sina i ponovno… Čitaj više »

1 mjesec prije

„Kad biste me pitali zašto je moja volja da grijesi svećenstva ne umanje vaše štovanje prema njima, ovako bih vam odgovorio: Jer štovanje koje im iskazujete nije zapravo iskazano njima nego meni, u vrlinom krvi povjerio sam njihovu službu.

Da nije tako, trebali biste im odavati onoliko poštovanja koliko i bilo kome drugome i ništa više. To je njihova služba koja nalaže da ih poštujete i dolazite k njima, ne zbog onoga što jesu sami po sebi, već zbog moći koju sam im povjerio.

Za mene je štetan svaki vaš napad na moje svećenike: ismijavanje, kleveta, sramota, zlostavljanje.

Između svih svojih stvorenja izabrao sam ove svoje propovjednike. Oni su moji pomazanici, upravitelji tijela i krvi mog jedinorođenog Sina – vaše ljudsko tijelo spojeno s mojim božanstvom.“

Roccos
1 mjesec prije

“Zauvijek povezani”, što,zar je ikada bilo drukčije?

Wolfgang
1 mjesec prije

Mislim ćemu ovaj tekst?
Pa i vrabci na grani znaju da vanjsku politiku amerike jreira jevrejski lobij u americi, drugim riječima ameri plešu kako cionisti-hazari u americi sviraju, ili još preciznije ameri napadaju i bombardiraju tamo gdje hazarko kaže. Eto je li sada jasnije? Ako nije potražite na wiki AIPAC pa čitajte.
Nisu hazari preko engleske došli slučajno do amerike. Da nije jaka i močna nebi ih interesirala sada kada tone lagano se kao virus prebacuju (ako već nisu) na novog hosta rusiju ili kinu.
Ista shema, isti spin.
Dakle dok ne eliminiramo tu gubu, ološ stoku neće biti mira na svijstu.
A tu sotonu od benjamina sotonyahua i sve njegove generale pred svjetski su pravde, i osuditi doživotno, ili kako mu AP tepa bibi.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Porez na imovinu i smrt američkog sna Moramo ili učiniti urbani život daleko privlačnijim ili se suočiti s mnogim obiteljima koje su prisiljene birati između neprivlačnih stanova ili plaćanja na nos za sve manje kuće. Dok je primarni katalizator za izvorne engleske hodočasnike da se odvaže na Ameriku bila vjerska sloboda, snažna želja za neovisnošću slijedila je odmah iza nje. Željeli su biti neovisni o dvije stvari: siromaštvu i uplitanju vlade. Taj se duh prenio u američku revoluciju i dugi niz godina utjecao na domaću politiku. Zakon o posjedu (FIND YEAR) donesen je kako bi građanima omogućio vrstu neovisnosti o kojoj su oni koji su pobjegli iz Britanije mogli samo sanjati. Udaljeni doseljenici stekli su vlastite domove dokazujući svoju zaslugu majci prirodi. Bilo je prilično lako živjeti kako se želi bez kršenja pravila i propisa. Zakon je bio prilično mali okvir koji je pokušao omogućiti živote bez nasilja i zla.… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Početkom 19. stoljeća porezi na nekretnine bili su mali, prvenstveno po jutru, i nisu često rasli. Kako su administrativna preopterećenost i korupcija vlade rasli, porezi na imovinu postupno su rasli i pretvorili se u nešto moćno i štetno za srž američkog sna. Porez na imovinu nije postao samo na ralu, već i na procjeni imovine. U nekim je državama ovaj porez veći od 2% godišnje. Kuća od 500.000 $, što je velika cijena na mnogim lokacijama, natjerala bi vlasnika da plaća više od 10.000 $ godišnje samo da živi na zemlji koju posjeduje. U potpunoj suprotnosti s vizijom prošlosti, inflacija i sve više vrednovanje znače da će, kako vrijeme bude prolazilo, zemljoposjednici biti prisiljeni raditi više samo kako bi spojili kraj s krajem. Ako je obitelj naporno radila kako bi stvorila život na skromnom komadu zemlje i bila okružena luksuznim stambenim objektima, rezultirajuća viša procjena natjerala bi ih da žive… Čitaj više »

Babilon
1 mjesec prije

Predstava za djecu.

mane
1 mjesec prije

imate podrsku establismenta,ali vas obican narod mrzi.kad krene ludilo u americi,prvi koji ce stradati su upravo jevreji

Iskren
1 mjesec prije

Sta znaci? Znaci, da smo ga mi, ostali, popusili polagano

1 mjesec prije

Trump i Netanyahu nakon razgovora hvale jedan drugoga.
Dvojica političara razgovarali su na Trumpovu posjedu Mar-a-Lago na Floridi, a obojica su pritom izrazili pohvale jedan o drugome.
Trump je nakon susreta naglasio dobre odnose njih dvojice, poručivši istodobno Hamasu da odmah pusti izraelske taoce.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Stavila pred dva dana. Jučer članak na indexu koji nije najprecizniji i najtočniji.

Evo zašto se boje Trumpa.

“The 2025 Presidential Transition Project, also known as PROJECT 2025, is an initiative organized by the Heritage Foundation with the aim of promoting a collection of conservative and right-wing policy proposals to reshape the United States federal government and consolidate Executive Power should Donald Trump win the 2024 presidential election.

The Project asserts that the entire executive branch is under the direct control of the president under the unitary executive theory.

It proposes reclassifying tens of thousands of federal civil service workers as political appointees, in order to replace them with loyalists more willing to enable Trump’s policies”

Walter
1 mjesec prije

Crkni više skote sotonski ubojico male djece, žena i staraca. Pomrlo ti dabogda sve doma gubo jedna hazrska
Dabogda umirao a nemogao umrijeti ti i svi toji hazari ZLO jedno smrdljivo.

1 mjesec prije

Iran iza sabotaže francuske željeznice uoči Olimpijskih igara – Izrael
Teheran također planira terorističke napade na Igrama, ustvrdio je izraelski ministar vanjskih poslova

🤣🤣

vrlodrag
1 mjesec prije

Znači to da je Amerika velika judeja. Država židovskih odvletnika i liječnika. Zajedno sa domaćim izrodima su uništili jednu dobru zemlju i običnim amerikancima napravili pakao od života.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI