SAD iznosi planove o ‘povlačenju’ iz Iraka

Americki vojnici u Iraku
1 komentar

Premijer te bliskoistočne države kaže da američke trupe više nisu potrebne u zemlji

Washington će zaključiti međunarodnu misiju koju predvode Amerikanci u Iraku tijekom sljedećih 12 mjeseci, navodi se u zajedničkom priopćenju Iraka i SAD-a. Odluka dolazi usred eskalacije napetosti na širem Bliskom istoku, s Izraelom i libanonskom militantnom skupinom Hezbollahom koji razmjenjuju vatru i prijete širenjem sukoba u Gazi.

Nakon intenzivnih razgovora između iračkog Višeg vojnog povjerenstva, SAD-a i međunarodne koalicije, američka vojna misija prijeći će na bilateralno sigurnosno partnerstvo, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je u petak objavio američki State Department. Postupno ukidanje dogodit će se tijekom sljedećih 12 mjeseci, a najkasnije do rujna 2025.

Međutim, okupacija koalicijskih snaga naftom bogatih područja susjedne Sirije nastavit će se najmanje do rujna 2026. kako bi se “spriječio povratak terorističke prijetnje ISIS-a”, dodaje se u priopćenju.

Povjerenstvo će raditi na mehanizmima potrebnim za olakšavanje tranzicije i “osiguranje fizičke zaštite savjetnika Koalicije prisutnih u Iraku”, navedeno je.

Pentagon je naglasio da iako se američka misija mijenja, to ne predstavlja potpuno povlačenje.

“Naš trag će se mijenjati unutar zemlje”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh novinarima na brifingu za novinare u petak. “Ne, SAD se ne povlače iz Iraka”, dodala je.

Bagdad je u službenim pregovorima o povlačenju američkih trupa najmanje devet mjeseci, a slični pozivi iračkih dužnosnika traju godinama.

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani rekao je za Bloomberg TV u prošlotjednom intervjuu da Irak više ne treba američke trupe na svom teritoriju. “Irak 2024. nije isto što i Irak 2014.”, rekao je. “Prešli smo s ratova na stabilnost.”

SAD je 2003. izvršio invaziju na Irak bez UN-ovih sankcija, tvrdeći da ta država posjeduje oružje za masovno uništenje – tvrdnja za koju se kasnije pokazalo da je lažna. Američka kampanja bombardiranja ‘šok i strahopoštovanje’ razorila je velike dijelove Iraka i srušila vladu Saddama Husseina, ostavljajući zemlju u kaosu i stvarajući plodno tlo za ekstremističke skupine poput Islamske države (IS, bivši ISIS).

Nakon širenja IS-a po dijelovima Sirije i Iraka 2014., američke trupe vratile su se u zemlju. Koalicijske vojne operacije završene su 2021., ostavljajući oko 2500 američkih pripadnika trajno prisutnih u Iraku.

Oklijevanje SAD-a oko odlaska moglo bi biti povezano sa strahovima od sličnih katastrofalnih posljedica kao američko povlačenje iz Afganistana, primijetio je Bloomberg. Posljednjih mjeseci američki vojnici bili su ranjeni u raketnim napadima na američke vojne lokacije u Iraku i Siriji usred pojačanih napetosti povezanih s izraelskom kampanjom u Gazi.

IrakpovlačenjeSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bjezanija , ope'
22 minuta prije

Hoce lli i ovdje biti otpadanja sa kokpita ko kod talibana?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI