SAD najavile isporuku raketa F-16 Ukrajini

F-16 borbeni avion
9 komentara

Washington će Kijevu navodno osigurati moderno streljivo za borbene zrakoplove

Borbeni zrakoplovi američke proizvodnje koji se uskoro očekuju u Ukrajini bit će opremljeni modernim američkim projektilima, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na visoke dužnosnike.

Kijev je mjesecima tražio isporuku F-16, jer je njegovim zračnim snagama ponestalo starih aviona, unatoč dopunama iz zemalja NATO-a kao što su Poljska i Slovačka. Jedno od glavnih neriješenih pitanja bilo je čime naoružati američke zrakoplove, budući da su njihovi nosači projektila bili nekompatibilni s projektima iz sovjetske ere.

Prema Journalu, Washington će Kijevu osigurati projektile HARM, AMRAAM i Sidewinder, zajedno s kompletima za navođenje. Svi su oni trenutno u službi američke vojske.

“Uvjereni smo da ćemo moći isporučiti svo to [oružje], barem one kritične količine koje im trebaju”, rekao je neimenovani visoki dužnosnik za Journal u utorak.

AGM-88E HARM je projektil zrak-zemlja koji se oslanja na elektroničke prijenose i obično se koristi za udaranje na neprijateljske radarske instalacije. Standoff verzija projektila ima navedeni domet do 148 km. Nije bilo jasno hoće li SAD dati Ukrajini specijalizirane HTS kapsule dizajnirane za F-16 kako bi poboljšale HARM ciljanje.

Najnovija verzija AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) ima domet do 180 km. Radarski vođena raketa namijenjena je za napade izvan vizualnog dometa. AIM-9 Sidewinder je projektil zrak-zrak manjeg dometa, dizajniran za borbe na udaljenosti do 35 kilometara.

Još jedno ubojno sredstvo koje spominje Journal bila je bomba malog promjera GBU-39B.

Ukrajina je i ranije dobivala ovo streljivo, izrađujući posebne stupove kako bi ih prilagodili za upotrebu u lovcima MiG-29.

Danska i Nizozemska navodno se pripremaju isporučiti prve F-16 u nadolazećim tjednima. Belgija i Norveška obećale su više do kraja godine. Samo nekolicina ukrajinskih pilota je navodno obučena za mlažnjake i očekuje se da će ove godine stići manje od 50 aviona.

Vladimir Zelenski se žalio da bi Kijevu trebalo najmanje 128 kako bi napravio razliku na nebu, budući da su ruske zračne snage brojčano nadmašile njegove. Norveški dužnosnici rekli su za Journal da zrakoplovi neće biti “srebrni metak”, ali posjedovanje oružja dugog dometa moglo bi pomoći Ukrajini da drži ruske zrakoplove na udaljenosti.

Moskva je rekla da isporuke F-16 neće promijeniti ishod sukoba i samo pomaknuti NATO prema tome da postane otvoreni sudionik u onome što je do sada bilo posrednički rat protiv Rusije.

Privatna ruska tvrtka čak je ponudila nagradu od 15 milijuna rubalja (170.000 dolara) za uništenje prvog američkog zrakoplova u sukobu. Slične nagrade isplaćene su za uspješna uništavanja tenkova Abrams američke proizvodnje.

F-16SADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Koja je sljedeća najava?
“Nizozemska uskoro isporučuje gorivo za F-16”
“SAD isporučuje vijke i rezervne gume za F-16”
“Belgija isporučila sendviče za pilote F-16”

žile29
1 mjesec prije

Hahahaha a zelenski neka si ove rakete ušteka u dupe jer o avionima nema ne duha ne sluha 🙂🙂

Max
1 mjesec prije

Bez tih raketa su beskorisni.

FELIX
1 mjesec prije

TO CE SAMO SKODITI UKRAJINI KOJA CE IZGUBITI JOS VISE LJUDI A AMERIKANCI SU SPREMNI, DA PODUPRU BORBU UKRAINACA PROTIV BARBARA DO ZADNJEG UKRAINCA, JER CE UJEDNO I SMANJITI RUSKU POPULACIJU JER U OVOM BRATOUBILACKOM RATU SE GINE NA OBE STRANE CIJI SU PRIPADNICI SLOVANI I PO VECINI PRAVOSLAVCI KOJI SMETAJU SIRENJU DEMOKRACIJE I I GLBALISTICKIH MONEMORALNIH VREDNOTA.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Pilotirat će đuropljani i kauboji, rusi bez nuksa nemaju tu što raditi jer umjetnu (koja upravlja preko binarnog koda i sa njima) ne mogu pobjediti a ona je njih već pobijedila jer im svime upravlja binarni kod.

Zlovenac
1 mjesec prije

Prvenstveno če amerika slati Nato pilote,,,,Poljaci, Romuni….. Gazi Putine. Živela Russia.

tatamata
1 mjesec prije

hiber mora da se uzro od srece

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI