SAD najavljuju nove sankcije Rusiji

Zastave Rusija SAD
22 komentara

Američka vlada je sankcionisala skoro 400 pojedinaca i kompanija u Rusiji i širom sveta, uključujući sina ruskog ministra odbrane Andreja Belousova i njegovu suprugu.

Državna ministarstva i Ministarstvo finansija objavili su tu mjeru u petak, uoči dana nezavisnosti Ukrajine, kako bi signalizirali stalnu podršku Washingtona Kijevu u sukobu s Moskvom. Sankcije su se takođe proširile na entitete i pojedince u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku. U skladu sa praksom sankcionisanja članova porodica ruskih zvaničnika, SAD su stavile na crnu listu Pavela Belousova i njegovu suprugu Jevgeniju, kao i konsultantsku kompaniju u njihovom vlasništvu. Belousovov otac Andrej postao je ruski ministar odbrane u maju.

“Kompanije, finansijske institucije i vlade širom svijeta moraju osigurati da ne podržavaju ruske vojno-industrijske lance opskrbe”, rekao je zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo u izjavi.

Prema podacima Ministarstva finansija, postoji „gotovo desetak različitih mreža“ koje se sastoje od preko 100 pojedinaca i entiteta u 16 jurisdikcija, uključujući Kinu, Švicarsku, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate. Naime, 18 kompanija sa sjedištem u Hong Kongu optuženo je za veze s ruskom vojnom industrijom.

Trezor i država također su upozorili finansijske institucije u drugim zemljama da “budu oprezne u vezi sa bilo kakvim poslovima sa inostranim filijalama ili podružnicama ruskih finansijskih institucija”, uključujući one koje još nisu sankcionisane.

Oznake od petka znače da je svaka imovina ili interesi u imovini navedenih pojedinaca, direktno ili indirektno, blokirani i moraju biti prijavljeni Vladi. Zabranjene su bilo kakve transakcije između američkih državljana – ili stranih državljana unutar SAD-a.

Vašington i njegovi saveznici uveli su više od 22.000 sankcija Rusiji od 2014. godine, kada je Moskva odgovorila na puč u Kijevu koji je podržala SAD pozdravivši ponovno ujedinjenje Krima.

Rusija je crnu listu nazvala nelegitimnom i odgovorila je zabranom putovanja zapadnim zvaničnicima i aktivistima.

rusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
23 dana prije

Prosječan čovjek bi pomislio da su zapad i istok ljuti neprijatelji. Sankcije, slanje oružja i vojnika kako bi potkopali jedni druge,… i onda čuješ za Antarktik.
Tamo, nekim racionalno – neobjašnjivim čudom, vlada mir i sloga. Baš sve nacije surađuju bez ikakvih trzavica čak i korporacije, koje bi bez ikakve grižnje savjesti krale bebama mlijeko iz majčine sise ako bi mogle ostvariti profit, ni ne pomišljaju otići “istraživati” Antarktik…

Dušan
23 dana prije

A što ruski ministri i uglednici rade uopće na trulom i propalom zapadu ,zašto im djeca živ na zapadu ???
Zna li netko ???
A onda Rusi proglase zabranu putovanje zapadnih političara u Rusiju ??
A koji će kujac ovi sa zapada u Rusiji ???

eks
23 dana prije

Svako novo uvodjenje sankcija je znak da se planovi USA-NATO psihopata ne ostvaruju . Poneka pobeda , poneka dobijena bitka , ali geostrateški USA-NATO gubi rat protiv slobodoljubivog čovečanstva . Situacija i dogadjaji , posmatrano dugoročno , ne idu u pravcu koji bi psihopate želele. USA-NATO je zlo .

R M
23 dana prije

Igre bez granica, a granica je unistenje covecanstva, mislim da su na dobrom putu…

žile29
23 dana prije

Hahahah ovdje se vidi sva nemoc ovih glupih amerikanaca!!Nemozes ti državu kao što je Rusija stavit na koljena sa sankcijama!!Pa nije Rusija sam ima jos 150 zemalja koje suraďuju normalno sa njom ili jos vise nego prije sankcija!!Sankcije ce sjebat jedino glupu EU jer je vazal amerikanaca

Josip
23 dana prije

Kad ce ih Rusi konacno otkerati u tri picke materine?

WELLE
23 dana prije

Sto ce bit s ovim kompanijama sirom svijeta? Stecaj?

nastran
23 dana prije

bedastoče..mogli su sankcionirati i ministrovu baku , bratiće, kumove, ostalu rodbinu i prijatelje poznate i nepoznate….ovo je već sprdačina..karikiranje

Max
23 dana prije

Na zrak.

Partizan
20 dana prije

Super za Rusiju, još 2,5% veći BDP, već su prestigli Germani i Japan.

Partizan
20 dana prije

Kina, Rusija, Indija pa onda tek USA po BDP-u!

Partizan
20 dana prije

Sve se na zapadu raspada, britanski vojni vetrani umiru u samoći od izgladnjelosti s 29 kg tijelesne mase s 40 funti socijale misečno dok im je 5 sati struje 10 funti. A Britanija je ko fol G7!!! Nije Britanija ni G205 po stvarnim rezultatima. Sve namištaljka Schvaba i ekipe iz MMF-a. To niko normalan više ne zarezuje. A tek kad Iran zatvori Hormuz, a Huti Crveno more, ćao kapitalizam, ćao zapad, ćao sve u majčinu milu… Kila kruva 100 eura. Pa ti živi od turizma moji glupi Hrvati šta su mislili da će dovika živit od nerada i rentanja, koncerata i festivala. Zato ja više cijenim jednog Vučića nego sve moje predsjednike, premijere i ministre skupa i zajedno. Ža mi je, al šta je tu je i tako je.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI