SAD ne bi spašavali saveznike u nuklearnom ratu

Putin obracanje
20 komentara

Ukoliko evropske članice NATO-a uspiju isprovocirati Moskvu na nuklearni odgovor, Amerikanci bi mogli ostati po strani, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) u petak, Putin je upitan o sve ratobornijoj retorici nekih evropskih metropola, koju je moderator Sergej Karaganov uporedio sa lajanjem hijena.

„Evropljani moraju da razmišljaju: ako oni sa kojima razmjenjujemo takve nuklearne udare budu izbrisani, da li bi se Amerikanci uključili u takvu razmjenu, na nivou strateškog naoružanja, ili ne? Veoma sumnjam”, rekao je Putin u odgovoru.

Ruski predsjednik je objasnio da, dok i SAD i Rusija imaju dobro razvijene sisteme ranog upozorenja za otkrivanje nadolazećih projektila, evropske članice NATO-a nemaju. “U tom smislu, oni su manje-više bespomoćni”, rekao je. Štaviše, rusko taktičko nuklearno oružje je „tri do četiri puta moćnije od bombi koje su Amerikanci koristili protiv Hirošime i Nagasakija“, rekao je Putin. “Imamo ih višestruko više – i na evropskom kontinentu, a čak i ako Amerikanci dovedu svoje iz SAD – i dalje imamo mnogo puta više.”

Svaki takav rat imao bi “beskonačne žrtve”, upozorio je ruski predsjednik.

Ne isključujući promjene ruske nuklearne doktrine, Putin je rekao prisutnima da ona trenutno dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u slučaju prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, što trenutno nije slučaj. Nema potrebe čak ni pominjati nuklearnu eskalaciju kada su ruska vojna i odbrambena industrija efikasne i daleko sposobnije od svojih protivnika kada su u pitanju oklop i vazdušna snaga, rekao je Putin.

SAD i njihovi saveznici su u protekle dvije godine usmjeravali oružje, municiju i opremu u Ukrajinu, istovremeno insistirajući da žele nanijeti “strateški poraz” Rusiji, ali nisu strana u sukobu. Proteklih sedmica, Washington, London i druge članice NATO-a objavile su da ukidaju ograničenja na Kijevovu upotrebu njihovog oružja protiv Rusije, što je izazvalo pozive Moskvi da uzvrati .

Navodeći potrebu da se Zapadu pošalje poruka, Kremlj je prošlog mjeseca naredio vojnom okrugu koji se graniči s Ukrajinom da izvede vježbe raspoređivanja nestrateškog nuklearnog oružja.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
25 dana prije

Putko,reci ti nama jel pomažu PCR testovi u otkrivanju strašnog virusa
u tvom “Davosu”. Jeba te tatek Klaus i svi globalisti.

trolling queen
25 dana prije

DA; NENADE!! Bio si apsolutno u pravu – nosač Dwight koji je bio pred obalama Jemena jest višestruko pogođen….nisam htjela prije dok nisam dobila potvrdu, i to ne video ili fotke – svjedočanstva sa broda. Ovo im se razbija o glavu – prava američka vojska se gadno digla protiv ovih birokratskih šarlatana. Da, sada samo treba ovu propagandističku mašineriju srušiti….pa, onda polako korak po korak. Pozdrav

Trajko
25 dana prije

Europa ima instalirane huškače bez morala umjesto zaštitnih sistema.

Peter Tosh
25 dana prije

Zna li netko gdje je najjeftinije dvokomponentna epoxy boja za beton?

nastran
25 dana prije

da li ovo nama uopće treba? zbog ukrajine..ne budimo smiješni..o njoj se nikad nije ni radilo?

Max
25 dana prije

Pa i ne bi.

vrlodrag
25 dana prije

Braćo Hrvati

Kuku onome koga Amerika brani
Njemačka hrani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI