SAD ne vide način da Izrael uništi Hamas – NYT

Izrael i Palestina - Gaza
7 komentara

Nema više realnih vojnih ciljeva u Gazi, navodno vjeruju dužnosnici u Washingtonu

Američka vlada ne vjeruje da Izrael može postići bilo koji od svojih ključnih ciljeva u Gazi nastavkom borbe protiv Hamasa, izvijestio je u srijedu The New York Times pozivajući se na insajderske izvore.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava uvjeriti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da prihvati primirje koje bi bilo uvjetovano povratkom talaca koje su zarobili palestinski militanti tijekom svog upada u zemlju prošlog listopada.

Izraelski vođa je pod pritiskom ekstremno desničarskih članova svoje vlade da odbaci predloženi dogovor i nastavi borbu. Židovska država proglasila je eliminaciju Hamasa svojim primarnim ciljem kada je pokrenula svoju operaciju u Gazi kao odgovor na napad u listopadu.

Prema NYT-u, “sve veći broj dužnosnika za nacionalnu sigurnost u [američkoj] vladi” tvrdi da je izraelska vojska ozbiljno degradirala sposobnosti Hamasa, ali “nikada ne bi mogla potpuno eliminirati skupinu”. Daljnja neprijateljstva neće dopustiti Izraelu da vrati “otprilike 115 živih i mrtvih talaca” preostalih u rukama Palestinaca, navodno kažu sadašnji i američki i izraelski dužnosnici.

Visoki američki dužnosnici, uključujući direktora CIA-e Williama Burnsa, Bidenovog koordinatora za Bliski istok Bretta McGurka i višeg savjetnika Bijele kuće Amosa Hochsteina, posjećuju Bliski istok ovog tjedna. NYT je rekao da je jedan od njihovih zadataka podijeliti gledište Washingtona s regionalnim dionicima. Američki analitičari vide posljednju izraelsku vojnu operaciju kao “nešto poput Whac-a-Mole strategije”, budući da su Hamasove snage u stanju pregrupirati unatoč pritisku.

Ranije ovog tjedna, Netanyahu se očito sukobio s ministrom obrane Yoavom Gallantom, za kojeg se kaže da je odbacio ideju o “totalnoj pobjedi” u Gazi kao “blebetanje”. Ured premijera optužio je Gallanta da je usvojio “antiizraelski narativ” umjesto da svoj bijes usmjeri na Hamas.

Tvrdolinijaši u Netanyahuovoj vladi javno su odbacili predloženi prekid vatre, tvrdeći da bi Izrael umjesto toga trebao eskalirati blokadu palestinske enklave.

“Ako im isključimo gorivo, u roku od tjedan dana bili bi na koljenima. A ako zaustavimo kamione [pomoći], u roku od dva tjedna oni bi bili na koljenima”, rekao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir u intervjuu ovog tjedna.

SAD nastavlja s prodajom oružja Izraelu. State Department obavijestio je Kongres u utorak da je Bidenova administracija odobrila više od 20 milijardi dolara nove prodaje oružja židovskoj državi.

gazaHamasIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 mjesec prije

Za svijet će biti najbolje da arapski svijet uništi Izrael i rastjera židovsku bagru..

Lucija, prva
1 mjesec prije

Washington se boji za svoje proxije?

Čudno vam je?

Čiji su proksiji bili Isil i Alkaida?

Osim toga, pravi baja uvijek KONTROLIRA OBJE STRANE.

Pa ako jedna malo mrdne izvan okvira…

Max
1 mjesec prije

Hamas nije uništiv.

FELIX
1 mjesec prije

DUZNICI U WASINGTONO GRESE KADA TVRDE DA VISE NEMA VOJNIH CILJEVA U GAZI, SVIMA BI MORALO BITI JASNO DA ISRAELU NIJE CILJ UNISTENJE UN SPONSOROVANIH SKOLA, BOLNICA I DECJIH VRTICA NEGO UNISTENJE TERORISTICKE ORGANIZACIJE HAMAS KOJA IMA GLAVNI CILJ BRISANJE ISRAELA SA ZEMALSKE KARTE. BEZ SUDELOVANJA AMERIKE I NJIHOVIH SAVEZNIKA UNA, HAMAS BI BIO VEC DAVNO UNISTEN, DOK SE HRANI I SNABDEVA HAMAS I DAJE UTOCISTE PO SKOLAMA I BOLNICAMA IMAJU SANSE DA SE JOS DUGO ODUPIRU ISRAELCIMA SVE DO KOMANDE O PREKIDU VATRE AKO TERORISTICKA HAMAS ORGANIZACIJA OSLABI I NADZE SPAS U PRIMIRJU ZA SADA IZGLEDA DA SU JOS DOVOLJNO JAKI.

hiber
1 mjesec prije

Zapravo samo trebaju otpremiti Sinwara u drustvo djevica, a onda idu pregovori i primirje. Iz Gaze vise ne lete ni prskalice, a ni nece dok Palestinci ne odluce hoće li ili neće državu. Dobar primjer kada proxy zele uvući matičnu državu u rat, ali se Ajatolasi nesto nečkaju. Mozda se mogu osvetiti ali mogu izgubiti vlast u Iranu? Pogotovo sto su u Teheranu redukcije struje svaki par dana.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI