SAD nude Maduru ‘amnestiju’

Nicolas Maduro
11 komentara

Američki zvaničnici ponudili su da povuku optužbe za “narko-terorizam” protiv Nicolasa Madura ako venecuelanski predsjednik prenese vlast na svoje političke protivnike, objavio je u nedjelju Wall Street Journal.

Maduro je na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca pobijedio opozicionog lika Edmunda Gonzaleza Urutia kojeg podržava Zapad sa 51,2% prema 44,2%, čime je sebi osigurao treći mandat. Gonzalesove pristalice, međutim, tvrde da je glasanje bilo namješteno, a SAD su ranije ovog mjeseca zvanično priznale Gonzaleza kao novoizabranog predsjednika Venecuele.

Prema izvorima Wall Street Journala, Washington sada pokušava uvjeriti Madura da ustupi vlast Gonzalesu. U tajnim razgovorima sa Madurovim povjerljivim osobama, Bijela kuća je ponudila pomilovanje venecuelanskog predsjednika i njegovih saveznika, koji se trenutno traže u SAD-u zbog optužbi za drogu.

Američki zvaničnici takođe pokušavaju da angažuju Brazil, Meksiko i Kolumbiju – čije se ljevičarske vlade smatraju simpatičnima za Caracas – da uvjere Madura da prihvati sporazum, izvještavaju novine. U međuvremenu, Gonzalesovi saveznici su također ponudili sigurnosne garancije Maduru ako se povuče.

Američko ministarstvo pravosuđa otkrilo je optužnice protiv Madura i više od deset venecuelanskih političkih i vojnih lidera 2020., optužujući ih za “narko-terorizam” i umiješajući ih u zavjeru da se “poplave Sjedinjene Države kokainom”. Stejt department je najavio nagradu od 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja venecuelanskog lidera, kao i nagradu od 10 miliona dolara za svakog od njegovih saoptuženika.

Optužbe protiv Madura uslijedile su nakon što su prethodni pokušaji da se on smijeni s vlasti propali. Ekonomske sankcije i prikrivene prijetnje vojnom intervencijom iz Washingtona nisu bile dovoljne da razbiju Madurovu vlast 2018. godine, dok je američko priznanje opozicionog lidera Juana Guaida kao ‘privremenog predsjednika’ Venecuele 2019. predstavljalo nešto više od simboličnog gesta, s Guaidom trenutno živi u egzilu u Majamiju.

S obzirom da su venecuelanska vojska i sigurnosne snage i dalje lojalne Maduru, izvori WSJ-a su priznali da sporazum o amnestiji vjerovatno neće uspjeti. Sličan dogovor ponuđen je Maduru tokom tajnih razgovora u Kataru prošle godine, rekli su, dodajući da je venecuelanski lider odbio da razgovara o bilo kakvom aranžmanu koji bi uključivao njegovo napuštanje funkcije. Madurova inauguracija zakazana je za januar. Američki zvaničnici uključeni u tajne razgovore rekli su za WSJ da se nadaju da će prije toga postići dogovor, dok su novine opisali potencijalni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću kao tačku poluge koju SAD drže nad Madurom.

Dok je Trump uveo teške sankcije venecuelskoj naftnoj industriji i podržao Guaida, predsjednik Joe Biden je prošle godine privremeno ukinuo ove kazne. Međutim, izvori WSJ smatraju da “Maduro ne vjeruje Washingtonu, bez obzira ko živi u Bijeloj kući”.

Maduro je početkom ovog mjeseca rekao da je voljan ponovo pokrenuti pregovore sa SAD-om o ublažavanju sankcija i razmjeni zatvorenika, pod uslovom da Washington “treba ostati izvan unutrašnjih poslova Venecuele”.

maduroSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 mjesec prije

Maduro je nazvao Xi-a i Putina i…slatko su se nasmijali.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Maduro, odgovori.

Jedino prigodno bilo bi prostačko.

Jednostavno receno
1 mjesec prije

Znači čist ko suza, samo nek vlada onaj koji ne podoban.

Darko
1 mjesec prije

Pas im jebo mater američku samo lopovluk, laži i terorizam s kojim se ta američka govna služe.

Max
1 mjesec prije

Ja ne mogu vjerovati.

abc
1 mjesec prije

USA više i ne krije svoje iznuđivačke mafijaške metode. Čak jih povečava.

Grdi
1 mjesec prije

I dok propadaju ameri i dalje drsko siju vrhunsku bahatost ……

Zlovenac
1 mjesec prije

Nafta jim miriše. Govna američka.

FELIX
1 mjesec prije

MADURO SE AMERIKANCIMA NE SVIDZA JER NIJE POSLUSAN, PROBATI CE JOS DA GA UKLONE I USTOLICE NEKOGA KOJI BI JIM ODGOVARAO, POGOTOVO U POSLU SA NAFTOM/

Karma
1 mjesec prije

A kaj delaju ameri po afganistanu sa opinum seljacima? Vojnici pricaju da nisu smjeli drogu paliti hahaha
Ganad
Maduro samo naprijed, dobri izbori

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI