SAD odobrio prodaju oružja Izraelu vrijednu 20 milijardi dolara

SAD i Izrael - Slanje oruzja
11 komentara

Paket naoružanja uključuje desetke borbenih zrakoplova, kao i minobacačko i tenkovsko streljivo

Američka vlada odobrila je više od 20 milijardi dolara nove prodaje oružja Izraelu, unatoč pritisku na administraciju predsjednika Joea Bidena da prekine krvoproliće u Gazi.

U nizu obavijesti Kongresu u utorak, State Department je rekao da je Washington “predan sigurnosti Izraela, te je od vitalnog značaja za nacionalne interese SAD-a pomoći Izraelu u razvoju i održavanju snažne i spremne sposobnosti samoobrane.”

Glavni dio paketa, vrijedan oko 18,8 milijardi dolara, sastoji se od 50 novih borbenih zrakoplova F-15IA i nadogradnje 25 zrakoplova koji su već u službi. Izrael također namjerava kupiti rakete zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) za mlažnjake, gotovo 33.000 patrona za tenkove od 120 mm, do 50.000 visokoeksplozivnih minobacača i nova vojna teretna vozila.

State Department je priopćio da predložena prodaja “neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji” i neće “imati negativan utjecaj na obrambenu spremnost SAD-a”.

Većina predložene prodaje oružja su dugoročni ugovori, ali najava dolazi usred straha da bi se rat u Gazi mogao preliti u širi sukob na Bliskom istoku. Nakon ubojstva u Iranu vođe Hamasa Ismaila Haniyeha – koji je bio glavni pregovarač militantne skupine u neizravnim pregovorima o prekidu vatre u Gazi s Izraelom – i vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu, krajem srpnja, i Teheran i Hezbollah zaprijetili su odmazdom protiv Židova stanje.

Ubojstva su izazvala zabrinutost o punom ratu između Irana i Izraela. U ponedjeljak su čelnici Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva zajednički pozvali Iran i njegove saveznike “da se suzdrže od napada koji bi dodatno eskalirali regionalne napetosti”.

Neprijateljstva su izbila nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni upad u južni Izrael prošlog listopada, što je rezultiralo smrću oko 1100 ljudi i uzimanjem 200 talaca. Izraelski odgovor odnio je najmanje 39.800 života, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua navodno je osjetila sve veći pritisak Bidenove administracije da prekine rat usred rastuće međunarodne zabrinutosti zbog izraelskih metoda ratovanja. Iako bi trebale godine da novoodobreno oružje doista stigne do Izraela, prema Axiosu, najava bi mogla pomoći u odvraćanju predizbornih kritika republikanaca da Biden-Harrisova administracija ne pruža dovoljnu potporu Izraelu.

IZRAELOružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Kako ono ide, dok se nekome ne smrkne drugome ne može svanuti. A ima i ona nekom, rat nekom brat.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Kontradiktorna pozicija – SAD odobrio prodaju čak 20 milijardi USD oružja Izraelu, dok u isto vrijeme tvrde kako vrše pritisak na Izrael da pristane na prekid vatre.

sengo
2 mjeseci prije

Dakle americki imperijalisti prodaju oruzje drzavi Izraela za nula Dollara.
Drzavi Izraela, tako bas pise, onda uskocu NATO trolovi pa ubacu neke hazare [ LOL ] da bi zastitili americke imerijaliste, drzavu Izrael i njihovu vladu.

nekoime
2 mjeseci prije

Tko bu to platil?

gigi pinna
2 mjeseci prije

Neokolonijalni projekt Hazariland – najveći Židovski Geto u Povijesti, mora opstati pod svaku cijenu.
Većina normlanih će se iseliti odande kroz koju godinu – ostat će samo judeo-talibani i šačica etiopskih i jemenskih Židova koji su pobjegli od totalnog siromaštva..

FELIX
2 mjeseci prije

NIGDE NEMA PODATAKO O KAKVA JE VREDNOST O TOME KOLIKA JE VREDNOST ORUZJA KOJE JE IRAN ISPORUCIO HAMASU, HIZBALI, HUTIMA I DRUGIM OSLOBODILACKIM ORGANIZACIJAMA TOGA TIPA SIROM SVETA, DA O POMOCI EVROPE I MNOGIH HUMANITARNIH GRUPA I UNA PALESTINCIMA ULOZENA U OBRAMBENE SVRHE ZA OSLOBODZENJE PALESTINE OD ZIDOVA POTROSENA ZA NABAVKU ORUZJA I MUNICIJE, STA JE I NORMALNO, JER BEZ PODRSKE NAPREDNIH SILA NEBI BILO MOGUCE IZVODITI TERORISTICKE NAPADE OVAKVIH RAZMERA..

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Sad … Kako kane sve to dostaviti , osim preko Allenby Bridge kao i do sad 😉 … Toliko o Arapsku jedinstvu i Kingdom of Jordan 🙄 ….

Realist
2 mjeseci prije

Ti ameri su najvece zlo ovoga svijeta.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI