SAD ‘oduševljene’ Modijevim nadolazećim posjetom Kijevu

Narendra Modi indija
7 komentara

Indijski premijer ponovio je predanost svoje zemlje “diplomatskom rješenju” ukrajinskog sukoba

Visoki američki dužnosnik izrazio je “oduševljenje” nadolazećim posjetom Narendre Modija Kijevu. Njegove su primjedbe uslijedile tjednima nakon što je Washington izrazio zabrinutost zbog nedavnog posjeta indijskog premijera Moskvi.

Obraćajući se okupljenima u New Delhiju u srijedu, zamjenik američkog državnog tajnika Richard Verma, bivši veleposlanik u Indiji, rekao je da se veseli ishodu Modijevog posjeta Kijevu u petak.

“Oduševljen sam zbog ovog posjeta i mislim da je to važan posjet”, rekao je, dodajući da je globalna zajednica “zauzela stav protiv ruskog rata u Ukrajini”.

“Razumijemo dug odnos Indije s Rusijom i Indija mora sama odlučiti gdje želi biti”, izjavio je Verma, tvrdeći da je ovo “vrlo posljedično razdoblje za obranu slobode i vladavine prava .”

Modi je u srijedu prilikom ulaska u avion za Poljsku izjavio da će svoje viđenje mirnog rješenja ukrajinskog sukoba podijeliti tijekom posjeta Kijevu.

Izgledi Washingtona u vezi s putovanjem u oštroj su suprotnosti s njegovom reakcijom na nedavni posjet indijskog vođe Rusiji na bilateralnom summitu s predsjednikom Vladimirom Putinom. Naime, Modi će biti jedan od rijetkih međunarodnih čelnika koji su posjetili i Moskvu i Kijev od početka sadašnjih neprijateljstava u veljači 2022.

Modijevo putovanje u Moskvu razljutilo je dužnosnike u Washingtonu, prema medijskim izvješćima. Američki dužnosnici priznali su da je posjet bio “težak” i “neugodan” za Bidenovu administraciju, koja je podijelila svoju zabrinutost tijekom niza sastanaka i telefonskih poziva s indijskim dužnosnicima.

Nekoliko dana nakon Modijevog putovanja u Moskvu, američki veleposlanik u Indiji Eric Garcetti komentirao je da “u vrijeme sukoba ne postoji takva stvar kao što je strateška autonomija.” Nastavio je sugerirajući da “nijedan rat više nije daleko”.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski osudio je Modijev sastanak s Putinom kao “veliko razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima”. New Delhi je kasnije navodno pozvao ukrajinskog veleposlanika zbog komentara Zelenskog.

Dok je New Delhi pozivao na prekid sukoba kroz dijalog i rasprave, inzistirao je da Moskva bude dio mirovnih napora. Iako je indijsko izaslanstvo bilo nazočno na švicarskoj mirovnoj konferenciji održanoj ranije ove godine, odbilo je potpisati završni dokument jer Rusija nije bila pozvana.

Obraćajući se indijskoj dijaspori u Poljskoj u srijedu, Modi je ponovio poziv New Delhija na diplomatsko rješenje sukoba i ponovio izjavu koju je dao 2022. godine tijekom susreta s Putinom u Uzbekistanu – “danas nije doba rata”. Obraćajući se novinarima u Varšavi, Modi je ustvrdio da je njegova zemlja spremna produžiti svu moguću suradnju za obnovu “mira i stabilnosti” u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Iako je Modi voljan prenijeti komunikaciju između Kijeva i Moskve, on neće pokušati posredovati u okončanju sukoba, izvijestio je Bloomberg prošli tjedan, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Mirovni planModirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
24 dana prije

Valjda to i jest bio cilj.

Max_mo
24 dana prije

Smanjiće doživljaje jer Modi je oportunist i gleda samo interese Indije, a ti interesi garant nisu sluganstvo prema SAD.

onaj najglu...Dalton
24 dana prije

Zelenski ne razumije da mu Modi neće dati ništa, a Modi ne razumije zašto je uopće došao…

P.S.
Razvode se Jennifer Lopez i Ben Affleck…
Zelenski zamolio da ne zaborave na Ukrajinu.
Kad u brakorazvodnoj parnici budu dijelit imovinu…

Primat
24 dana prije

nema internet, pa mora na cipelu.

R M
24 dana prije

Ma ja sam prosto u orga…nizmu kad čujem ovako nešto. Bravo modi

Bond cigarete Bond
23 dana prije

Putin otišao kod Kadirova a Modi u Kijev. Hm

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI