SAD optužuje vođe Hamasa za napad 7. listopada

Novi vodja Hamasa
4 komentara

Politički šef oružane skupine optužen je za planiranje i provođenje terorističkih akata protiv Izraelaca i Amerikanaca

Američko ministarstvo pravosuđa otpečatilo je optužbe za terorizam protiv čelnika Hamasa. Slučaj proizlazi iz iznenadnog napada palestinske militantne skupine na Izrael 7. listopada, u kojem je oko 1200 ljudi ubijeno, a više od 200 oteto.

FBI je podigao optužnicu u veljači, ali je žalba ostala pod pečatom do utorka.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland objavio je da su politički šef Hamasa Yahya Sinwar i pet drugih viših članova bili sudionici u “planiranju, podržavanju i počinjenju terorističkih zločina”. Optuženi su za osiguranje sredstava i materijalne potpore terorizmu, kao i za urotu za bombaške napade i “uporabu oružja za masovno uništenje”.

“Desetljećima su se Hamas i njegovo vodstvo posvetili iskorjenjivanju Države Izrael i ubijanju, sakaćenju i brutaliziranju svakoga – uključujući desetke Amerikanaca – koji su im stajali na putu”, priopćilo je DOJ. Dodaje se da je više od 40 američkih državljana ubijeno 7. listopada, a još osam ih je ili oteto ili se vode kao nestali.

Osim Sinwara, DOJ je optužio čelnika Hamasove dijaspore Khaleda Meshaala i šefa vanjskih poslova Alija Baraku, koji borave u Kataru, odnosno Libanonu.

Trojica dužnosnika Hamasa koje je tražilo DOJ su u međuvremenu ubijena. Bivši politički šef Ismail Haniyeh ubijen je u Teheranu u srpnju. Izrael je tvrdio da su zapovjednici Mohammed Deif i Marwan Issa ubijeni tijekom zračnih napada IDF-a na Gazu. Hamas je međutim odbio potvrditi njihovu smrt.

Prema Reutersu, Ministarstvo pravosuđa se isprva nadalo uhvatiti Haniyeha živog, ali je naposljetku odlučilo poništiti optužbe nakon vijesti o njegovom ubojstvu.

U svibnju je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda zatražio od sudaca da izdaju naloge za uhićenje Haniyeha, Sinwara i Deifa, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, pozivajući se na optužbe za ratne zločine.

Prošle je godine Južnoafrička Republika podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde, zasebnom pravosudnom tijelu, optužujući Izrael za počinjenje genocida u Gazi, gdje je od početka sukoba ubijeno više od 40.000 Palestinaca. Izrael je optužbe odbacio kao “apsurdne”.

HamasIZRAELoptužbeSADTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

I ova izjava spada u prodaju magle javnosti, jer su CIA i Izrael osnovali Hamas radi remećenja mirovnih pregovora, tako da mogu do kraja izvesti otimačinu cijelog teritorija Palestine.
Vidjeli smo da se glavni šef Hamasa krije u državi koja je američki satelit, što je krajnje nelogično čak i onima koji ne znaju za ovu suptilnu namještaljku.

Tupko Glupko
12 dana prije

Off topic, ali stvarno zanimljivo: Hitler, Tito, Trocki i Staljin svojevremeno su živjeli u istom gradu u isto vrijeme, vjerojatno zalazili u iste kavane. Beč, 1913. godina, središte umirućeg Austro-ugarskog carstva. U siječnju 2013. godine iz vlaka se na sjeverni terminal bečkog kolodvora iskrcao čovjek kojemu je u putovnici pisalo Stavros Papadopoulos, a dočekao ga je Lav Trocki. Stavros je u stvari bio Josif Visarionovič Džugašvili kojeg su prijatelji zvali Koba, a koji će svjetskoj javnosti postati poznat kao Staljin. Josip Broz Tito tada je radio u Daimlerovoj tvornici auta nedaleko Beča. U Beču je tada o studiju umjetnosti maštao mladi Adolf Hitler. Kojeg su dva puta odbili na prijemnom ispitu, nakon čega je 1913. otišao u Njemačku. Tada je u Beču živio tada već poznati osnivač psihoanalitike Sigmund Schlomo Freud koji je volio zalaziti u kavanu Landtmann, a za Trockog i Hitlera se zna da su voljeli zalaziti u… Čitaj više »

Max
12 dana prije

Mogu ih samo ubiti.

FELIX
11 dana prije

A KOGA CE DA OPTUZE ZA NAPAD NEGO HAMAS I NJEGOVO VODSTVO KOJE NE KRIJE DA JE NJIHOV BORBA ZA BRISANJE ISRAELA SKUPA SA ZIDOVSKOM POULACIJOM SA LICA ZEMLJE, ONI TO NE KRIJU, PROBLEM JE DA IMAJU VELIKU PODRSKU OD ONIH KOJI RADE NA TOME DA PREPRECE UNISTENJE HAMASA PO SVAKU CENU I POVECAVAJU PRITISAK NA ISRAEL DA SKLOPI MIR SA HAMASOM. NJH NE ZANIMA KAKAV JE INTERES ISRAELA A MALO SU I U ZABUNI JER SMATRAJU DA CE STVARANJE PALESTINSKE DRZAVE DOVESTI DO MIRA NA BLISKOM ISTOKU, ISRAEL ZNA BOLJE OD DRUGIH STA JE ZA NJIH PRIHVATLIVO, NIKAKO PALESTINSKA DRZAVA POD VODSTVOM TERORISTA.ISRAELSKI PROBLEM JE I U TOME DA VELIKI BROJ ISRAELACA VERUJE DA JE MOGUC MIR SA PALESTINCIMA I VRSE PRITISAK NA VLADU DA PRISTANE NA PREKID VATRE II DOSLOVNO KAPITULACIJU ODNOSNO DA IDF ODUSTANE OD UNISTENJA HAMASA I SA TIM USPOSTAVI MIR NA TOM PODRUCJU.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI