SAD pokušava održati dominaciju ‘po svaku cijenu’

Putin
21 komentar

SAD se neće zaustaviti ni pred čim kako bi osigurale svoju dominantnu poziciju u međunarodnoj areni, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin dok je u utorak učestvovao u pokretanju najvećih pomorskih vježbi ikada u zemlji.

Moskva mora biti spremna na svaki razvoj događaja usred rastućih geopolitičkih tenzija i posebnu pažnju posvetiti jačanju veza sa prijateljskim državama, dodao je on. Vježba, nazvana Ocean-2024, trebala bi biti održana između 10. i 16. septembra i uključuje vojni kontingent iz Kine. Četiri broda i 15 aviona iz Narodnooslobodilačke armije učestvuju u akciji, rekao je admiral Aleksandar Moisejev, vršilac dužnosti glavnog komandanta ruske mornarice.Jačanje vojne saradnje sa prijateljskim nacijama postalo je sve važnije za Rusiju jer SAD jačaju svoje vojno prisustvo na više frontova, rekao je Putin na video konferenciji kojoj su prisustvovali ministar odbrane Andrej Belousov i najviši komandanti ruske mornarice.

“Vidimo da Sjedinjene Države čine sve da održe svoju globalnu vojnu i političku dominaciju, bez obzira na cijenu, koristeći Ukrajinu i nastojeći nanijeti strateški poraz našoj zemlji”, rekao je ruski lider.

Washington također šalje više snaga u Evropu, Arktik i Pacifik pod izgovorom “navodne ruske prijetnje i politike obuzdavanja Kine”, rekao je predsjednik.

“SAD i njihovi saveznici nisu krili svoje planove da rasporede rakete srednjeg i kraćeg dometa u takozvanim prednjim područjima raspoređivanja” u zapadnom Pacifiku, uključujući i neke nacije i ostrva u regionu, rekao je Putin.

Vašington “nastoji da izazove” novu trku u naoružanju, ne obazirući se na bezbednost svojih saveznika u Evropi i Aziji, tvrdi ruski lider. Aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država bi „poremetile postojeću bezbednosnu arhitekturu u azijsko-pacifičkom regionu sa remetilačkim efektom na tamošnji balans snaga“, rekao je on.

Ova politika rizikuje da izazove “opasnu krizu u Evropi, kao i u azijsko-pacifičkom regionu”, upozorio je Putin. Rusija bi u ovim okolnostima trebala biti spremna za svaki potencijalni razvoj događaja, rekao je predsjednik dok je nadgledao početak vježbi s ciljem testiranja borbene gotovosti i interoperabilnosti različitih dijelova ruske mornarice i ratnog zrakoplovstva.

Ruske oružane snage treba da “pouzdano brane” i suverenitet i interese nacije, kao i da budu u stanju da se odupru svakoj potencijalnoj agresiji, rekao je Putin.

SAD i druge zapadne nacije već duže vrijeme označavaju Rusiju i Kinu kao svoje najveće sigurnosne prijetnje. Prošle sedmice, američki i britanski šefovi špijuna nazvali su dvije nacije glavnim izazovima za status quo u zajedničkom članku koji je objavio Financial Times.

Krajem avgusta, Belousov je rekao da je težnja SAD-a za dominacijom u korenu velike bezbednosne krize. Sukob između Moskve i Kijeva je u suštini sukob između Rusije i Zapada, ustvrdio je on, dodajući da se SAD i njihovi saveznici drže globalne dominacije i nisu spremni da prihvate multipolarni svjetski poredak.

Putinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nibiru
7 dana prije

Bolje SAD nego predat sve nedohebanom patuljku.

Tupko Glupko
7 dana prije

Dobro, kako to Kina vojno ugrožava SAD, kada je na drugom kraju zemaljske kugle? Kako rat Ukrajine i Rusije vojno ugrožava SAD, kada se odvija na drugom kraju zemaljske kugle? Kako Iran vojno ugrožava SAD, kada se nalazi na drugom kraju zemaljske kugle? Misle li te zemlje okupirati SAD, izazvati rat tamo? Glavni svjetski problem je što psihopate stoje iza članova Senata i Doma zastupnika SAD koji čine zakonodavnu vlast, tj. potpuno drže pod kontrolom i Demokrate i Republikance koji čine 99% sastava istih. Ove dvije stranke imaju unutarnja prepucavanja na nebitnim temama dajući kost glasačima, a u vanjskoj politici ovakvoj kakva je svi su složni. Trećeg izbora Ameri niti dan danas nemaju. Upravo svojom nasilnošću, glumljenjem svjetskog policajca, prijetnjama, sankcijama, izvozom svojeg poimanja demokracije, izazivanjima ratova uzrokuju vojne i gospodarske saveze jakih vojnih i gospodarskih sila kojih se boje kao vrag tamjana (Rusija, Kina, Iran u vojnom smislu, a… Čitaj više »

Josip
7 dana prije

Vrijeme je da gljive pocnu masovno rasti u smtdljivoj i truloj Americi.

IL Partigiano
7 dana prije

Ovi bi trebalo uci u citate.
Provat cu zapamtiti.

Ove dvije stranke imaju unutarnja prepucavanja na nebitnim temama dajući kost glasačima, a u vanjskoj politici ovakvoj kakva je svi su složni.

SchwarzeHunderte
7 dana prije

Pokušati će – ak se prehebu – zna se 🤷 – nit prvi – nit poslednji …

pas na lancu
7 dana prije

Ceteris paribus geopolitičkoga (aktuelnog) stanja, pod pretpostavkom da neće biti nuklearnoga rata ! tako i ako Zapad i Istok (Jugo-Azija) mogu nastojati da kontrolišu nezavisne varijable kao faktore koji mogu uticati na zavisne varijable – ishode od globalnoga interesa. U suprotnom budemo postali “rupa u vremenu”

Dawor
7 dana prije

A bogami u tome i uspijevaju

Subaru avatar
7 dana prije

Od ovog klona nikad ništa pametno nisam čuo, koji je to loš glumac a puše li ga puše.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI