SAD prijeti državi NATO-a sankcijama zbog Rusije

Putin Erdogan
11 komentara

Turska mora brzo obuzdati dotok američke vojne opreme u Moskvu, navodno je zahtijevao Washington

Turska će se suočiti s “posljedicama” ako nastavi dopuštati prodaju Rusiji američkih civilnih proizvoda s vojnom primjenom tijekom sukoba s Ukrajinom, rekao je za Financial Times visokopozicionirani dužnosnik američkog Ministarstva trgovine.

Washington je sve zabrinutiji što je zemlja članica NATO-a postala ključno središte preko kojeg zapadna elektronika, uključujući procesore, memorijske kartice i pojačala, dolazi do Rusije, gdje se, navodno, koristi za proizvodnju projektila i bespilotnih letjelica, napisao je FT u članku u srijedu.

Neimenovani dužnosnik Ministarstva trgovine rekao je za list da SAD Ankaru, koja se odbila pridružiti kampanji zapadnih sankcija protiv Moskve, smatra drugim najvećim ruskim izvorom američke robe dvostruke namjene, nakon Kine.

Turska mora “pomoći” Washingtonu da zaustavi dotok američke tehnologije u Moskvu, rekao je u izjavi za FT pomoćnik državnog tajnika za provedbu izvoza u Uredu za industriju i sigurnost tog ministarstva, Matthew Axelrod.

“Trebamo vidjeti napredak, i to brzo, od strane turskih vlasti i industrije ili nećemo imati drugog izbora nego nametnuti posljedice onima koji izbjegavaju naše izvozne kontrole”, upozorio je.

Prema dužnosniku ministarstva trgovine, Axelrod je rekao članovima turske vlade tijekom svog nedavnog posjeta Ankari i Istanbulu da bi trebali “jače raditi” na suzbijanju onoga što je nazvao “nedopuštenom trgovinom” s Rusijom.

Službenik za provedbu izvoza tada je jasno dao do znanja da je to “hitan problem” i pozvao je Ankaru da “usvoji i provede zabranu prekrcaja robe pod kontrolom SAD-a u Rusiju”, rekao je izvor za FT. Axelrod je također rekao turskim dužnosnicima da Moskva jednostavno “pokušava iskoristiti tursku trgovinsku politiku” kako bi pristupila proizvodima američke proizvodnje, izvještava FT.

Ministarstvo trgovine već je stavilo 18 turskih tvrtki na svoj ‘List subjekata’ zbog navodne isporuke robe dvojne namjene Rusiji. Američke tvrtke sada zahtijevaju posebnu licencu za prodaju osjetljive robe navedenim subjektima. “Možete očekivati ​​da ćete vidjeti više toga, u budućnosti, osim ako i dok ne bude napretka”, izjavio je dužnosnik.

U lipnju je tajnik Kremlja za medije Dmitry Peskov rekao da je Moskva svjesna “pritiska bez presedana” koji SAD i njegovi saveznici primjenjuju na Tursku zbog njihove suradnje s Rusijom.

Predstavnici Zapada “dolaze u Ankaru, okupljaju dužnosnike i poslovne vođe i otvoreno im prijete… To je apsolutno besramno ponašanje”, rekao je.

Trgovina između Rusije i Turske će se nastaviti, rekao je Peskov, jer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “prilično uvjerljivo” brani interese svoje zemlje. Moskva i Ankara “traže načine da zaobiđu ovaj pritisak zapadnjaka i mi ćemo ih sigurno pronaći”, obećao je.

rusijaSADSankcijeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
1 mjesec prije

Moćan naslov 😀

nekoime
1 mjesec prije

Američka tehnoligija Made in China?

Max
1 mjesec prije

Turci ne mare.

Gost
1 mjesec prije

Biznis ne poznaje ograničenja i prijetnje

Darko
1 mjesec prije

Turska mora pod hitno izaći iz NATO govana..

Gad
1 mjesec prije

Mora da im se gaće tresu od straha.

Zlovenac
1 mjesec prije

Bili najbolji kad su pustili Finsku i Švedsku u Nato. Ebiga sad ponovi vežbu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI