SAD raspoređuje snage za obranu Izraela

USS Abraham Lincoln
17 komentara

Pentagon će poslati dodatne vojne resurse usred eskalacije između zapadnog Jeruzalema i Teherana

Washington je naredio više razarača, krstarica i dodatnu eskadrilu borbenih aviona na Bliskom istoku za obranu Izraela usred rastućih napetosti s Iranom, priopćilo je američko ministarstvo obrane u petak.

Osim toga, SAD je naredio udarnoj grupi nosača USS Abraham Lincoln da zamijeni nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt koji je trenutno raspoređen na Bliskom istoku.

Ova objava dolazi usred rastućih napetosti nakon ovotjednog ubojstva šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. I Hamas i Iran okrivili su Izrael za napad i obećali osvetu. Iran je također naveo da SAD snose djelomičnu odgovornost za napad kao “pristaša i sudionik” Izraela.

Dok Zapadni Jeruzalem nije niti potvrdio niti opovrgnuo bilo kakvu umiješanost, opetovano je prijetio da će uništiti vodstvo Hamasa zbog napada grupe na Izrael 7. listopada, koji je odnio živote oko 1200 Izraelaca i doveo do toga da je više od 250 uzeto za taoce.

Rat Izraela i Hamasa koji je uslijedio izazvao je eskalaciju napetosti na širem Bliskom istoku. Iran i Izrael razmijenili su izravnu vatru u travnju nakon što je Izrael napao kompleks iranskog veleposlanstva u Siriji.

Ministar obrane Lloyd Austin naredio je prilagodbe američkog vojnog položaja kako bi pomogao u obrani Izraela, stoji u priopćenju Pentagona objavljenom u petak.

Povrh skupine nosača zrakoplova, raspoređene snage će uključivati ​​”dodatne krstarice i razarače sposobne za obranu od balističkih projektila”, kao i dodatnu eskadrilu lovaca. “Ministarstvo također poduzima korake za povećanje naše spremnosti za raspoređivanje dodatne kopnene obrane od balističkih projektila”, stoji u priopćenju.

Američki ministar obrane obavijestio je svog izraelskog kolegu Yoava Gallanta o planiranim potezima u telefonskom razgovoru u petak ujutro, rekla je ranije glasnogovornica Sabrina Singh. “Tajnik je ponovio čvrstu potporu sigurnosti Izraela i obavijestio ministra o dodatnim mjerama koje uključuju tekuće i buduće promjene položaja obrambenih snaga koje će Ministarstvo poduzeti kako bi podržalo obranu Izraela.”

Administracija predsjednika Joea Bidena “uvjerena” je da će Iran napasti Izrael za nekoliko dana i priprema se suprotstaviti mu se, izvijestio je u četvrtak Axios pozivajući se na tri američka dužnosnika.

Biden je telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi ponovio američku potporu zapadnom Jeruzalemu, stoji u priopćenju Bijele kuće u četvrtak. Dvojica čelnika razgovarala su o naporima da se “podrži obrana Izraela od prijetnji, uključujući protiv balističkih projektila i bespilotnih letjelica, kako bi se uključilo novo obrambeno američko vojno raspoređivanje”.

eskalacijairanIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ebemnenadumamuuusta
1 mjesec prije

Administracija predsjednika Joea Bidena “uvjerena” je da će Iran napasti Izrael za nekoliko dana
a ja sam uvjeren da ce chifutska jebotvorevinairan sa njegovim kurchevhezbolahom napasti usrael kada vuku shupak zaraste,a cak ni tada.obicni igrokaz zveckanja oruzjem,dok chifuti sustavno obavlaju sve ono sha su rekli da ce uciniti,kompletnom unistenju hamasa skupa sa protjerivanjem palestinskog naroda iz pojasa gaze i daljnjim prosirivanjem usraela uz svesrdnu pomoc njihove jebotvorevine irana i kurcevhezbolaha.budemo,MOZDA, vidjeli malo vatrometa i osvete na kurcheviranski nacin sa,MOZDA,nekom kolateralnom chifutskom zrtvom.hehehe.hvala
ps moja biljeznica svih chifutskih gubitaka koja im je prouzrocila jebotvorevina iran sa kurchevhezbolahom zjapi josh uvjek prazna.prazna ce i ostat.hehehe.

hiber
1 mjesec prije

Zapadni Jeruzalem? Ovo je nesto novo? Samo da koja raketa ne pogodi Istočni Jeruzalem? Što sigurno hoće. A onda ce islamisti opet plakati. I normalni ljudi u Izraelu, naravno. Datum napada je po svemu sudeći Tisha B’Av, a Al Aksi se ne pise dobro kad je pogode šijiti.

burt
1 mjesec prije

zato američka i britanska mornarica šalju veća pojačanja prema Iranu nego za vrijeme Trumpa jer Trumpa ionako nisu shvaćali ozbiljno

Гавран
1 mjesec prije

“Izraelskim građanima su poslate instruktsije u sluchaju da izbije veliki vojni sukob. Stanovnitsi treba da budu spremni na nestanke struje koji bi mogli da potraju nekoliko dana. Takođe moraju biti spremni da ostanu u sklonishtima tokom vazdushnikh napada na nekoliko dana“, navodi CNN.
#
Медији примећују да су локални супермаркети забележили нагли скок продаје основних роба. Грађани купују конзервирану храну, житарице, тестенине, тоалет папир, смрзнуто месо, флаширану воду и другу потребну робу.
#
Smrznuto meso -reklo bi se da su početnici u novoj ulozi koju im je dodelila sudbina.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Nosač aviona je nepokretna meta koja se lako uništi moćnim modernim preciznim dalekometnim raketama.
Glupost izuzetnih ili namjerni mamac da se SAD uvuče u rat na Bliskom Istoku?
Svi se sjećamo Pearl Harbora.

Koja
1 mjesec prije

Ovcama usadili osećaj da je Iran velika sila pa samim tim i pretnja! Pod okriljem te spike oni militarizuju taj deo sveta! Srbiju su jednom isto tako iskoristili, da

FATIH
1 mjesec prije

BRANITE SVOJE GOSPODARE.

Max
1 mjesec prije

Stigli suučesnici u genocidu željni nafte i plina.

Ico
1 mjesec prije

Putin ekspresno šalje Iranu potrebne vojne resurse.

Ico
1 mjesec prije

Iran je član BRICS+

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI