SAD reagiraju na rusko upozorenje za Crno more

Brodovi
19 komentara

SAD ne planiraju pomagati brodovima u uplovljavanju u ukrajinske luke, potvrdila je u srijedu sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, odgovarajući na novinarsko pitanje o upozorenju ruskog Ministarstva odbrane da će svi brodovi koji krenu prema ukrajinskim lukama u Crnom moru biti smatra vojnim ciljevima.

Washington će “ nastaviti podržavati napore Ukrajine da se ukrajinsko žito plasira na tržišta ”, rekao je Jean-Pierre, pominjući paket pomoći od 250 miliona dolara zajedno sa sjemenom, gnojivom i pomoći u skladištenju i preradi usjeva.

Međutim, kada su je upitali kako SAD planiraju “ pojačati pomorske kapacitete [Ukrajine] ”, ponudila je samo nejasno obećanje da će “pobrinuti da imaju ono što im je potrebno za odbranu ”.Lučka i lučka sigurnosna oprema uključena je u paket vojne pomoći od 1,3 milijarde dolara koji je Pentagon objavio u srijedu. Ukrajina će također dobiti National Advanced Surface to Air raketne sisteme, Phoenix Ghost i Switchblade bespilotne letjelice, dodatne topničke metke i opremu za čišćenje mina, opremu za detekciju protiv dronova i elektronskog ratovanja, te preciznu vazdušnu municiju u najnovijem paketu, koji donosi ukupnu količinu vojna pomoć koju su SAD pružile od početka ruske vojne operacije 2022. na 42,6 milijardi dolara.

Jean-Pierreovi komentari potvrdili su one glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja, koji je ranije ove sedmice odbacio korištenje američke vojne imovine za zaštitu pošiljki žitarica u i iz ukrajinskih luka. Umjesto toga, SAD će “ raditi s drugim zemljama ” kako bi osigurale da žito stigne tamo gdje treba, rekao je on.

Rusija se u ponedjeljak povukla iz Crnomorske inicijative za žito, žaleći se da SAD nisu ispunile svoja obećanja da će ukinuti neka od ograničenja nametnutih nakon njene vojne operacije u Ukrajini, uključujući ponovno povezivanje svojih banaka sa SWIFT-om, otvaranje cjevovoda amonijaka do Italije , omogućavanje uvoza poljoprivrednih mašina i delova i deblokadu osiguranja transporta i druge logistike.

Kremlj je također osudio ono što je opisao kao ” teroristički napad ” ukrajinskih dronova koji su gađali Krimski most, koji je ubio par u njihovom vozilu i teško povrijedio njihovo dijete, ali je negirao da je to bio faktor u odluci da se napusti dogovor o žitu.

Ubuduće, svi brodovi koji putuju u ukrajinske luke „ će se smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta “, a zastave takvih brodova će se videti da „ učestvuju u ukrajinskom sukobu na strani kijevskog režima “, navodi rusko Ministarstvo odbrane upozorio je u srijedu.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je u utorak UN i Tursku da ožive dogovor o žitu bez Rusije, ističući da se ” sve mora učiniti kako bismo mogli koristiti ovaj crnomorski koridor “.

crno morerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Канцеларија председника Украјине, уз подршку британских обавештајних служби, развија план за пролаз бродова до лука Одеске области. Сада су у току преговори са приватним компанијама за куповину неколико бродова, који би симболично требало да оду у Одесу и испровоцирају Русију на напад. Ако сувотоварни бродови прођу без проблема, онда ће Украјина прогласити безбедност житног коридора. Истовремено, опција напада на цивилне бродове омогућиће Украјини да организује међународну кампању против Русије, пише Резидент.

Sir Oliver
1 godina prije

Sve lijepo dok Ameri ne ispostave račun za oružije Ukrajini i EU a onda nastaje cviljenje. Od Ukrajine će uzeti sve što vrijedi.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

-” Ubuduće, svi brodovi koji putuju u ukrajinske luke „ će se smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta “, 🙄 neće ” ubuduće ” već se OD NOĆAS PO MOSKOVSKOM VREMENU ( PONOĆ ) SMATRAJU — PRIJETEĆIM VOJNIM OBJEKTIMA⚠️ŠTO ZNAČI — BITI ĆE GAĐANI DO POTAPANJA ⚠️ !!! NEMA ŽITA ZA EU ⚠️ ! Prevezite ga kamionima , autima , biciklima ili pak … ZAPOČNITE STROGU DIJETU !

FIFY
1 godina prije

Euro imaš,žito nemaš….L.p.

Max
1 godina prije

Zar netko misli da će Rusija nekome prepustiti Crno more?

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo ima još jednu prednost: ukrajinsko žito ostaje u Ukrajini.

Da se ne bi poslije pjevalo o nekakvom holdomoru…

Btw, mislim da je vrijeme za objavu kojim korporacijama pripada to žito.

Drago
1 godina prije

Samo neka ameri salju kojekakve sisteme ima Putin lijek.

Karma
1 godina prije

Pop pjesna u ukri…. Ravno do dna
Jebbe se amerima za ukre. Korisni kabala goyimi. Ameri zele rusko blago koji ukri i mr kokainski u zelenoj majici.
Inflacija u eu 20-30 % bas kao i porast cijena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI