SAD saučesnik u izraelskim ratnim zločinima

Erdogan NATO
3 komentara

Američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija su saučesnici u izraelskim ratnim zločinima u Gazi, tvrdi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pozivajući na sankcije zapadnom Jerusalemu.

U intervjuu za Newsweek u četvrtak tokom godišnjeg samita NATO-a u Washingtonu, turski lider je rekao da izraelski “namjerni” napadi na civilnu infrastrukturu u Gazi predstavljaju ratne zločine, nešto što Izrael žestoko negira.

Brutalno ubistvo nevinih ljudi u bolnicama u koje idu na liječenje, u kolima hitne pomoći, na pijacama, u centrima u kojima se distribuira humanitarna pomoć i u područjima koja su definisana kao bezbedna je najteže kršenje ljudskih prava”, naveo je Erdogan.

Međutim, prema turskom predsjedniku, Bidenova administracija “zanemaruje ova kršenja i pruža najveću podršku Izraelu”.

“Oni to čine na račun saučesništva u ovim kršenjima”, dodao je Erdogan. Članica NATO-a Türkiye je više puta osuđivala napad Izraela na Gazu i kritizirala zapadne vlade zbog njihove kontinuirane podrške Izraelu. Ankara je zaustavila trgovinu sa zapadnim Jerusalimom ubrzo nakon što je sukob počeo prošlog oktobra. U razgovoru za Newsweek, Erdogan je također ponovio svoj poziv da se sankcioniše Izrael. “U ovom trenutku, ko će nametnuti kakvu sankciju Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava? To je pravo pitanje i na to niko ne odgovara”, rekao je on.

Broj mrtvih u osmomjesečnoj ofanzivi Izraela na Gazu premašio je 38.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja enklave.

Erdogan je također potvrdio svoj stav o sukobu Rusije i Ukrajine, rekavši da zapadni lideri zauzimaju potencijalno opasne pristupe oba sukoba koji bi mogli eskalirati u veće sukobe.

“Stav nekih od naših zapadnih saveznika prema Rusiji samo je podstakao vatru”, tvrdi on. “Ovo je rezultiralo više štete nego koristi za Ukrajinu.”

Prema riječima turskog lidera, rješenje ukrajinskog sukoba treba da bude “trajni mir postignut kroz dijalog”.

erdogangazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 mjesec prije

Zločini nad civilima nisu ratni zločini. To su zločini protiv čovečnosti , protiv čovečanstva , zločini protiv humanosti . Brutalno i surovo namerno ubijanje civila od strane izraelske vojske ne može se pokrivati i pravdati ratom protiv Hamasa, a oni to upravo rade. U tome imaju apsolutnu podršku Amerikenjaca , jer i Amerikenjci to rade svuda po svetu , pod izgovorom “borbe protiv terorizma” .

Max
1 mjesec prije

Jasno.

kur.od ovc.
1 mjesec prije

Odakle židovima moć?
Zašto su iznad međunarodnog kaznenog suda?
Zašto im se ne nametnu i niti ne spominju sankcije?
Zašto se ove stvari ne uče u osnovnoj školi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI