SAD su ‘najveća nuklearna prijetnja’

Nuklearna eksplozija
80 komentara

Washington nastoji “zastrašiti svijet” svojim nuklearnim silama, reklo je ministarstvo obrane u Pekingu

Amerika predstavlja najveću opasnost za svijet kada je riječ o rizicima potencijalnog nuklearnog sukoba, rekao je u petak novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Zhang Xiaogang. Peking je optužio Washington za donošenje “neodgovornih odluka” u pokušajima održavanja svoje hegemonije, uključujući zastrašivanje međunarodne zajednice svojim nuklearnim arsenalom.

Ova osuđujuća izjava došla je kao odgovor na odluku Pentagona da unaprijedi američke snage u Japanu u stožer združenih snaga pod zapovjedništvom časnika s tri zvjezdice koji odgovara zapovjedniku Indo-pacifičkog zapovjedništva. Priopćilo je to Ministarstvo obrane SAD-a krajem srpnja nakon sastanka američkih i japanskih šefova obrane i vanjske politike.

Američki ministar obrane Llyod Austin pozdravio je razvoj kao “jedno od najjačih poboljšanja u našim vojnim vezama s Japanom u 70 godina” u to vrijeme. Također je rekao da su dvije strane “održale odvojeni sastanak na ministarskoj razini dva plus dva o proširenom odvraćanju, a to nikada prije nije učinjeno.” Tijekom sastanka, SAD je obećao da će “braniti Japan punim rasponom naših sposobnosti, uključujući naše nuklearne sposobnosti”, prema ministru obrane.

U petak je Zhang Xiaogang izjavio da su Washington i Tokio igrali na kartu “kineske vojne prijetnje” kako bi opravdali svoj potez. Takve akcije samo “izazivaju blokovsku konfrontaciju i potkopavaju regionalni mir i stabilnost”, rekao je. U priopćenju Pentagona iz srpnja spomenuto je “kinesko širenje nuklearnog arsenala” među temama o kojima se raspravljalo na “proširenom sastanku o odvraćanju”.

Prema riječima glasnogovornika kineskog ministarstva obrane, “SAD predstavljaju najveću nuklearnu prijetnju svijetu” jer posjeduju “najveći nuklearni arsenal na svijetu” i vode politiku koja dopušta prvu upotrebu nuklearnog oružja.

Posljednja američka Nacionalna obrambena strategija (NDS) koju je Pentagon objavio 2022., uz Nuclear Posture Review i Missile Defense Review, identificira Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju i Iran kao četiri potencijalna protivnika za planiranje nuklearnog oružja. Također ostavlja otvorena vrata za prvi nuklearni napad dopuštajući korištenje takvog oružja za sprječavanje konvencionalnog napada.

Godine 2018. SAD je najavio povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Moskvom, koji je zabranjivao bilo kojoj strani razvoj i raspoređivanje određenih tipova kopnenih nuklearnih projektila. Tada je Washington izjavio da ima potrebu za takvim oružjem, ne samo zato što Kina nije bila vezana bilateralnim INF sporazumom.

Posljednji bilateralni obvezujući sporazum koji ograničava američke i ruske nuklearne zalihe je novi START ugovor, koji bi trebao isteći 2026. Prošle godine, Rusija je službeno suspendirala svoje sudjelovanje u Novom START-u, navodeći neprijateljsku politiku SAD-a, ali je obećala da će se pridržavati njegovih temeljnih uvjeta, koji su ograničili nuklearno oružje i sustave isporuke.

U listopadu 2023. Pentagon je optužio Kinu za “brzo” širenje svog nuklearnog arsenala dok je Kongresna komisija za strateško stajalište pozvala Washington da se pripremi za rat i s Pekingom i s Moskvom. Kasnije istog mjeseca, SAD je također najavio planove za “modernizaciju” svoje vrhunske nuklearne bombe.

“Neodgovorne odluke i postupci SAD-a rezultirali su proliferacijom nuklearnih rizika, a njihovi pokušaji da zadrže hegemoniju i zastraše svijet nuklearnom energijom potpuno su razotkriveni”, rekao je Zhang, dodajući da su njegove posljednje akcije u Japanu samo “pogoršale regionalnu napetosti i povećava rizik od širenja nuklearnog oružja i nuklearnih sukoba.”

kinaNuklearna PrijetnjaNuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trajko
30 dana prije

Da.AIPAC Kongres je gomila luđaka kojima je dosadno pa se igraju satanom.

Protiv Sistema
30 dana prije

Mislim da je već svima jasno da se američka štamparija dolara bez pokrića mora uništiti. U 21 stoljeću da netko štampa dolar proizvoljno nema smisla. Onog trenutka kad se uništi dolar kao svjetska valuta američki nacisti će se vratiti podvijena repa kući i sve prijetnje nuklearnim oružjem će postati besmislene.

ronaldo
30 dana prije

100% ste u pravu oni su je upotrijebili i opet ce dok im zapne.

Rolex
30 dana prije

Nuklearni arsenal SAD je po količini – ogroman, po kvalitetu delom zastareo delom neupotrebljiv.
I sa takvim arsenalom mogu efikasno da prete.
Sva količina može da se detonira na licu mesta, u americi, i da unošti ceo svet!

Gad
30 dana prije

I nuklearna i svaka druga.

Гавран
30 dana prije

Izgleda da u Ukrajini dolazi do oštrog preloma situacije.
Zapadni generali predvođeni AI su zagrizli mamac.
Granica u Kurskoj oblasti nebranjenaa na dohvat ogromna ruska nukl. elektrana Kursk.
Zauzimanjem Kurska nastala bi nova ravnoteža.
Za odbranu su rusi umesto jedinica iz Donbasa (čime bi ofanziva stala) poslali trupe iz Sibira, Enklave kalinjingrad i pozadine.
Sada se Ukri povlače iz donbaskih gradova koji su oslabljeni slanjem jedinica na Kursk.
Tri bunkera sa kapitalnim generalima su uništena.
#
Zanimljivo, u isto vreme je napad na Belgorodsku oblast zaustavljen u začetku i trupe desetkovane.

Biti-ili-ne-biti
30 dana prije

U Ukrajini je buknula pobuna protiv Zelenskog i njegove prisilne vojne mobilizacije. Ukrajinci su palili vojne automobile u znak protesta protiv mobilizacije, piše “Al Majadin”. “Ukrajinska policija svakodnevno izvještava o paljenju automobila vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Vojnici iza bojišnice boje se noću ostaviti automobile na ulicama pa ih parkiraju pokraj policijskih postaja. No, ni to ne pomaže uvijek”, stoji u objavi. Prema članku, automobile uglavnom pale ukrajinski tinejdžeri i mladi koji ne žele biti mobilizirani. U tekstu se također podsjeća da je jedan od zapovjednika OSU-a nedavno predložio pucanje na one koji su palili automobile u pozadini. Zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. svibnja. Ovaj dokument obvezuje sve vojno sposobne građane da ažuriraju svoje podatke u vojnim povjerenstvima u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona. Da bi to učinili, moraju doći osobno ili se prijaviti u elektronički sustav zapošljavanja. Pozivnica će se… Čitaj više »

Mrčikola
30 dana prije

…a ja sam prijetnja Monici B.😁…”Kissingerov projekt” nam priča o nekakvim atomskim bombama, a vjerojatno da, “u pozadini”, pišu globalni “pandeo scenarij”, štancaju milijarde tkz, maski i “obogaćena” cjepiva “za” majmunske boginje i kokošju gripu.😁

Dokurčilomi
30 dana prije

Pa znamo tko je u povijesti koristio oružje masovnog uništenja i to dva puta ali uredno optužuje druge za proizvodnju.

nastran
30 dana prije

nemam što reći..to je točno..luđaci prepotentni!

Joe
30 dana prije

Postavljam pitanje svim citateljima :
Sta bi se desilo u svijetu kada bi Haag podizao optuznice protiv svih odgovornih americkih drzavljana vojnog i politickog vrha ratne zlocine i nekonvecionalno ratovanje? I da kao posljedica tog djelovanja su sankcije od strane zemalja EU, Latino Amerike, Afrike, Bliskog istoka i Azije? U vidu blokade racuna, transporta robe, medija itd itd…sto se npr u svijetu upravo radi Iranu i Rusiji. Kako vidite rasplet takvog scenarija, kao americkog odgovora na optuznice i sankcije?

Subaru avatar
30 dana prije

Potomci varana marka pola su štancali infrastrukturu umjesto nuks i zato će nahebati. Kako to da se stvorov zapad ne boji nuks Rusije, pa zato što varani upravljaju njome i tisuću godina dozvoljavaju braći sa zapada da ubijaju ruse. Jel gledamo zadnje dvije i pol godine ubijanje rusa sa iste strane koja ih ubija tisuću godina, zašto ako to zna Nosferatu ne sprijeći a rekao je da rusi više neće ginuti. Odgovor znate, no nastavite i dalje vjerovati milenijskim minhauzenima.

30 dana prije

Arogancija onih koji posjeduju nuklearno oružje
natjerat će ih da ga koriste, uništavajući dil čovičanstva.

Panonicus
30 dana prije

Ezoterija je u punom pogonu.
Nemam drugo objašnjenje za ponašanje mutavih Japanaca.
A da opet pokušaju zauzeti Kinu!?!

Max
30 dana prije

Sve navedeno je točno.

Noname
30 dana prije

Zapadni svemirski sateliti prestat će funkcionirati ako zemlje NATO-a započnu rat s Rusijom, rekao je bivši američki obavještajac Scott Ritter na YouTube kanalu Through the eyes of. “Ako se ikada nađemo u pravom ratu s Rusijom, prva stvar koja će se dogoditi je da će svi naši sateliti prestati raditi, bit će uništeni. <…> To je naša Ahilova peta i Rusija za to zna”, rekao je on rekao je stručnjak. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uvelike ovise o brojnim svemirskim letjelicama. Njihovo uklanjanje dovest će do toga da cijeli obrambeni sustav prestane funkcionirati kao i inače, u kojem Pentagon obučava trupe, pojasnio je Ritter. Rusija je više puta istaknula nepostojanje agresivnih planova prema Sjedinjenim Državama i drugim zemljama Sjevernoatlantskog saveza. Istodobno, Kremlj je više puta primijetio da se NATO, naprotiv, ponaša destruktivno i agresivno, te teži konfrontaciji. Prema predsjedničkom tajniku za tisak Dmitriju Peskovu, cilj bloka je… Čitaj više »

Tupko Glupko
30 dana prije

A kad nisu bili?
Još od kada su bacili bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Ono što je činjenica da vrijeme nimalo ne radi za izuzetne i odabrane.

Nukelarno oružje za sa imaju SAD i Rusija su vodeće, a slijede Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja, Izrael, a vrlo vjerojatno i Iran.
Od 10 država samo 4 spadaju u tzv. Zapad, ako ovdje uračunamo i Izrael.

abc
30 dana prije

U slučaju nuklearnog rata, zapad ima protiv sebe više od 80% sveta. To znači da bi doživeo atomske udare od Kine, Rusije, Irana, Severne Koreje a najverojatnije i od Pakistana. Čak bi se Turska okrenula protiv zapada.
Niko ne želi trpjeti zločinački i deviantni režim zapadnih pedera i transvestita.

30 dana prije

Patnja nas može oplemeniti, a ne uništiti,
jer sam Bog hoda s nama u vatri. – Timothy Keller

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI