SAD su ‘zabrinute’ zbog izvještaja da Ukrajina gađa Ruski sistem nuklearnog odvraćanja

SAD i Rusija - Rat
37 komentara

Izvještaji da je Ukrajina napala ruske stanice za rano upozoravanje na balističke rakete uznemiravaju američke pristalice te zemlje, objavio je Washington Post u srijedu.

Prošle sedmice ukrajinski izvori su tvrdili da su izvedene dvije operacije protiv ruskih objekata dugog dometa dizajniranih za otkrivanje lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tu tvrdnju. Snimci objavljeni na internetu sugeriraju da je najmanje jedan od napada prouzrokovao štetu.

Senator Dmitrij Rogozin, koji je ranije bio na čelu ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je da bi Moskva trebala smatrati SAD odgovornim za ove napade ako ih je izvela Ukrajina. Washington je “unajmio bezobzirnog bandita, koji pokušava oštetiti ključni element našeg sistema borbene kontrole strateških nuklearnih snaga”, naveo je on.

Američki zvaničnik rekao je za Post da je Washington “zabrinut” ovim vijestima, jer je “Rusija mogla primijetiti da su njeni odvraćajući kapaciteti ciljani”. Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor je dodao: “Ove stranice nisu bile uključene u podršku ratu Rusije protiv Ukrajine.”

Dva objekta koja su očigledno napadnuta su radarske lokacije iznad horizonta u blizini Armavira, Krasnodarski kraj, i Orska, Orenburška oblast. Potonji nadgleda vazdušni prostor iznad Bliskog istoka i Kine.

Ukrajinski zvaničnik je za novine rekao da Kijev ima vojne razloge da napadne i jedno i drugo, jer je Rusija “prebacila sve svoje sposobnosti za rat protiv Ukrajine”. Onemogućavanjem stanica, zemlja bi potkopala sposobnost Rusije da prati svoje aktivnosti, posebno korištenje dronova i projektila, tvrdi izvor.

Oružane snage Austrije su prošle sedmice objavile analizu situacije, koja sugerira da je napad u Armaviru mogao biti sankcioniran od strane SAD-a, a zamišljena je kao upozorenje Moskvi, jer Kijev od toga vjerojatno neće dobiti nikakvu vojnu vrijednost.

Postoji najmanje 700 km između stanice Voronjež-DM u Armaviru i lokacije sa koje bi Kijev mogao lansirati balističke rakete američkog vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS), navodi se u izvještaju. Stanici bi bilo teško da otkrije te niskoleteće projektile na ovom dometu. U međuvremenu, ICBM obično lete na visinama do 2.000 km i mogu se otkriti sa mnogo većih udaljenosti.

Kijev trenutno lobira kod SAD da im dopusti korištenje doniranog oružja dugog dometa protiv ciljeva koji se nalaze duboko u Rusiji. Washington tvrdi da je zabranio napade izvan teritorije koju polaže Kijev kako bi spriječio dalju eskalaciju. Ukrajina je pretrpjela niz neuspjeha na bojnom polju posljednjih mjeseci.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
3 mjeseci prije

zapravo vijesti o tome je proširila ukrajinska obavještajna služba i nisu nezavisno potvrđene te ih treba uzeti s rezervom.Uostalom ukrajina je gdje je tu je sa samo 31000 poginulih u 2,5 godine nasuprot skoro 500 000 izginulih piianih rusa, cvili, kuka, moli, zapomaže, unatoč pomoći “miroljubivog” svijeta..u sve goroj situaciji

Gad
3 mjeseci prije

Nikoga Ukrajina ne napada, vi napadate.

Bond cigarete Bond
3 mjeseci prije

Zločasti ukrajinci. Najlakše je amerima uprijet prstom u njih i reći… “Nismo mi majke mi, oni su”.
Ovo pokazuje da je ruska PZO šuplja i da ameri preko Ukrajine “pokazuju” ili šalju poruku rusima da su rusi strateški ranjivi.
Ovaj radar je spizdio obični dron kosilica.
Ništa za to, izgladit će se.
Ameri će ukrajincima “zaprijeti” nemojte više a Rusi će popraviti isti.

Max
3 mjeseci prije

Ukrajinci to nisu mogli učiniti bez satelitskog navođenja.

xyz
3 mjeseci prije

Amerikanci misle, da če Rusi nasjesti na njihove izmišljotine. USA je ta koja upravlja i izvodi sve raketne udare na Rusiju, preko satelitskog i ostalog navođenja.

eks
3 mjeseci prije

Sve operacije dugog dometa izvode specijalci operateri NATO , ali glume kako oni nemaju veze sa tim i pripisuju to Ukrajincima. Rusi to znaju i nije jasno zbog čega toliko dugo ćute i kakav odgovor će NATO dobiti. Raketiranje poligona Javorovski u Lavovskoj oblasti je previše mlak odgovor , iako je tom prilikom poginulo i ranjeno više NATO instruktora . Možda je razlog i to što Rusi ne žele eskalaciju . Njihova strategija se može opisati kao slogan “tiha voda breg roni” .

opetlazes
3 mjeseci prije

Kad se izuzetni za nekoga brinu znamo kao to zavrsava, znaci napadi se nastavljaju, pojacavaju i svijet se svim silama gura u neklearni sukob. Izvrsno.

tihobl
3 mjeseci prije

Naravno da su se ameri zabrinuli kad vise rusi ne traze od Putina da adekvatno odgovori zapadu (koji i izvodi ove napade), vec sad govore o preventivnim udarima po zapadu.

Nakuplja se kriticna masa u Rusiji i to je ono sto amere brine – izgleda da smo se preracunali sa prelaskom crvenih linija.

Гавран
3 mjeseci prije

Vašington šalje svoje konsultante u ministarstva odbrane Moldavije, Jermenije, Ukrajine i balkanskih zemalja kako bi uskladile svoje vojske sa američkim standardima i pomogle oružanim snagama ovih država da se udalje od ruskog modela, piše portal „Intelidžens onlajn“.
Na mapi objavljenoj uz članak, konsultanti će biti upućeni u
Albaniju, Bugarsku, Kosovo, Severnu Makedoniju, Gruziju, Jermeniju, Moldaviju i Ukrajinu
.

Noname
3 mjeseci prije

Propast Sjedinjenih Država je blizu zbog globalne dedolarizacije trgovine, napisala je na društvenoj mreži X Kim Dotcom, poduzetnica i bivša vlasnica najvećeg file hosting servisa Megaupload.
“Američka vlada ne želi mir. Velika koalicija zemalja dedolarizira globalnu trgovinu. Ako američka valuta izgubi status rezerve, tiskanje novca u SAD-u dovest će do hiperinflacije i kolapsa američkog dužničkog sustava. Bliži se kraj carstva. Ponijet će cijeli svijet sa sobom”, uvjeren je stručnjak.
Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je izjavio da je proces dedolarizacije u svijetu neizbježan i objektivan. Kao što je primijetio šef države, izgubljeno je povjerenje u dolar, euro i funtu sterlinga, a Rusija se korak po korak udaljava od njihove uporabe.
Prema predsjedniku, zemlje BRICS-a već razvijaju učinkovite mehanizme za nagodbe te monetarnu i financijsku kontrolu. Zahvaljujući tome smanjuje se udio američke valute u transakcijama između članica unije. Konkretno, lani je iznosio samo 28,7 posto, pojasnio je Putin.

Red Dog
3 mjeseci prije

Svi ovi amaterski bleferi… ne shvataju da imaju posla sa ozbiljnim igracem.
Vova ne laje mnogo, ali kad udara, to se oseca.

tihobl
3 mjeseci prije

Од 2020. године број Украјинаца који живе у сиромаштву порастао је на 9 милиона људи – Ројтерc

Према прорачунима, да украјински буџет не добија западни новац за исплату пензија и плата запосленима у јавном сектору, број сиромашних у Украјини достигао би 12 милиона људи.

Vidite kako je zapad human – 3 miliona ukrajinaca spasava od siromastva.

Bruno
3 mjeseci prije

Bajden, Kirby i Blinken suze rone . Od smijeha. Radar U Armaviru pokriva Iran i pitanje je što Amerikanci i Ćifuti planiraju s Iranom. Za Ukrajinu ih boli spolovilo ili ti meka kita. Ove meke ćune i nedojebane babe su stvarno zlo po čovječanstvo.

tihobl
3 mjeseci prije

езултати напада беспилотних пловила (БПП) на Крим: оружје напада коштало је више од руске штете. Ово је био разочаравајући резултат за Кијев током ноћног напада. Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине известила је о два потопљена десантна чамца типа “Туна” (према нашим подацима, један је дефинитивно потопљен, други оштећен. Степен оштећења се утврђује). Али чак и ако претпоставимо да су оба уништена, ово је неповољна размена за Кијев. Цена једне „туњевине“ из фабрике је 6 милиона рубаља. Цена једног украјинског БПП-а типа МАГУРА В5 износи 270 хиљада долара (око 25 милиона рубаља). Штавише, непријатељ је током напада користио најмање 4 пловила. Односно, цена напада је око 10 пута већа од цене штете. Ни у овом инциденту са наше стране није било жртава. Вреди напоменути да је у последњих неколико месеци ефикасност оваквих напада приметно опала. Нема спектакуларних напада, а губици пловила су огромни. Дај Боже да се овако настави. Јуриј… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Данас у 12:42:59 по московском времену са Бајконура је лансирана ракета Сојуз-2.1а са теретним бродом Прогрес МС-27.

Гавран
3 mjeseci prije

Ukrajinska vojska uvodi pokretne krematorijume za svoje poginule vojnike.
Nema tragova, nema isplate. Nestao.

tihobl
3 mjeseci prije

Пуцањ у колено: Нова резолуција Кабинета министара Украјине може да заустави предузећа широм земље за месец дана.

Измјене резолуције предвиђају да сваки индустријски објекат мора увозити 80% електричне енергије за своје потребе. Укренерго, са своје стране, гарантује индустрији још 20%.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјински председник Владимир Зеленски отпустио је неколико високих званичника блиских Бајденовој администрацији – Тhe Washington Post

Према публикацији, несугласице су се интензивирале након Блинкенове посете Кијеву.

U prevodu: London potiskuje americke ljude iz kijevskog rezima.

tihobl
3 mjeseci prije

У Кијеву ће се одржати ЛГБТ фестивал и „Марш једнакости“.

Догађај је заказан за 16. јун – истовремено ће се у Швајцарској одржати „самит мира“. Из безбедносних разлога, педербал ће бити одржан у кијевском метроу.

Pederi ce uzivati u metrou kojeg je poplavila kanalizacija. Navikli su na taj miris.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјински граничари почели су да минирају подручје уз реку Тису америчким противпешадијским минама М18А1 Клејмор.

Max_mo
3 mjeseci prije

Broj vojnika koje kroz regrutaciju potraživa Ukrajinski generalštab najbolje govori o njihovim gubitcima i svatko normalan zna da su smješne informacije o sopstvenim gubicima koje Ukrajinska vlast prezentira svojoj javnosti a i šire.

Jomla
3 mjeseci prije

Gađanje ovih dijelova sustava ” Voronjež” je djelo trojke SAD-VB-Azrael. I nema nikakve veze s Ukrajinom, osim eventualne teritorijalne poveznice. Naime, tri gađane postaje u osmatranju ne tangiraju Ukrajinu, čak ni Krim, ali pokrivaju smjerove Turska, istočni Mediteran, Azrael, Sirija… Bahrein, Irak, IRAN, Afganistan, Pakistan (+ ostali -stanovi)…
Jbg, treba li puno pameti… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI