SAD su znale za izraelske napade pejdžerima

Lavrov o Izraelu
12 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova optužio je zapadni Jeruzalem za pretvaranje civilne tehnologije u smrtonosno oružje

SAD je vjerojatno bio svjestan izraelskih planova da pokrene “teroristički napad” protiv Libanona koristeći komunikacijske uređaje, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Tvrdio je da složenost napada i curenje detalja zapadnim medijima ukazuju na moguće sudioništvo Washingtona.

Prošli tjedan, tisuće ručnih dojavljivača i walkie-talkieja koje su koristili članovi Hezbollaha istovremeno su eksplodirale diljem Libanona, ubivši desetke i ranivši tisuće, uključujući mnoge civile. Napad, za koji se uglavnom okrivljuje izraelska obavještajna agencija Mossad, izazvao je međunarodnu osudu, a UN-ov povjerenik za ljudska prava Volker Turk nazvao ga je “šokantnim” i “neprihvatljivim” činom koji krši zakone o ljudskim pravima.

Obraćajući se Općoj skupštini UN-a u subotu, Lavrov je osudio izraelski “nehumani napad na Libanon”. Naglasio je kako “ne može biti opravdanja za terorističke činove, kojima su Izraelci postali žrtve 7. listopada prošle godine”, ali je naglasio da je “svatko tko još ima osjećaj suosjećanja ogorčen činjenicom da se koristi listopadska tragedija za masovno kolektivno kažnjavanje.”

“Još jedan eklatantan primjer terorističkih metoda kao sredstva za postizanje političkih ciljeva je nehumani napad na Libanon koji je transformirao civilnu tehnologiju u smrtonosno oružje”, rekao je Lavrov, pozivajući na hitnu međunarodnu istragu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napade na dojavljivače, a njegovi saveznici zanijekali su bilo kakva saznanja. Međutim, prema Lavrovu, izvješća zapadnih medija o detaljima i pripremama “u različitim stupnjevima ukazuju na upletenost i, u najmanju ruku, svijest Washingtona o pripremi tog terorističkog napada”.

“Razumijemo da Amerikanci uvijek sve poriču i čine sve što mogu da zataškaju sve činjenice koje izađu na vidjelo, kao što su učinili kao odgovor na nepobitne dokaze o njihovoj upletenosti u teroristički napad na plinovod Sjeverni tok”, dodao je. , misleći na sabotažu Sjevernog toka u rujnu 2022. kada su eksplozije puknule tri od četiri cjevovoda u Baltičkom moru, zaustavivši isporuke ruskog plina zapadnoj Europi.

Izrael i Hezbollah sporadično su razmjenjivali prekograničnu vatru otkako je zapadni Jeruzalem pokrenuo operaciju protiv palestinske militantne skupine Hamas nakon smrtonosnog napada 7. listopada. Kampanja je drastično eskalirala ovog mjeseca, s Izraelom koji je bombardirao južni Libanon i glavni grad Bejrut, ubivši više zapovjednike Hezbollaha, uključujući vođu Hassana Nasrallaha.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak, Lavrov je rekao da je “Bliski istok ponovno na rubu velikog rata”, pozivajući na aktivne diplomatske napore da se spriječi “najkatastrofičniji scenarij”.

IZRAELLavrovLibanonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mačak
3 sati prije

Rusi znaju da su ameri znaliZnači, i rusi su znali!???A nikome nisu rekli

Subaru avatar
1 sat prije

Tko ovog guštera sluša.

Zvone
16 minuta prije

Ne smo da su znale, u tome su aktivno sudjelovale. Ameri su najveći teroristi na planeti a naši politiki su im sluge.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI