SAD u “brzom putu” do bankrota

Elon Musk
26 komentara

SAD se brzo kreću ka bankrotu jer vlada u Washingtonu troši previše novca, upozorio je izvršni direktor Tesle i SpaceXa Elon Musk.

Musk je u četvrtak na svojoj platformi X (bivši Twitter) podijelio objavu drugog korisnika, koji je citirao prognozu budžeta američke vlade za fiskalnu 2025. godinu koja kaže da bi se budžetski deficit mogao povećati sa trenutnih 1,8 milijardi dolara na skoro 16,3 milijarde dolara do 2035.

“Uz trenutnu stopu državne potrošnje, Amerika je u brzojm putu do bankrota”, napisao je Musk.

Tehnološki milijarder je također sugerirao da je “prekomjerna potrošnja vlade ono što uzrokuje inflaciju” u zemlji.

Američka godišnja stopa inflacije pala je ispod 3% u julu, prvi put od 2021. godine, prema izvještaju Ministarstva rada, objavljenom prije dvije sedmice. Cijene roba i usluga porasle su za 2,9%, dok je bazna inflacija, koja ne uključuje prehrambenu i energetsku industriju, porasla za 3,2% u prethodnih 12 mjeseci. Krajem jula, Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je da je državni dug zemlje premašio 35 biliona dolara po prvi put u historiji, povećavši se za trilion od januara.

Ured za budžet Kongresa (CBO) predviđa da će do 2034. godine dug premašiti 50 biliona dolara, što će iznositi više od 122% američkog BDP-a. CBO je također rekao da očekuje da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a u zemlji biti oko 1,8% od 2029. do 2034. godine.

U junu je istraživački centar Komiteta za odgovorni federalni budžet (CRFB) tvrdio da je državni dug porastao za 4,3 milijarde dolara za vrijeme sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena, u poređenju sa 8,4 milijarde dolara tokom mandata Donalda Trumpa.

U kolovozu je Trump dao poduži intervju Musku na X. Ubrzo nakon toga, republikanski predsjednički kandidat je rekao da će razmotriti tehnološkog milijardera, kojeg je opisao kao “briljantnog tipa”, za ulogu u svojoj administraciji ako osvoji izbori u novembru. Musk je odgovorio na ponudu u objavi, ističući da je “voljan da služi”.

Bankrotelon muskSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
14 dana prije

Ili nema pojma što govori ili lupeta priču za glu pavo roblje… suverene države ne mogu nikada bankrotirati, jer je novac samo medij kojim se vrši razmjena, a samostalne države ga izdaju koliko je potrebno da bi život i ekonomija funkcionirali….

Zar ne
14 dana prije

Sugerirao!?
16 milijardi?

AI opet ŝteka?

ime
14 dana prije

tako več 20 godina gledamo grafikon koji pokazuje da je kina propala.

ništ od toga. navlakuša a za naivce.

Jеdini Nаjprаviji Zmаj!
14 dana prije

Ja mislio zbog zapadnih sankcija Rusija propada!

Željko i Hiber neđe na aparatima.

gogo
14 dana prije

ne mogu leftardi toliko potrošiti na ouržje i farmaceute da bi dobili svoje provizije koliko fed može naštancati. Inflacija im je pored oružja glavni izvozni artikl

NOME
14 dana prije

….nema šanse…..novac je glavni adut u igri “velikog reseta”….igrači igraju sa našim novcima, ali protiv nas…oni su naši dužnici, kojima je u interesu da se riješe svojih vjerovnika ( san svakog dužnika je da vjerovnik “nestane”)…burze su potpuno kontrolirane ( trgovanje nema veze sa trenutnim uvjetima nestabilnosti i neizvjesnosti u svijetu)….jedina promjena do koje će doći je potpuna digitalizacija financija, ali sumnjam da će to ovce uznemiriti…kak bi rekli”idemo dalje za iste pare”…..

Ivana Podravec
14 dana prije

Sve je veći državni dug SAD-A Da je stanje upravo po tom pitanju vrlo ozbiljno svjedoči i vijest koja je stigla u vrijeme pisanja ovog teksta. Prema riječima Elviire Nabiulline, guvernerke ruske središnje banke, čak je 159 zemalja izrazilo spremnost za prihvaćanje novog BRICS-ovog platnog sustava čim postane operativan. Sustav, nazvan SPFS (Sustav za prijenos financijskih poruka), trenutačno je u fazi razvoja, a njegovo pokretanje očekuje se već u listopadu. Ova inicijativa dolazi u trenutku kada se BRICS države (njih je od ove godine deset: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika (stare članice), UAE, Saudijska Arabija, Egipat, Iran i Etiopija) suočavaju s posljedicama zapadnih sankcija, poglavito onih nametnutih Rusiji, što dodatno potiče potrebu za alternativnim rješenjima u globalnom financijskom sustavu.koji je na rekordnoj, nezamislivoj razini od čak oko 35 trilijuna dolara, pri čemu utjecaj dolara na globalnoj razini sve više slabi (proces dedolarizacije ubrzano jača) na što sve više upozoravaju… Čitaj više »

anik
14 dana prije

Ništa se neće promijeniti dok mogu štampati $$$ bez granica.

Max
14 dana prije

Točno.

ime
14 dana prije

evo i ovog “spasitelja”.

kaže neka li z crokin da ju cenzuriraju kad objavi o trgovi dje com.

pa sami zaključite…

DEDA
13 dana prije

Sve dok je ovaca neće falit vune.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI