SAD upozoravaju Indiju da ne produbljuje veze sa Rusijom

Jake Sullivan
38 komentara

Washington nastoji uvjeriti New Delhi da će produbljivanje veza s Rusijom i Kinom stvoriti poteškoće u američko-indijskim odnosima, rekao je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Govoreći na Aspen sigurnosnom forumu 2024. u Koloradu, Sullivan je rekao da SAD vide “ogromnu priliku u tehnologiji, ekonomiji i državnoj upravi i geopolitici šireg indo-pacifičkog regiona” i da žele produbiti ovaj odnos.

“Rusija se sve više približava Kini i kao mlađi partner Kini neće nužno biti veliki pouzdan prijatelj Indiji u budućim nepredviđenim situacijama ili krizi”, rekao je on. “To je nešto što uzimamo u obzir dok vodimo strateški dijalog s Indijom.”

Nakon što su tenzije između Indije i Kine dramatično porasle nakon sukoba duž njihove sporne granice 2020. godine, New Delhi je ojačao svoje partnerstvo sa SAD-om, razbjesnivši Peking.

Neutralni stav Indije u vezi sa sukobom u Ukrajini, međutim, sugerira da iako New Delhi možda pojačava svoje partnerstvo sa SAD-om, Rusija i dalje ostaje važan partner za Indiju i, prema Sullivan-u, neće napustiti te veze.

“Indija ima historijski odnos s Rusijom koji neće prekinuti, ali vjerujemo da želimo nastaviti s dubokim dijalogom s Indijom o specifičnostima i prirodi tog odnosa”, rekao je. Što se tiče službene posjete indijskog premijera Narendre Modija Moskvi u julu, Sullivan je rekao da SAD ne vide “nikakve opipljive dokaze” da Indija produbljuje svoje vojne i tehnološke odnose s Rusijom.

Modijeva posjeta i njegov zagrljaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvali su reakciju američkih zvaničnika i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog usred sukoba između Moskve i Kijeva. Vrijeme Modijeve posjete, koje se poklopilo sa samitom NATO-a u Washingtonu, dodatno je zakomplikovalo “optiku” iz perspektive SAD-a, navodi Bloomberg, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

“Nikada ne želimo da vidimo zemlje do kojih nam je stalo, naše partnere i prijatelje da se pojave u Moskvi i zagrle Putina”, rekao je Salivan.

Snažne veze između New Delhija i Moskve datiraju još iz Hladnog rata. Rusija je glavni dobavljač odbrambene opreme Indiji, a od eskalacije ukrajinske krize, Indija je značajno povećala uvoz ruske sirove nafte. Godišnji obim izvoza ruske nafte u Indiju porastao je skoro 20 puta od 2021. godine i iznosio je 90 miliona tona prošle godine i trenutno pokriva 40% potražnje Indije, rekao je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak. To je izazvalo tvrdnje Zapada da se ovim kupovinama finansiraju ruski ratni napori. Indija je tvrdila da kupovina ruske nafte pomaže stabilizaciji globalnih cijena sirove nafte.

IndijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Nisu indijci EU pa da rezu granu na kojoj sjede.

Прилив туриста у Дагестан опао је за 30 одсто у лето 2024, условно због терористичких напада у јуну у Махачкали и Дербенту. И порастао је за истих 30 одсто на суседну Северну Осетију.

Ovako je bilo u Tunisu za vrijeme Arapskog proljeca. Broj turista je pao za 10 miliona. Vecina porodica je gladovala jer su ostali bez posla. A onda su ocevi izdevetali sinove. Tukli su ih dok im nisu izbili demonstracije i islamizam iz glave. Sad opet Tunis zivi od turizma.

tihobl
1 mjesec prije

Грчка је одлучила да одбије бесплатно оружје из САД због превисоких трошкова поправке и одржавања.

Грчка морнарица се одрекла четири приморска борбена брода које су Сједињене Државе биле спремне да предају бесплатно.

Грчка војска је такође одбила 164 борбена возила пешадије М2А2 Бредли.

Очекује се да ће Ваздухопловство одбити и трансфер војно-транспортних авиона С-130Н.

tihobl
1 mjesec prije

САД се спремају да потисну руске и кинеске сателите помоћу електронског ратовања – Блумберг

Спаце Форце је такође напоменуо да планира да распореди 24 система за електронско ратовање до краја године, од којих ће се првих 11 појавити у наредним месецима.

tihobl
1 mjesec prije

Кинески специјалисти тестирали фотонски радар за детекцију ваздушних објеката који се крећу брзинама 20х већим од брзине звука.
Срце комплекса представља микроталасни фотонски радар који користи ласерску везу за пренос податак између кључних чворишта, брзином која је блиска брзини светлости. Ова технологија омогућава обраду комплексних микроталасних сигнала неопходних за прецизно мерење параметара циља.

nastran
1 mjesec prije

kauboji seronje..i dalje misle da si mogu dozvoliti da određuju s kim će koja država surađivat..zbilja se to treba prekinuti

IL Partigiano
1 mjesec prije

Doci ce na red i Indija

eks
1 mjesec prije

Obratite pažnju na narativ koji ie upotrebio Sliven: “…zemlje do kojih nam je stalo…” . Vladari Amerike prete i odredjuju drugima da li smeju imati prijateljske odnose sa Rusijom . A ono “zemlje do kojih nam je stalo” jeste naznaka da oni smatraju svakoga “do koga im je stalo” dužnim da se pokoravaju njihovim zapovestima i da budu poslušnici i vazali američkih psihopata . Bezobrazluk i drskost bez granica. Imperija zla je frustrirana i spremna na najgore podlosti i zločine .

Max
1 mjesec prije

To će trebati platiti.

Gad
1 mjesec prije

A da im uvedete sankcije?

goran
1 mjesec prije

ma koga boli ona stvar šta ameri laprdaju.

Damir
1 mjesec prije

Uvedite sankcije i rijesili ste problem

Darko
1 mjesec prije

Američka govna su stalno u tuđem dvorištu..

Karma
1 mjesec prije

Cionisticka gamad iza amero zastave

Zvone
1 mjesec prije

Ameri još uvjek misle da mogu svima diktirati kako se moraju ponašati.

Josip
1 mjesec prije

Bas ce Indija uvazavati misljena ovih americkih smokljana? Cijelom svijetu je vise pun kurac Amerike..

Subaru avatar
1 mjesec prije

Kafeni su sixajs, nema se tu ništa za dodati. Pročitati samo ovo je dovoljno da se shvati sve o kafenima koje modi ko i Šiki fašizira i huška na klorofilne u Indiji, Pakistanu i kitajce. The mossad stooge over assasination of Rajiv Gandhi it’s global strategic impact, Subramanian Swamy.

Buničar
1 mjesec prije

Gadno je kada od glavnog baje u selu polako ali sigurno padas do lika koji je istina jak ali takovih je sve vise u selu. Sto bi rekao onaj vic: Ulazi Mujo u kafanu i drekne sa vrata: imal ko jaci od mene? Ustaje neki dvometras iz coska i kaze: ima, ja. Mujo opet drekne: imal ko jaci od nas dvojice? Ameri polako (ali sigurno) shvacaju da njihovo ponasanje vise ne prolazi kod sve veceg broja drzava. Sada krecu na “sanaciju stete” ali na njihovu zalost proces je vec uzeo poprilicno maha. Samo najvjernije sluge tipa EU jos “pljescu” americkim nebulozama. Velik dio svijeta kaze: zelimo suradivati, zelimo trgovati (na ravnopravnim osnovama) ali nikako ne zelimo da nam odredujete sto cemo i kako rucati.

Bruno
1 mjesec prije

Šta bi više volio da si glup ili da bogdom nisi Jake Sullivan-e. Šta ćete im uraditi. Kroz kitu jaja napuhat. I opet. Za sve su krivi profesori matematike. Majmun ne zna koliko je veliki broj milijarda i pol. Da svake sekunde izgovoriš jedan broj, i brojiš 24 sata na dan, 365 dana u godini, treba ti 33 godine. Ili ako će brojati samo jednu smjenu bez pauze 100 godina. Dobar životni vijek. Glupan. Indijci nisu Indijanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI