SAD zaplijenile Madurov avion

Nicolas Maduro
29 komentara

Mlažnjak je navodno koristio venezuelanski predsjednik i prekršio sankcije koje je Washington uveo zemlji

Američka vlada zaplijenila je zrakoplov koji je navodno koristio venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, tvrdeći da krši sankcije Washingtona protiv Caracasa, izvijestio je CNN u ponedjeljak.

Amerikanci su Madura optužili za trgovinu drogom i odbili priznati njegove pobjede na posljednja dva predsjednička izbora u Venezueli.

“Zapljena zrakoplova šefa strane države je nečuvena za kaznena pitanja. Šaljemo jasnu poruku da nitko nije iznad zakona, nitko nije iznad dosega američkih sankcija,” rekao je neimenovani dužnosnik Washingtona za CNN, koji je prvi izvijestio o ovoj priči u ponedjeljak.

Prema CNN-u, zrakoplov je vrijedan oko 13 milijuna dolara, a zaplijenjen je u suradnji s dominikanskim vlastima.

Američki mediji nisu identificirali zrakoplov, rekavši samo da je zaplijenjen u Dominikanskoj Republici i prebačen u Miami na Floridi. U zapljenu su bili uključeni odjeli domovinske sigurnosti, trgovine i pravosuđa.

Miami Herald identificirao je zrakoplov kao Dassault Falcon 900EX, francuski korporativni zrakoplov koji je prethodno posjetio Kubu, Brazil i St. Vincent i Grenadine, “često s Madurom u avionu”. Čini se da je registriran u San Marinu.

Herald je citirao zapise američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) koji pokazuju da je tvrtka sa sjedištem na Floridi prodala avion tvrtki u St. Vincentu, koja ga je zatim preprodala San Marinu. Američka vlada tvrdi da je preprodavač venezuelanska lažna tvrtka i da je prodaja prekršila njezine sankcije protiv Venezuele.

Američki dužnosnici opisali su ovaj mlažnjak kao venezuelanski ekvivalent američkog “Air Force One”, ističući da je Maduro njime letio na brojna mjesta. Nije jasno kako je završio u Dominikanskoj Republici, jer je Venezuela obustavila komercijalni zračni promet s otokom nakon predsjedničkih izbora 28. srpnja.

Prema CNN-u, SAD namjerava zaplijeniti zrakoplov kroz proces oduzimanja imovine. To znači da bi Venezuela to teoretski mogla osporiti na sudu – ako može pronaći način da zaobiđe sankcije da to učini.

Ovo je drugi venezuelanski zrakoplov koji su ove godine zaplijenile SAD. U veljači je Argentina poslala SAD-u teretni zrakoplov Boeing 747-300M zaplijenjen 2022. jer ga je Caracas navodno kupio od sankcionirane iranske tvrtke. Maduro je zapljenu nazvao “očiglednom krađom” od strane vlade argentinskog predsjednika Javiera Mileija.

Washington je posljednjih godina zaplijenio venezuelanske bankovne račune i imovinu u vrijednosti od dvije milijarde dolara, rekao je jedan neimenovani dužnosnik za CNN.

mlažnjaknicolas maduroSADVenecuelaZapljena
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dawor
12 dana prije

😡 😡 😡 😡 😡

Gost
12 dana prije

Divlji zapad i gangsteri – ne ide im iz krvi

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

Ukrali avion… 🙂 🙂 🙂

P.S.
Baba, Ameikanci kažu da nisu Maduru ukrali avion…
Biće se Maduro sinoć naliza pa zaboravia di ga je parkira.

Max
12 dana prije

Razbojništvo bez granica.

Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

Nikako mi nije jasno kako oni ne paze s kime imaju posla – pa valjda znaju tko je američki igrač, a tko nije.

Jomla
12 dana prije

Pokušavaju da smanje dug, milijunčić po milijunčić… možda uspiju do sudnjeg dana, jbg 😛 😛

Mrčikola
12 dana prije

Etiketiram te nježno.., i “zaplijenim” ti avion.😁

Darko
12 dana prije

To je američka demokracija, “ako nećeš kako mi hoćemo opljačkati ću te a ako to nije dosta ubiti ću te”? Želim Americi jedan bespoštedan građanski rat da se međusobno pokolju do istrebljenja..

NOME
12 dana prije

…pa dominikanska rep. je američko vlasništvo…i onda debos tamo paradira…..još smo mi dobro obzirom kakvi retardi vlastuju državama ovog svijeta….

nastran
12 dana prije

koja fora pljeniti avion treće države u drugoj državi? genijalci!

Za mir
12 dana prije

Zanimljiva tema : jurisdikcija na području strane države! Bilo bi dobro da pravnici objasne o čemu se ovdje radi i po kojim zakonima je takvo nešto moguće. Očito je Dominikanska republika prepustila svoju juridikciju SADu.
Kako je sa Hrvatskom? (Srbijom, BiH?). Da li je takvo što i u Hrvatskoj moguće?

Draš
12 dana prije

Štos je što za bandu kradu podizvođaći dok kapo ladi muda, po kojem zakonu Argentinci mogu tuđu imovinu transferirati u SAD?

Jеdini Nаjprаviji Zmаj!
12 dana prije

Američke lupeže, kokošare i jajare neće spasiti sitni lopovluk.

—————-
UBS: Dolar proglašen “najnepoželjnijim”

UBS predviđa dalju deprecijaciju američkog dolara zbog sužavanja razlika u kamatnim stopama, tekućih zabrinutosti američkog fiskalnog deficita i promene globalnih strategija centralnih banaka.

Uprkos kratkom porastu, UBS je smanjio rejting američkog dolara na status najmanje preferiranog, dok je poboljšao evro, britansku funtu i australijski dolar.

UBS, globalna kompanija za finansijske usluge, u svom izvještaju navodi: “I dalje očekujemo dalji pad dolara u narednim mesecima iz nekoliko razloga. Iako je dolar doživeo kratak rast nakon revidiranih podataka o rastu BDP-a u drugom tromesečju — podignutih na godišnju stopu od 3% sa 2,8% — i snažnijih podataka o potrošačkoj potrošnji, on je i dalje ranjiv”.

Više na: b92.net/biz/svet/vesti/54629/ubs-dolar-proglasen-najnepozeljnijim/vest

dar-co
12 dana prije

Kad americka vlada ukrade onda je to zapljena, zasto silujete jezik?

Mrčikola
12 dana prije

Bogme bi trebalo ozbiljno preispitat nisu li Pišonja i Žuga lažno optuženi za krađu “kasetaša” iz doma invalida.😁

davor
12 dana prije

Pa meni su ukraali 300 € s paypala a gdje neće avion

Josip
12 dana prije

Pun kurac je svijetu usrane Amerike i njihovog dijeljenja sankcija.

Gad
12 dana prije

Kriminalna tvorevina, od osnutka do danas.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI