Scholz kaže da tješi Macrona ‘svaki dan’

olaf scholz
26 komentara

Njemački kancelar rekao je pristašama da želi spriječiti da “populistička vlada” preuzme vlast u Francuskoj

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da svaki dan šalje poruke francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kako bi izrazio svoju podršku i razgovarao o “obeshrabrujućoj” popularnosti desničarske stranke Nacionalno okupljanje.

Nacionalni skup (RN) Jordana Bardelle pobijedio je Macronov centristički blok Ensemble u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj tijekom vikenda. Nacionalni skup, koji je prije vodila Marine Le Pen, osvojio je 33% glasova, ispred ljevičarskog Novog narodnog fronta (NFP) s 28% i Ansambla s 20%.

Govoreći na ljetnom festivalu svoje stranke SPD u Berlinu u srijedu, Scholz je rekao da svakodnevno šalje poruke ohrabrenja Macronu i da njih dvoje “razgovaraju o situaciji koja je doista prilično obeshrabrujuća”, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Scholz je dodao da će raditi na “sprječavanju Francuza, koje volim i poštujem, i zemlje koja mi toliko znači, da imaju vladu koju vodi desničarska populistička stranka”.

Macron je raspisao prijevremene parlamentarne izbore prošlog mjeseca nakon što je RN osvojio 30 od 81 francuskog mjesta u Europskom parlamentu. Međutim, ovaj vikend održat će se drugi krug parlamentarnih izbora, a desna stranka možda neće dobiti apsolutnu većinu.

Prema francuskom izbornom sustavu, kandidat mora osvojiti više od 50% glasova kako bi osigurao mjesto u prvom krugu. RN je u prvom glasovanju osvojio 37 od 577 mjesta u francuskom zakonodavnom tijelu, dok je Ensemble osvojio samo dva. Ako nijedan kandidat ne prijeđe prag od 50%, svaki kandidat s 12,5% glasova ili više ulazi u drugi krug.

Uoči ovog drugog kruga, više od 220 trećeplasiranih kandidata povuklo se iz svojih utrka kako bi spriječili podjelu glasova protiv RN-a i potaknuli drugoplasirane protivnike koji će najvjerojatnije pobijediti desničare. Ova su povlačenja prešla ideološke okvire, s NPF-om koji je kandidatima u nekim okruzima davao upute da ustupe mjesto promacronovim zastupnicima, a centristi su se povukli iz jedne utrke – u gradu Amiensu – kako bi povećali šanse samoopisnim “radikalnim reformistima” ” Francois Ruffin.

Bardella, koji bi postao francuski premijer ako RN osvoji apsolutnu većinu, osudio je ovaj “savez ne časti” između bivših političkih suparnika.

Čelnici RN-a više su puta izjavili da će formirati vladu samo ako osvoje potpunu većinu. Međutim, u intervjuu za francuski radio u utorak, Le Pen je rekla da će njezina stranka razmotriti savez s nezavisnim zastupnicima i zastupnicima iz konzervativne Republikanske stranke, koji su u prvom krugu osvojili oko 10 posto glasova.

RN mora osvojiti 289 mjesta kako bi imao apsolutnu većinu. Prije vala povlačenja, francuski su mediji predviđali da će stranka u drugom krugu osvojiti između 230 i 280 mjesta.

emmanuel macronfrancuskanjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
4 dana prije

Pa to bi moglo postati i nešto više od prijateljstva.

Sara
4 dana prije

Kako i ne bi? Obojica imaju muževe….

Schwarze Hunderte
4 dana prije

Samo neka mu popuši , svako jutro … Usrećiti će ga …..

BanOvan
4 dana prije

Poje Šolcovac Mikronu na uvce “Alaj smo se sastali becari, a u nasoj drzavi, za nas niko ne mari…”
Ocito da ni jedan ni drugi ne zna ko im glavu nosi i na cijem koncu vise.
I onda se ljige busaju u prsa kako se ne mijesaju u uredjenje drugih drzava..
Podigni mac svoj andjele, njihova dusa je prokleta,…

držnedaj
4 dana prije

Vidi da ovaj može postat kancelar ? – koliko jedna zemlja može past nisko, to samo njemci znaju.

Lucija, prva
4 dana prije

I ja bih voljela da me tješi neki psihopat, meni se to tolko sviđa.

Max
4 dana prije

Dva klauna.

tihobl
4 dana prije

Ne placi, vidi mene – i ja sam popusio na izborima pa ne placem.
Ne placi, produzicemo mandat ko Zelenski.

Promatrač
4 dana prije

Je li on to upravo rekao da će spriječiti provodenja legitimnih izbornih i demokratskih proceca, a ako u tome ne uspije onda neće priznati rezulatate izbora. Ima li takav govor i takvo ponašanje, pravnu kvalifikaciju??

Roknem ti ga rok
4 dana prije

Znaci vlada koja ima podrsku vecine naroda je populisticka ?! Vlada koja ima podrsku manjine i stranih centara moci je autenticna i legitimna vlada.

Tupko Glupko
4 dana prije

Uskoro će dvije godine kako su sabotirani plinovodi Sjeverni Tok 1 i Sjeverni Tok 2 koji su njemačko-ruski projekt i koštali su ukupno 18 milijardi eura, a njemački kancelar Scholz i dalje šuti o rezultatima istrage.
Uvoz puno skupljeg LNG-a, pad industrije, zabrana uvoza plina iz Rusije, njemačka recesija, samnjenje konkurentnosti proizvoda do sada su višestruko premašili izravnu štetu napravljenu sabotazom, i to samo u Njemačkoj.

To će se otprilike riješiti kao što je Ustavni sud RH 2017. godine riješio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom što se tiče abortusa nakon 26 godina rješavanja (!) jer je prijedlog dan 1991. godine, iako se po zakonu ustavne tuzbe rješavaju u roku od 6 mjeseci.

O nekim temama vlasti jednostavno ne zele govoriti.

Cut The B.S.
4 dana prije

Ovo nije miješanje u tuđe izbore?!

vrlodrag
4 dana prije

Mogu samo zamisliti kako jedan drugog tješe. Dvije bionegativne osobe na visokim položajima i mjestima odlučivanja su opća opasnost za čovječanstvo.

Glavne karakteristike ovakvih bionegativaca su nedostatak pojma morala i istine.

Josip
3 dana prije

Sad tek Nijemci vide da je Merkelica bila zlatna koka za Njemacku dok ovaj majmun Solc samo sto nije vratio Njemacku u kameno doba, jebo mu Macron mater blesavu.

Subaru avatar
3 dana prije

Ovaj Mandril je brat onom mikroleonu, rade oba za istog vraga.

R M
3 dana prije

Kako beše ona pesmica: isplači se na grudima mojim…

Hogar strasni
3 dana prije

Razlika izmedju zivotinja i ljudskih ovaca je u tome sta zivotinje biraju jake, pametne iz copora. Ovi drugi bolesne u mozak i mlohavih penisa, bio otpad

Voltaire
1 dan prije

Mazite se po guzi ?? 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI