Scholzova koalicija pretrpila težak udar na izborima za EU parlament

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
18 komentara

Vladajuća koalicija u Njemačkoj zaostala je za opozicijom na nedjeljnim izborima za Evropski parlament, iza konzervativaca i desničarske Alternative za Njemačku, prema projekcijama.

Podrška Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD) kancelara Olafa Scholza pala je na oko 14%, sa 15,8% u 2019. godini, što predstavlja njihov najgori rezultat u decenijama, prema ranim prognozama televizija ZDF i ARD, baziranim na izlaznim anketama i djelimičnom prebrojavanju glasova.

Glavna opozicija, Demokršćanska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) predviđaju da će zauzeti prvo mjesto s oko 30%.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) mogla bi zauzeti drugo mjesto s oko 16%. Ultra-konzervativna euroskeptična stranka lobirala je za smanjenje isporuka oružja Ukrajini, kao i za ukidanje sankcija protiv Rusije, pozivajući na mirovne pregovore. Uprkos nekoliko skandala uoči izbora, njihova podrška je porasla za gotovo 5% u posljednjih pet godina.

Ostali članovi Scholzove “semafor koalicije” također su pretrpjeli gubitke. Slobodna demokratska stranka (FDP) zabilježila je umjeren pad podrške, sa 5,4% na procijenjenih 5%. Međutim, popularnost Zelenih dramatično je pala na oko 12%, u poređenju s 2019. godinom kada je stranka postigla svoj najbolji rezultat ikada osvojivši 20,5% glasova i 21 mjesto u Evropskom parlamentu.

Pod trenutnom koalicionom vladom, Berlin se suočio sa rastućim troškovima računa za energiju i rizikom od recesije, nakon eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine i posljedica sankcija nametnutih Moskvi. U međuvremenu, lobiranje Zelenih je u aprilu prošle godine zatvorilo posljednje tri nuklearne elektrane u Njemačkoj. Međunarodni monetarni fond (MMF) je predvidio da će njemački BDP ove godine biti gotovo zaustavljen, procjenjujući rast od 0,2% u 2024. godini.

U međuvremenu, lijevo orijentisana Alijansa Sahre Wagenknecht (BSW), stranka koju su osnovali Wagenknecht i bivši političari Lijeve stranke prije manje od godinu dana, uspjela je osvojiti oko 6% glasova. BSW se ekonomski naginje lijevo, ali slično nekim konzervativcima, lobirala je protiv nekontrolisane migracije. Uoči izbora za EU, Wagenknecht je upozorila protiv daljnje eskalacije sukoba u Ukrajini i omogućavanja Kijevu da koristi zapadno oružje za udare preko granice, pozivajući Zapad da “prestane igrati se vatrom.”

Najveća među 27 članica EU, Njemačka trenutno drži 96 mjesta u Evropskom parlamentu. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen članica je CDU-a, koji je dio najveće grupe Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

EU ParlamentnjemačkaOlaf ScholzSDP
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
21 dana prije

Bitno da je Hrvatska ostala na stamenoj podršci politici Ursule von der Leyen, još se ista i skoro dvostruko povećala!

Od 12 hrvatskih EU parlamentaraca, do sada je za nju bilo 4 HDZ-ovca.
Od jučer je 6 HDZ-ovaca i jedan DP-ovac.

Biti-ili-ne-biti
21 dana prije

Nikako ih se ne možemo riješiti kroz njihove namještene izbore.
Ovdje je objašnjena prava metoda – direktno lokalno hapšenje na temelju Prirodnog Zakona po metodi Alexis Bugnolo:

t. me/SIMUN_NEWS_ROOM/7481

Žalba upravi vodovoda ništa ne pomaže, ali Prirodni Zakon bi mogao pomoći.

ime
21 dana prije

@redakcijo popratite nekog njemačkog novinara (mark mobil) na telegramu koji kaže da se rusi povlače iz nekog 1+2+3+4 sporazuma i da je to kraj njemačke. jel ima šta u tome?

nastran
21 dana prije

ovaj čelavac se usro

oli
21 dana prije

MOJE KOKE VEC DOBIJAJU TEMPERATURU A PJEVAC JE PROMUKAO

Steve
21 dana prije

Ovi će opet na naberu koliko im treba. Jbš ti njihove izbore posle kojih se tu umuljaju u neakve post koalicije gde dobiješ ponovo iskrivljenu sliku volje naroda. Kao što Micron realno vlada sa nepunih 25% podrške Francuza. Scholzie, Analna… ista priča. Manjina bi da vlada većinom, i to je trend koji će se nastaviti i na dalje. Ja to sve delim u dve grupe: Soroševi pitomci i oni drugi, malo normalniji…

Max
21 dana prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
21 dana prije

NETOČNO IZVJEŠĆE 😈 ! Njihova koalicija je NATO ! A ti sasma dobro stoje na unutarnju planu i … Izdaju IZVRŠNE komande – SVIMA 😉 !

MrKamenjarac
21 dana prije

::::RED BI BIO DA OVAJ DA OSTAVKU ZAJEDNO SA BERBOKOVOM I PISTORIUSOM…..

Tupko Glupko
21 dana prije

Dok je AfD na razini čitave Njemačke osvojio 16%, na području Istočne Njemačke osvojio je 27%.
Kako sada to, kada su ‘krajnje desna’ stranka? 😁

CDU-CSU koji ne sudjeluje u njemačkoj vlasti osvojio preko 30% glasova.

A vladajuća njemačka ‘semafor’ koalicija (SPD-FDP-Zeleni) uspjela je pasti za 11,5% u odnosu na prošle izbore. Zasluženi potop.

FELIX
21 dana prije

I TO JE JEDAN OD PLANOVA DA SE EVROPA UNISTAVA, MOZDA I CIVILNIM RATOM KRISCANA I MUSLIMANA.SVE SE OVIJA PO PLANOVIMA GLOBALISTA.

Voltaire
21 dana prije

A i vrijeme je da ovaj klovnu USA guzicar..napusti politiku za spas Europe 🙂

Darko
21 dana prije

I ovo židovsko smeće Šolc treba raspustiti njemački parlament i pokrenuti nove izbore dok im ne bude kasno.

FELIX
21 dana prije

EMIGRANTI I TO NE BALKANCI NEGO MUSLIMANI / ARAPI CE DOPRINETI TOME DA SE U NJEMACKOJ OPET RASPLAMTI NACIZAM STO CE DOVESTI DO VELIKIH PROBLEMA NE SAMO U NJEMACKOJ NEGO I U CELOJ EVROP. SVE STO SE DOGADZA PO EVROPI NIJE SLUCAJNO NEGO DOBRO SMISLJENO I PLANIRANO SA NAMENOM, DA SE EVROPA PUTEM KAOSA I PROBLEMA NASTALIH ZBOG MUSLIMANSKIH EMIGRANATAI OSLABI I NA KRAJU I IZGUBI STO VECI BROJ STANOVNIKA STAROSEDEOCA BELE RASE.,.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI