Scholzovi pogledi na Ukrajinu ‘prostoumni’

Olaf Scholz - NJemacka anketa
11 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz “poznat je po svojim prostodušnim idejama”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Vientianeu u Laosu.

On je komentirao izjavu Scholza ranije ove sedmice o mogućnosti odustajanja od raspoređivanja američkih projektila u Njemačkoj ako Rusija okonča svoju vojnu operaciju protiv Kijeva.

Berlin i Washington najavili su ranije u julu da će američke krstareće rakete biti stacionirane u Njemačkoj od 2026. godine. Raspoređivanje ovog oružja bilo je zabranjeno sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz doba Hladnog rata, ali se Washington povukao iz sporazuma u 2019. Rusija se pridržavala sporazuma nekoliko godina nakon povlačenja SAD-a. U junu je predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi Moskva mogla obnoviti proizvodnju ranije zabranjenih raketnih sistema kao odgovor na “neprijateljske akcije” SAD.

Na konferenciji za novinare u Berlinu ranije ove sedmice, Scholz je odbacio zabrinutost da bi planovi mogli dalje eskalirati tenzije s Rusijom. On je tvrdio da Moskva prvo mora prekinuti svoju vojnu operaciju protiv Kijeva kako bi spriječila raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Njemačkoj.

Lavrov je rekao da “niko nije pitao Scholza da li Njemci žele ovo raspoređivanje ili ne.”  “On je opet, prostodušno, kada je vijest izašla, rekao: ‘Pozdravljam odluku SAD-a da rasporede projektile u Njemačkoj’… nije krio da je odluka bila američka”, naveo je ministar.

Lavrov je naglasio da problem nije u razmeštanju projektila, objašnjavajući da vojna operacija Moskve ima za cilj „eliminisanje pretnji po bezbjednost Rusije koje su stvorene u Ukrajini, [gde je] planirano da se rasporede vojne baze NATO-a, uključujući i Azovsko more .”

Dalje je rekao da operacija ima za cilj i zaštitu stanovništva Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su se od tada pridružile Rusiji nakon referenduma 2022. godine.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ranije je rekao da Moskva zadržava pravo da rasporedi rakete s nuklearnim bojevim glavama ako SAD nastave s planovima za postavljanje raketa većeg dometa u Njemačkoj.

LavrovnjemačkaScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

Scholz je PROSTO “PROSTODUŠAN” ,priprosta budaletina čelava

Max
1 mjesec prije

Ja bih rekao glupim.

Darko
1 mjesec prije

Nikad Njemačka nije imala veću budaletinu na čelu države pa onda nije niti čudo što su si na čelo EU postavili onu korumpiranu i priglupu krmaču Ursulu..

Peter Tosh
1 mjesec prije

A Di je Antony Faucci?

Ico
1 mjesec prije

Scholz vrlo nevješto glumi suverena Njemačke.

Bruno
1 mjesec prije

Kreten ništa nije naučio iz rata u Ukrajini. Čudno kako niko ne provjerava IQ majmuna u strankama i majmuna koje biraju da vode krdo.Kako je moguće da u EU odjednom u svim državama na vlasti majmuni sa IQ kišne gliste?

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Prostouman narod koji iznjedri ovakve prostoumne političare da im vladaju koji ih vode u rat sa Rusijom jer su na kratkom povodcu izuzetnih.

Nije ni ostatak EU drukčiji, osim Slovačke i Mađarske.
Po mojoj procjeni, uskoro će im se pridružiti i Austrija za dva mjeseca kada se tamo održe parlamentarni izbori.

Red Dog
1 mjesec prije

Zapadnjacima se ne moze verovati ni, doslovno, kad nose darove.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI