Šef NATO-a kaže da Kinu treba kazniti

Jens Stoltenberg - NATO
40 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kina mora platiti cijenu zbog navodnog podržavanja ruske vojne kampanje u Ukrajini, rekavši da Peking “podstiče” sukob isporukom mikroelektronike i drugih ključnih komponenti Moskvi.

“Realnost je da Kina podstiče najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata”, rekao je Stoltenberg u ponedeljak u govoru u Wilson centru u Vašingtonu. „Istovremeno, želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Pa, Peking ne može imati oba načina. U nekom trenutku, osim ako Kina ne promijeni kurs, saveznici će morati nametnuti cijenu.”

Stoltenberg je u više navrata napadao Kinu od početka ukrajinske krize u februaru 2022., tvrdeći da Peking omogućava Rusiji da se bori protiv Kijeva, „evropskog prijatelja“ NATO-a. On je dao takve komentare čak i kada su države NATO-a produžile sukob pružajući stotine milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći Ukrajini.

Ukor od ponedjeljka označio je neke od njegovih najoštrijih kritika do sada, sugerirajući da bi NATO mogao pojačati sankcije protiv Kine. On je također pozvao Sjevernu Koreju i Iran da podržavaju ruski odbrambeno-industrijski kompleks.

Stoltenberg je ponovio tvrdnju da NATO – vojni blok koji je prvobitno formiran protiv Sovjetskog Saveza – treba da se više uključi u Indo-Pacifik kako bi se suprotstavio “rastućem srodstvu između Rusije i njenih autoritarnih prijatelja u Aziji”. Napomenuo je da je pozvao lidere Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda na samit NATO-a sljedećeg mjeseca u Washingtonu kako bi zajedno radili na održavanju “međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”.

Kina daje Rusiji poluvodiče i druge ključne tehnologije za vojnu primjenu, uključujući dijelove potrebne za izradu projektila i tenkova, rekao je Stoltenberg. Dodao je da je Peking također isporučio Rusiji poboljšane satelitske i slikovne mogućnosti. Sve ovo omogućava Moskvi da nanese još više smrti i razaranja Ukrajini, ojača odbrambeno-industrijsku bazu Rusije i izbjegne uticaj sankcija i kontrole izvoza.

Šef NATO-a je također govorio o svojim zabrinutostima za Kinu u intervjuu za BBC u ponedjeljak. Upitan o tome šta bi zapadni vojni blok mogao učiniti po tom pitanju, rekao je da je “u toku razgovor” o mogućim sankcijama. “U nekoj fazi, trebali bismo razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje,” rekao je.

Peking je više puta prkosio zahtjevima SAD-a i drugih zemalja NATO-a da se pridruže sankcijama i izolaciji Rusije. Kineski lideri pokrenuli su mirovni plan za okončanje borbi i istakli da se legitimni sigurnosni problemi Rusije ne mogu zanemariti.

Ranije ove godine, kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je NATO kao “hodajuću ratnu mašinu koja izaziva haos gdje god da se pojavi”. Peking je optužio NATO za miješanje u azijska pitanja, rekavši da je blok “užasno čudovište” i da je pružio “crnu ruku” regionu.

jens stoltenbergkinaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
8 dana prije

😂

Zvone
8 dana prije

Ova budala živi u nekom drugom svemiru gde je nato najjači.

eks
8 dana prije

NATO je direktni učesnik u sukobu, odredjuje mete na ruskoj teritoriji i satelitski navodi rakete na mete , ali, po “definiciji” Stoltenberga NATO samo podržava Ukrajinu i NE PODSTIČE sukob. Treba biti idiot pa progutati takva sranja .

Ante
8 dana prije

Najprije su njegovi prijatelji bankari i šefovi veliki firmi preselili proizvodnju u Kinu, tobože da će sve biti jeftinije ako se to proizvodi Kini. Onda su cijene proizvoda ostale iste, a šefovi su dobili veće plače. Tako su uspješno prevarili narod koji je ovisio o radnim mjestima koja su izgubljena nakon što je proizvodnja preseljena u Kinu. Sada ovaj iz članka opet radi na tome da prevari narod, uvest će Kini sankcije i tako će poskupiti sve proizvode. Svaki puta kada ljudi sa kravatama i skupim odjelima donesu neku odluku ta odluka je pogubna za narod. Na Hrvatskim portalima internetski komandosi imaju pune ruke posla prozivajući sve neprijateljem zapada ako ovako obrazlože šta rade te spodobe u kravatama.

tihobl
8 dana prije

Taj isti je rekao da je stavio u pripravnost 500.000 vojnika.

nekoime
8 dana prije

Ne bi li onda i zemlje NATO-a trebale platiti?

Realno
8 dana prije

Ova pederčina može samo prihvatit da čajnizerima popuši smoki.

MrKamenjarac
8 dana prije

…VIDI TI ACRUK MNOGO SE DIGAO…..

ZZZ 🇭🇷
8 dana prije

Svijet nece NIKAD bit jednopolarni

nastran
8 dana prije

šta si ovaj bolesnik umišlja? u čije ime zapravo govori? ili to melje kak mu dođe!?!

kiza
8 dana prije

Svijet zasnovan na pravilima, kako bi to lijepo zvučalo kada bi zapad (čitaj NATO)poštovao pravila

Max
8 dana prije

Nitko nije u mogućnosti kažnjavati Kinu.

Bruno
8 dana prije

Koji kreten. Pa nije kineska isporuka mikroelektronike uzrok rata i produžetak rata, već isporuka zapadnih zemalja ubojitog oružija. Ako te čip pogodi u glavu, ništa, ako te granata pogodi u glavu ili prgazi Abrams, nema te. Budaletina.

Bruno
8 dana prije

Postoji li i jedan Norvežanin koji bi smio senilnom “demokratu” Bajdenu kazati ko te jebe budalo stara , senilna. Ono k’o Bajden nije tiranin, terorista, imperator. Ko mu smije reći “neću”. Jebeš takvu demokraciju. Gdje su našli ove EU glupane. Odakle su izronili. Gdje su bili ranije. Sada prde što im tiranin Bajden kaže, tjeraju novinare u zatvor, mlate svoje državljane ako se usude misliti drugačije , oni u Australiji za kovida napravili “demokratske ” konc-logore, razvalili demonstrante elektromagnetskim oružijem. Gdje živi ova kretenčina?

Roknen ti ga rok
8 dana prije

Pazi ti tupavog sonje.Papak kao sto mu je i otac bio.Tipicni birokratski bezveznjak.

Mučki Provokator
8 dana prije

Takvu siledzijsku, kolonijalno/okupatorsku reket/mafijasku organizaciju more predstavljati samo totalni debil sta se i vidi na fotki a sad ga zamjenjuje jos duplo veci debil koj ce nas uvuci u nuklearni sukob sa Rusima!!!

Goran
8 dana prije

Pekinezer iz Norveške.

Darko
8 dana prije

Ovog ludog majmuna treba zgaziti s valjkom i napraviti od njega prozirni list papira..

Jomla
8 dana prije

Pa bujrum! BUJRUM, jbm 😛 😛

Tupko Glupko
8 dana prije

Izuzetni su izdvojili za vojsku 877 miljardi dolara u 2023. godini, dok su Kinezi izdvojili 292 milijarde. Trećeplasirana Rusija 86 milijardi.

Ali nitko ne zna na što odlazi tolika cifra u SAD jer im je vojska u prilično jadnom stanju, dok Kinezi sigurno više toga proizvedu od izuzetnih za tri puta manje novce.
SAD izdvaja za vojsku više nego sljedećih 11 na popisu u svijetu zajedno!

Plus što Kineza ima 4 puta više od izuzetnih.

Vrijeme radi za Kinu.

Tito
8 dana prije

Ma može on kinezima malo popušit,ima ih dovoljno

Buničar
8 dana prije

Prva zrtva svakog rata je ISTINA. Ovaj lik to po ko zna koji put dokazuje. Izgleda da u njegovoj obitelji nikada nisu culi za cast i postenje pa su tak odgojili i svog dececa. Naravno da i rusi lazu ali ovi “natovci” su nenadmasni majstori laganja (po kolicinamalazi ne po uvjerljivosti). Drze se onoga: “100 puta ponovljena laz vecini slusatelja pocinje izgledati kao istina”

nessy
7 dana prije

Zanima me kako je ovaj klaun to zamislio. Na svaku EU sankciju (npr, carine na elektro-aute), kinezi ce im odgovoriti ekvivalentno (npr. carine na EU svinjetinu). Kao, fol, Kina daje nepostene poticaje. Ma zamisli? A 80% EU poljoprivrede bez takvih poticaja moze staviti kljuc u supak, pardon, u vrata.

Josip
7 dana prije

Obavlja li NATO psihijatrijska vjestacenja svojih sluzbenika kada palicu daje ovakovim kretencinama?

stopostoo
7 dana prije

“Poredak temeljen na pravilima” koji nonsens, kao da se nitko u okrilju tog poretka neće nikada razvijati i mijenjati, takva je poruka autora te politike. To su zapravo pravila za mrtve i nepromjenjive. Anarhija je cilj razvoja, anarhija na van, bez pravila i ograničenja izvana. Jedino ispravno ograničenje je unutarnje koje proizlazi iz visoko moralne svijesti, koje svojom ispravnošću unapređuje okolinu. Novom čovjeku koji se rađa, nisu potrebna pravila ni zakoni, jer pojedinac sam jedino može popraviti svijet u kojem živi. Nitko osim tebe za tebe ne čini ništa, ti si jedini kreator svoje stvarnosti i zato se potrudi da ne budeš problem svom unutarnjem poretku, već sila s načelom svjetlosti. I ne radi se o tom da je ova prethodna rečenica utopija, već se radi o tom da će ove vanjske promjene preživjeti jedino oni koji mogu proizvest mir iznutra, odn. postati neovisni izvana.

Karme
5 dana prije

Moze Jens pustiti kinezima penis

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI