Šef NATO-a odustao od plana financiranja Ukrajine od 100 milijardi eura

NATO novac za Ukrajinu
9 komentara

Članovi vojnog bloka predvođenog SAD-om nisu prihvatili prijedlog, piše list

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odustao je od petogodišnjeg plana za pružanje Ukrajini vojne pomoći od 100 milijardi eura nakon otpora članica bloka, izvijestio je Bloomberg u petak pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

U travnju je nekoliko zapadnih medija izvijestilo, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Stoltenberg predstavio nacrt dugoročnog plana vojne potpore Ukrajini, koji je djelomično osmišljen kako bi se zaštitio od bilo kakvog smanjenja američke potpore ako se bivši predsjednik Donald Trump vrati u Bijelu kuću. Ranije ove godine, Trump je pozvao na ograničavanje pomoći Ukrajini na zajmove i inzistirao da europske članice NATO-a budu jednake razini pomoći Washingtona Kijevu.

Stoltenbergov plan navodno je doveden u pitanje od strane nekoliko članica NATO-a koje su od glavnog tajnika bloka tražile pojašnjenje o tome gdje i kako će se prikupiti ogromna svota novca o kojoj je riječ. Neimenovani dužnosnici prošli su mjesec za Politico rekli da je plan “zbunjujući” i da će brojka od 100 milijuna eura biti revidirana.

Ranije ovog tjedna, diplomat NATO-a rekao je za FT da ni ukrajinske vlasti “nisu baš oduševljene” tom idejom, ističući da bi paket u praksi samo duplirao bilateralne obveze i obveze kojima upravlja EU, a ne bi zapravo predstavljao svježi novac.

Umjesto toga, očekuje se da će Stoltenberg podnijeti ažurirani plan za pružanje Kijevu smrtonosne i nesmrtonosne pomoći od oko 40 milijardi eura godišnje, rekli su izvori za Bloomberg. Ministri obrane NATO-a sljedeći će tjedan navodno raspravljati o novom prijedlogu.

Prema novom planu, čiji je cilj osigurati veću transparentnost o doprinosima pristaša Ukrajine, iznos pomoći svake članice NATO-a određivao bi se na temelju postotka njihovog bruto domaćeg proizvoda. SAD će navodno dati gotovo polovicu pomoći, dok će ostala 31 članica osigurati ostatak.

Izvori su također rekli novinskoj kući da je Türkiye upozorila da bi bilo kakva koordinacija vojne pomoći Ukrajini mogla stvoriti dojam o većoj uključenosti bloka u sukob.

Prošli je mjesec mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da se Budimpešta protivi početnom planu, objašnjavajući da budući da je pomoć trebala biti prikupljena tijekom pet godina, to znači da NATO “očekuje da će se neprijateljstva nastaviti u ovom razdoblju”. Diplomat je dodao da Mađarska ne planira sudjelovati u naoružavanju Ukrajine niti u obuci njezinih vojnika. Premijer zemlje, Viktor Orban, izrazio je mišljenje da je NATO svakog tjedna sve bliže ratu s Rusijom.

financiranjejens stoltenbergNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
20 dana prije

Plan je i bio sulud.

Perun
20 dana prije

Ovo je Prst u Oko nato majmunima i njihovim gazdama ….Citat…Četiri russka broda, među kojima je i podmornica na nuklearni pogon, stići će idućeg tjedna u Havanu, priopćili su u četvrtak kubanski dužnosnici. Naveli su ‘povijesno prijateljske odnose‘ između dviju nacija dok eskaliraju napetosti zbog zapadne vojne potpore Ukrajini u ratu s Russijom….Očekuje se da će ruska vojska povećati svoje pomorske i zračne aktivnosti u blizini Sjedinjenih Država ovog ljeta kao dio rutinskih manevara uoči globalne pomorske vježbe koja bi se trebala održati na jesen….P.S..Cheap Flights from Austin (AUS) Texas to Santiago (SCU) Cuba

Nekoime
20 dana prije

Najbolje bi bilo kada bi građani EU uplaćivali sav svoj novac u blagajnu NATO pakta, a NATO bi osiguravao ratove.

yoco ono
20 dana prije

ja mu rekao 500 miljardi ,,da je kurvin sin mene slusao razjebali bi mi russe

Dux
19 dana prije

…odustali od100 milijardi….a, odustat će i od Ukraine….ako ne milom, onda silom…..

Mat
19 dana prije

Boje za stampanje,nisu isporucene na vrijeme,a kada ce,nezna se.

Josip
19 dana prije

Tako to izgleda kada ludaci vode NATO okupatorsko fasisticku vojsku. Europa daj se osvijesti i mici s ovog kontinenta americku zgadiju..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI