Šef UN-a mora podnijeti ostavku

António Guterres
14 komentara

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres mora podnijeti ostavku na funkciju koju je obnašao od 2017. godine, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Zahtjev je uslijedio nakon navoda koje je jevrejska država iznijela ranije ovog mjeseca da je 12 zaposlenika UN-ove Agencije za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA) bilo uključeno u upad Hamasa u Izrael 7. oktobra.

“Naravno da je Guterres odgovoran kao generalni sekretar UN” za postupke osoblja UNRWA, rekao je Katz u intervjuu za Politicoovu matičnu kompaniju Axel Springer u utorak. “Guterres mora podnijeti ostavku” ili “UN ga moraju zamijeniti”, dodao je.

Šef UN-a je “ignorirao mnoge pritužbe i informacije u vezi sa ponašanjem humanitarne organizacije, kao i naznake saradnje sa Hamasom”, tvrdi ministar vanjskih poslova. Izrael vjeruje da UNRWA “gotovo u potpunosti sarađuje s Hamasom”, rekao je on.

Prema Katzu, UNRWA – koja vodi škole, bolnice i programe pomoći u izbjegličkim kampovima u Gazi, Zapadnoj obali, Siriji, Libanu i Jordanu – “nije dio rješenja, već dio problema”. Mora biti zamijenjena novom agencijom, “u koju bi arapske države trebale biti uključene više nego prije”, rekao je.

Izrael još nije javnosti pružio dokaze za svoje optužbe protiv osoblja UN-a, ali je ministar vanjskih poslova rekao da će detalji biti poslani “zemljama kao što su SAD i Njemačka”.

U ponedjeljak je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da su izraelske optužbe “veoma vjerodostojne”, ali je priznao da Washington nije bio u mogućnosti da ih istraži nezavisno.

New York Times je u nedjelju izvijestio, pozivajući se na tajni izvještaj izraelske vlade, da su radnici UNRWA pomogli Hamasu da otme Izraelce i naoruža palestinske borce 7. oktobra.

U izjavi od nedjelje, Guterres je rekao da “odvratna navodna djela ovih članova osoblja moraju imati posljedice”, uključujući krivično gonjenje. Međutim, pozvao je zemlje da ne slijede stope SAD-a, Njemačke i Italije, koje su smanjile finansiranje UNRWA-e. Oko 2 miliona palestinskih civila u Gazi zavisi od pomoći koju pruža agencija kako bi preživjeli, istaknuo je šef UN-a.

Prema UN-u, otpustio je devet službenika UNRWA-e u vezi s tim optužbama. Vjeruje se da je jedan preminuo, dok još dvoje još nisu identifikovani.

Izrael je također zatražio Guterresovu ostavku u oktobru nakon što je rekao da se napad na zemlju “nije dogodio u vakuumu” jer je uslijedio nakon “56 godina zagušljive okupacije” palestinskih zemalja.

Antonio GuterresIZRAELUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Zamjerio se krivima.

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Marioneta, toliko im je odano sluzio, govorio sve sto su oni zeleli, ali kao i sa svakom drgom marionetom koja je potrosna roba, tako ce i njega pustiti niz vodu a dovesti nekog ko ce jos bolje da radi za njih (ako je to i teoretski moguce, jer ovaj se bas trudio)…

UN uopste ne radi u interesu naroda zemalja clanica vec samo sluzi da globalisti/zidovi nametnu svoju vlast svetu.

Gad
7 mjeseci prije

Mora? Hoćete ga bombardirati ako ne podnese?

xyz
7 mjeseci prije

Dolazak novog židovskog mesije nije ništa drugo nego javno otkriče pravog svetskog vladara, koji če vladati cjelom svetu, i koji trenutno naređuje i upravlja planom iz pozadine. Kad se židovima sve poklopi, oni če svetskoj javnosti prezentirati njegov dolazak. U tom momentu če cjeli svet postati veliki Izrael, sa građanima dva reda. Kasta vladajučih židova i stado gojima, čovječjeg lika.

abc
7 mjeseci prije

Tko ne sluša židove, dobija otkaz…..

Darko
7 mjeseci prije

Pazi zato što je izraelskom Hitleru javno rekao da je fašist? Pa ovaj svijet stvarno zaslužuje da nestane, žao mi je jedino životinja i biljki.

Darko
7 mjeseci prije

Što prije židovsko đubre Neytanuhua izvesti na električnu stolicu..

Nekoime
7 mjeseci prije

Treba postaviti Židova na čelo UN, svi znamo kako su oni pošteni i miroljubivi.

držnedaj
7 mjeseci prije

Skinit će ga. i još nabit pečat da je veliki antisem

ze d
7 mjeseci prije

da je pametan reko bi mu čim vi napustite okupiranu zemlju

Zvone
7 mjeseci prije

Koga briga šta kažu najveći svjetski kriminalci.

Kalle balle
7 mjeseci prije

Izbacit Israel

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI