Šefovi CIA-e i MI6 upozoravaju na prijetnje ‘svjetskom poretku’

CIA
37 komentara

Američki i britanski špijunski šefovi naveli su Kinu i Rusiju kao glavne izazivače statusa quo

Globalni je poredak ugrožen od brojnih državnih aktera, ustvrdili su čelnici američkih i britanskih stranih obavještajnih agencija – CIA-e i MI6 – u zajedničkom tekstu koji je u subotu objavio Financial Times.

U članku su Bill Burns i Richard Moore obećali da će Washington i London surađivati ​​kako bi zadržali status quo u svijetu u kojem je tehnologija znatno ubrzala geopolitičke trendove.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u veljači 2022. i oštrog pada veza sa Zapadom, visoki ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, opetovano su proglašavali kraj hegemonije SAD-a i globalni pomak prema multipolarnosti.

U op-edu, Burns i Moore primijetili su da “nema sumnje da je međunarodni svjetski poredak – uravnoteženi sustav koji je doveo do relativnog mira i stabilnosti i omogućio rastući životni standard, prilike i prosperitet – ugrožen na način na koji mi nismo vidjeli od hladnog rata.”

“Danas surađujemo u osporavanom međunarodnom sustavu u kojem se naše dvije zemlje suočavaju s nizom prijetnji bez presedana”, napisali su glavni špijuni.

Članak izdvaja “asertivnu Rusiju” u kontekstu sukoba u Ukrajini, koju su i CIA i MI6 “vidjeli… da dolazi”. Šefovi špijunskih agencija primijetili su da su neprijateljstva pokazala povećanu ulogu tehnologije u modernom ratovanju, posebice bespilotnih sustava i satelitskog izviđanja.

Osim toga, Burns i Moore optužili su Moskvu za vođenje “bezobzirne kampanje sabotaže diljem Europe” kao i za širenje “laži i dezinformacija osmišljenih da zabiju klinove među nama”.

Međutim, prema autorskom tekstu, u očima CIA-e i MI6 “glavni obavještajni i geopolitički izazov 21. stoljeća” je “uspon Kine”. Obje su agencije već reorganizirale svoje procese kako bi “odražavale taj prioritet”.

Govoreći na Sanktpeterburškom međunarodnom gospodarskom forumu (SPIEF) početkom lipnja, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je: “Govorimo o policentrizmu, odstupanju od prethodnih normi, i vidimo očajnički otpor kolektivnog Zapada… Oni normu vide drugačije, kao svoju vlastitu dominaciju, kao svjetski poredak temeljen na jednom pravilu, da oni moraju dominirati kao i prije, i svatko mora činiti samo ono što mu dominantna sila dopusti.”

Diplomatkinja je inzistiralla na tome da zapadne narative, međutim, ne dijeli globalna većina, koja je prihvatila koncept multipolarnosti.

“Ne treba zaboraviti da je kolektivni Zapad manjina”, naglasila je tada Zakharova.

CIAGlobalni poredakkinaMI6rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DEBELI ĐURO-ZAGORJE
7 dana prije

Joj,jest smiješna ova Zaharova ,jadnu Rusiju skriva iza leđa Indije i Kine i govori kao crnogorski kralj Nikola 2,NAS I RUSA 200 MILIJONA !!!😂😂😁😁😁😁👍👍

denis penis
7 dana prije

koji poredak? pa sami su sve zakuhali?!?

dona
7 dana prije

pomutio im planove Putin, da nije njega još bi plandemija trajala i trajala

tihobl
7 dana prije

Panika u MI6 i CIA
.
Nista im ne ide po planu. Cak su im i majmunske boginje propale, a onolike vakcine proizveli.

Cut the B.S.
7 dana prije

Svi su krivi samo oni nisu! DEBILI.

Darko
7 dana prije

Vrijeme je da se sruši američki poredak koji su oni zamislili da je svjetski. Dosta je bilo teroriziranja svijeta cjepivima, woke ideologijom, LGBT pederlukom, klimatskim manipulacijama, lažima i pljačkom od strane američkih razbojnika, pljačkaša i ubojica.

Max
7 dana prije

To su oni sami.

Red Dog
7 dana prije

Prekasno je
Xi i Vova su otvorili kaveze i zivotinje su se rastrkale po poljani.
Za Afriku se tvrdi da je buducnost. Tamo nece vise nikad krociti cizma belaca. Sad biva tek dekolonizirana.

DZuro DZak_ovic
7 dana prije

Ko jebe i miga6 i polucia

Dokurčilomi
7 dana prije

Svjetskom poretku ili poretku kojeg podržavaju SAD i VB? To su dva potpuno različita pojma.

karmajekurva
7 dana prije

iznimno inteligentan zaključak na nivou otkrića tople vode

Samo U Prolazu
7 dana prije

Nisu to prijetnje “svjetskom” poretku, vec NJIHOVOM!

Franjo Vinkovski
7 dana prije

Svijetski poredak ne postoji. To je Anglo-američko-sionistička izmišljotina.Radi se o prozapadnom totelitarističkom fašizmu.

Jomla
7 dana prije

Svojom retardiranošću su sami sjeβali period pristojnog života. Ali i taj period je zapravo bio dio akcija za rušenje socijalizma i nesvrstanosti (YU), i SSSRa, jbg 😛😛

Zdravko Ivanšić
7 dana prije

Jebo njih sve ko ne vidi što zapad radi do sada sve uništili cijeli bliski istok, izmislili Covid od strane Amerike koja je e to demokracija i vrijednosti demokratskog društva samo oni ni za što nisu krivi

Ivana Podravec
7 dana prije

EU svakako nazaduje jer ju SAD i VB iskorištavaju za svoje interese izvlačeći novac iz EU fondova i nametajući joj sankcije prema Rusiji jer je to njima interesa , a ne od EU . Isto tako se razara i Ukrajina koja je ostala bez polovice stanovništva što izbjeglih , što poginulih i ne staje se s ratom jer se na tom ratu enormno zarađuje i uzima pod dug plodna ukrajinska polja i mineralno bogatstvo . Sve ide svojim tokom da se osnuje Khazarija i jedino bi se to izbjeglo pobjedom Rusije . Već jednom je Rusija presudila Khazariji i pitanje je hoće li opet biti ta koja će to onemogućiti? Osim toga trenutno se događa bankrot SAD-a i VB , a i najjačih EU ekonomija koje su u krizi zbog već spomenutih sankcija i pljačke EU fondova . Najgore za SAD je ipak što ih je Kina pretekla u svakom… Čitaj više »

Alex
7 dana prije

Svaka sila dovijeka…Njegoš
A tirjanstvu svakom stati zavrat
Dovesti ga k poznaniku prava
To je ljudska dužnost najsvetija

Subaru avatar
7 dana prije

Okrivljuju druge za ono što oni rade.

Roccos
7 dana prije

Davno sam čitao tvrdnju da sve masonske zgrade imaju pod dekoriran crno bijelim kvadratima,nešto kao podna šahovnica,evo i ovo sjedište CIA ima isti dekor.

Glavaš ove papagajke
7 dana prije

U prijevodu gazdi govore, da su spremili tlo za nove tisuće i tisuće litara krvi

goran
7 dana prije

nisu problem rusija i kina,problem su SAD i velika britanija.
vi ste dragi anglosaksonci najgori problem ove planete.
koliko je državnih vlada u svijetu svrgnula cia i mi6?
to nećete da kažete,ali znate srati o rusiji.
jedva čekam dan kad čemo sa vama anglosaksoncima raščistit račune za sva vremena

Schwarze Hunderte
7 dana prije

Prdn’o je vaš ” poredak ” – u fenjer 🤷 .

Buničar
6 dana prije

Jesu li to one “organizacije” sto vidjese u Sadamovim “bunkerima” nepojamna oruda masovnog unistenja? lazljivci bili, lazljivci ostali.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI