Sin Hruščova otkrio zašto je njegov otac 1954. Krim ”poklonio” Ukrajini

krim
32 komentara

Sergej Hruščov, sin bivšeg sovjetskog vođe Nikite Hruščova, rekao je kako njegov otac nije ostvarivao nikakve političke ciljeve kada je Krim 1954. godine pripojio Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Zanimljivo, Sergej Hruščov je to rekao u intervjuu za ukrajinsku televiziju ”112 Ukrajina”.

Nikakve politike tu nije bilo… ne, kako kažu u Rusiji. On je pokušavao ublažiti ukrajinsku birokraciju, ali i učiniti dar mojoj majci, koja je rođena u zapadnoj Ukrajini”, rekao je Sergej Hruščov.

Rekao da je njegov otac Krim pripojio Ukrajini najviše zbog izgradnje ”Sjeverno-krimskog kanala”.

”Tadašnja Državna komisija za planiranje je rekla da je bolje ako kanal bude gradila jedna pravna osoba i Krim je predan Ukrajini, kao i mnoga druga područja”, rekao je sin bivšeg glavnog tajnika CK KP Sovjetskog Saveza.

Dakle, nije bilo nikakvih političkih razloga, nego želja da se zbog lakše izgradnje kanala sreže dvostruka birokracija, ona u Moskvi, kojoj je Krim pripadao, te da se sve prepusti Kijevu. Usput je Nikita Hruščov obradovao suprugu, koja je rodom iz zapadne Ukrajine.

Sličan stav je 2014. godine izrazio glavni istraživač Instituta za filozofiju i pravo, Uralskog odjela Ruske akademije znanosti, Sergej Moškin. Povjesničar je također povezao predaju poluotoka Ukrajini s radovima na ”Sjeverno-krimskom kanalu”.

Krim je bila jedna od najsiromašnijih regija vodom u Europi. Prema statističkim podacima, 1864. godine u polovici naselja na poluotoku slatka voda nije bila za piće. Naravno, bez dodatnog navodnjavanje usjevi praktično nisu mogli uspijevati”, istaknuo povjesničari naveo razlog zbog kojeg je izgrađen kanal.

Krim je dio Ukrajine postao u travnju 1954. godine. U ožujku 2014. je stanovništvo poluotoka na referendumu glasalo za ponovno ujedinjenje s Rusijom.

 

 

CK KPCKKPKrimNikita HruščovSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
6 godine prije

Vau, kako sentimentalno, sav sam se raznježio… Hahahahaa, poklonio supruzi Krim, hahahaha, kakav je Nikita bio gentleman, nema šta.
Čitao sam negdje da mu je Staljin tresao opuške na njegovu ćelavu glavu kad bi mu ovaj donosio loše vijesti 🙂 Ne vjerujem u to, ali pokušavam zamisliti kako bi to izgledalo da mu Staljin gasi kubanke na pisti za komarce :)))))

Imam
6 godine prije

Kakav otac takav sin, smradovi

Crni žutokljunac
6 godine prije

Kako ono ide,”I onda je svizac zamotao čokoladu”.

loren
6 godine prije

to je bila unutrasnja granica tadasnje neupitne drzave i ta odluka danas ima kozenkvence nesto slicno se dogodilo u bivsoj nam drzavi s cudnim unutrasnjim granicama narodima narodnostima pravom na otcjepljenje itd

Mile
6 godine prije

Hruscov je totalno upropastio SSSR, narod je naglo osiromasio, sve zalihe hrane su potrosene a novih nije bilo, a on je za to vrijeme provodio po putovanjima, cak je upropastio odnos sa Maovom Kinom sto ce posle biti kobno za SSSR. Zbog svega navedenog GRU (vojno-obavjestajna sluzba SSSR-a, danas Rusije) ga pod prijetnjom vojnim sudom izbacuje iz centralnog komiteta, de fakto i iz komunisticke partije.

Zvrk
6 godine prije

bilo je i tu političkih ustupaka. podsjetimo da je dotični ukinuo Karelsku SSR i degradirao ju je kao ASSR u sastavu rusije čime je spojio s murmanskom. pa onda je odbio priključit kalinjingrad litvi vjeorjatno zato jer je litvanski lider bio protiv njega. pa onda onaj povrat protjeranih kolaboranata koji su optuženi po kolektivnoj krivnji izuzev krimaca itd…Inače većini je rusa on jako nepopularan. u tom kontekstu je gorbačov “bolji” od njega.

Georgij Žukov
6 godine prije

Zlatane javi se :))

Ante
6 godine prije

Krim, tatarska povjesna domovina, niti je ukrajinski niti ruski, tatare pobili i iselili po sibiru, samo zato što su bili na strani sila osovine u drugom svjetskom ratu, (slično se je moglo dogoditi i hrvatima), pobili ih, raselili, Krim proglasili Ukrajinskim, Ukrajina ga iznajmila Rusiji, rusi ga naselili sa svojom vojskom, pa kada su prešli famoznu granicu 50% aneksirali ga. Ha ha, zakon jačega !

Andrej
6 godine prije

Kada se na koncu podvuce crta, sve peripetije oko Krima su mogle biti izbjegnute, da je Nikita raspolagao dobrim mudima, pa supruzi umjesto poluotoka darovao malo veselja u krevetu. Mogao bih otici i korak dalje i postaviti hrabru tezu, da promaseni politicki potezi korespondiraju sa slabim mudima njihovih vlasnika.
Milosevic nije odrzavao Mirjanu, niti Tudjman Ankicu, pa je stvar zavrsila ispucavanjem u Bosni. Mi smo u sustini taoci politike slabih muda, sa premalim mudima da tome stanemo na kraj.

Crveni Komesar
6 godine prije

Zasto je egzaktno tada pripadao Krim Ukrajni je nevazno.

Sigurno da je glavni/ocigledni razlog bila birokratija. Dodatnih “skrivenih” razloga moze biti beskonacno, na pr. Hruscov je pravio svoje prve politicke poene u Ukrajni…jos pre rata, pa je otplacivao dividende Itd… Ali to je sve nevazno posto niko nije ni ocekivao da ce Ukrajna ponovo biti okupirana.

Ljudi imaju dosta mentalnih problema da sazvacu desavanja na Krimu… Sa obe strane. Pozivajuci istoriju i patetiku..itd.

Meni je dovoljno ovo: Krim je oslobodjen kada ga nije okupirala Ukrajinska junta tj. Produzena ruka zapadnog imperijalizma. Ima jos puno toga da se oslobodi! Svaka pobeda mi donosi osmeh na lice!

ivo
6 godine prije

pa i vas predsjednik ima pisttu za komarce kad je to tako sega ili duhovito

Wolfgang
6 godine prije

Upravo je neverovatno koliko neobjektivnih komentara je palo. Koja pobeda, kuda idemo dalje? Severni deo Krima treba prepustiti Ukrajincima kao i deo istočnog Donbasa rusima. Ista stvar je sa Moldavijom, istočni deo Poddnjestrovlja treba imati visok stepen autonomije ili ju celu priključiti rumunima kao autonomnu oblast.

milan ninic
6 godine prije

Hruščov je bio jedan veliki lopov kao i Gorbačov

Zlatko
6 godine prije

Isto je napravila i Amerika iznajmila Guantanamo od KUBE pa nikad nije otišla sa Kube.OStala vojska.TKO Jači kači.

stilov
6 godine prije

Kao prvo Krim nije Ruski, njega je okupirala ili otela silom od Ukrajine carica Katarina II 1783. godine, a Hruščove je vratio Krim matičnoj zemlji. Kao političar vjerovatno je poznavao povijest svog naroda za razliku hrvatskih dudek političara. Njegov sin je izjavio što je izjavio, a to se može uzeti kao istina ali sa zadrškom.

Miki
6 godine prije

Treba još neko istražiti zašto je Broz 1945 pripojio slovensku Istru Hrvatskoj?

Ive
6 godine prije

Zasto su Rusi vratili Krim? Zato sto su Ukrajinski fashisti napravili dogovor, svragnuti predsjednika, izbaciti Rusku flotu sa Krima i tamo postaviti USA novo organizovanu Crnomorsku flotu i tako USA ulazi u sam stomak Rusiji i zatvori jos kretanje Crnim morem, Rusi saznali i sprijecili i dobro su naravili.

ĐURO VIDMAROVIĆ
6 godine prije

OBMANJUJETE. KRIM JE KAO ZAOSTALA POKRAJINA INKORPORIRAN U UKRAJINUZ, A NAJBOGATIJA UKRAJINSKA POKRAJINA- BELGORODSKA OBLAST, INKORPORIRANA JE U RUSIJU. BUDITE POŠTENI!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI