Širenje NATO-a nije krivo za sukob u Ukrajini

Američki ministar obrane Lloyd Austin
50 komentara

Širenje NATO-a na istok nije krivo za izbijanje vojnog sukoba između Ukrajine i Rusije, smatra američki ministar odbrane Lloyd Austin. On je izdvojio Moskvu kao jedinu odgovornu stranu za krvoproliće, u skladu sa dugogodišnjim zapadnim narativom.

Predsjednik Vladimir Putin označio je težnje Ukrajine da se pridruži NATO-u kao jedan od razloga za vojnu akciju. Kremlj vidi potencijalno članstvo Kijeva u vojnom bloku koji predvode SAD kao veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti Rusije.

Tokom odbrambenog foruma Shangri-La u subotu u Singapuru, Cao Yanzhong, kineski novinar i istraživač na Institutu za ratne studije te zemlje, ustvrdio je da je “istočno širenje NATO-a dovelo do ukrajinske krize”. On je nastavio da pita Ostina da li Vašington radi na stvaranju azijske verzije NATO-a i kakve će potencijalne implikacije „jačanje sistema savezništva SAD u azijsko-pacifičkom regionu imati na bezbednost i stabilnost ovog regiona?“

Američki šef odbrane je odgovorio: „Uz poštovanje, ne slažem se sa vašom tvrdnjom da je širenje NATO-a izazvalo krizu u Ukrajini. Kriza u Ukrajini je očigledno nastala zato što je Putin doneo odluku da nezakonito napadne svog suseda.” Što se tiče aktivnosti SAD-a u azijsko-pacifičkoj regiji, Austin je negirao da je Vašington tamo pokušavao da uspostavi vojni savez, već da je radije samo sarađivao sa “zemljama istomišljenika sa sličnim vrednostima”.

Najviši ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, u više navrata okarakterizirali su vojni sukob Moskve s Kijevom kao zamjenski rat koji NATO vodi protiv Rusije, u kojem ukrajinski vojnici služe kao “topovsko meso”.

Ove sedmice su se pojavili izvještaji da je američki predsjednik Joe Biden dao Ukrajini zeleno svjetlo da koristi američko oružje dugog dometa za napad na ciljeve u određenim dijelovima Rusije. Odluku je kasnije potvrdio državni sekretar Antony Blinken.

Anonimni američki zvaničnik kojeg citira New York Times rekao je da ova promjena stvara “novu realnost” za svijet. U izvještaju se navodi da bi daljnje popuštanje američkih ograničenja moglo uslijediti u budućnosti.

Prema medijskim izvještajima, Kijev sada može koristiti oružje Amerikanaca da pogodi ciljeve koji predstavljaju direktnu prijetnju Harkovskoj regiji, gdje je Rusija pokrenula ofanzivu ranije ovog mjeseca i zauzela nekoliko sela duž granice.

U međuvremenu, Zelenski je jasno stavio do znanja da očekuje hrabrije korake Washingtona u tom pogledu.

Putin je ranije ove sedmice upozorio da stalna eskalacija ukrajinskog sukoba “može dovesti do ozbiljnih posljedica”.

Lloyd AustinrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Plenkovič II
3 mjeseci prije

Krive su klimatske promjene!

Bruno
3 mjeseci prije

Bravo pamučaru. Kriva je Američka želja da u Sevastopolju napravi američku bazu, a onda lupaj po Rusiji.

Bruno
3 mjeseci prije

Kako je II svjetski rat stao bacanjem atomske bombe na Japan, tako će i ovaj rat stati bacanjem atomske bombe na Wašington i London.

Bato
3 mjeseci prije

Širenje Ruskih raketa na Kubu nije krivo za sukob !samo je zamalo završilo nuklearno ! americka govna

Dante
3 mjeseci prije

kraj price za anglo saksonce ne bi im bio u kozi sta ih čeka

Josip
3 mjeseci prije

Sto sere ovaj crni americki drek?

trolling queen
3 mjeseci prije

Molim vas – neobično JEST bitna činjenica kako Biden NIJE javno nigdje izrekao kako odobrava korištenje američkog oružja u napadima na teritorij Rusije. To JEST javno izrekao državni tajnik BLINKEN – koji, zadnje vrijeme, izgleda “tajno” obavlja dužnost predsjednika SAD-a. Nakon te Blinkenove izjave, Biden jest javno trkeljao isključivo o nekom “miru” u Palestini. O Rusiji niti riječi – ne dozvoljavaju mu to izlupetati javno — ma, dok zapad nije okupiran od strane ove ciobanksterske oligarhije – i naravno, kada su Briti vraćeni neka šute na svom otoku….Rusi i Ameri su bili braća. Danas su Bellingcat i State Department k’o prst i nokat; danas su Chatham House i američko Vijeće za međunarodne odnose kao prst i nokat — oni znaju kako ne mogu ozbiljno ratovati protiv Rusa. Ali, moraju poslati ozbiljne dimne zavjese – kako bi odvukli pažnju sa bitnoga – odvratnog broja ilegalaca koje su nam upumpali u zemlje,… Čitaj više »

Mrčikola
3 mjeseci prije

“House nigeri” su sramota za crnu rasu.
Ovaj ima dovoljno godina da se može sjećati da još “šesdesetih” prošlog stoljeća nije smio u isti wc s izuzetnima, a sad, odjednom, on im je ministar obrane…majstori su, između ostalog, i veliki majstori za prcanje u mozak.😁

nastran
3 mjeseci prije

svinja jedna obična, odnosno ludi lažljivi prasac! a što je krivo? ukrajinci Putinu pokazali srednji prst pa je pop.z.io?

Nekoime
3 mjeseci prije

Ne, klimatske promjene su krive. Ovaj Kunta Kinte ga stvarno sere.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Za Batu “Ovdje se ne radi da ukrajna ne moze gadat rusiju vec se radi sa cime to radi. Procitajte prvo zenevsku konvenciju I vojna pravila (koja su pisali Ameri). Postoje vrste oruzja koje se mogu koristi bez medunarodnih posljedica i oruzja sa posljedicama. Isto kao I kad je bila KUBANSKA KRIZA, samo sto je bila obrnuta situacija Ukrajna smije gadat rusiju, Ali isto Tako rusija onda ima legitimno pravo napast drzave koje su im dale to oruzje koje uzrokuje posljedicu. Ugl rusija se buni jer ce joj bit teze u ratu, Ali Ameri I EU rade 99% te hajke jer stavljaju svoj narod na milost I nemilost rusiji pa zele pokazat rusiju kao da je sve to zakuhala. Isto kao sto se ne smije dat nekoj drzavi nuklearno oruzje bez suglasnosti svih aktera, Tako vrijedi I za pojedina oruzja. Ugl slanje tog oruzja je ulazak amera u rat, nebitno… Čitaj više »

Jomla
3 mjeseci prije

Lloyd Austinje retard, i uklapa se u sliku “zapadnih političara”, skoro pa perfektno, jbg… 😛 😛

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Austin je negirao da je Vašington tamo pokušavao da uspostavi vojni savez, ”

Ajme, ne znam što bi tko trebao reći na ovo.
Plus, već su bile baze tamo.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“SAD je prošli mjesec potvrdio da su na Filipinima, tijekom vojnih vježbi “Balikatan” (Rame uz rame), raspoređeni raketni sustavi Typhoon.

Filipinski pukovnik Michael Logico tada je rekao da su raketni sustavi, koji mogu ispaljivati projektile Tomahawk i SM-6, transportirani u grad Laoaq u sjevernoj filipinskoj pokrajini Ilocos Norte, ali nije rečeno je li oružje u međuvremenu premješteno ili je ostalo na Filipinima

KINESKO ministarstvo obrane oštro je osudilo raspoređivanje američkog raketnog sustava srednjeg dometa na sjeveru Filipina “

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Naravno da nije, vlado je sam želio ovaj rat zbog svoj imperialističkih ambicija.

Sparkling
3 mjeseci prije

Sad bi @Max napisao: očekivano za izjavu Austina.
Izvini ništa zlonamjerno.
Lp

Dalmata
3 mjeseci prije

Ovaki USrA,poluproizvodi,su,ljigavci,bez obraza i morala,sramota za Crnu rasu,ciloga svita.Nje
govi preci(kao i milijuni drugih)su nasilno oteti iz svoje postojbine,Afrike.Okovani u lance,U sm
rdljivom potpalublju,kao robovi,prisilno iskrcani u USrA,proveli robovske živote,stoljećima,bez,
ikakvih mogućnosti,života,dostojnog ljudi(sudeći,po,današnjim prizorima sa USraA ulica,koliko
im se i danas status poboljša,stvar za diskusiju).I ovake,prikaze,da nisu,korisni imbecili,za crno
zlo,zvano,USrA,nikad ne bi bili,instalirani na ovaka mista.I vrhunac,iz robovske rase,otpad,
jide govna,laže maže,da bi bija dobar sluga.Mislim,da bi,stari,tradicionalni,Afrički obredi,Crne
magije,morali zaustavit,ovakve,koji su u službi zla,koje je zavilo u crno,Afrički kontinent.spasili
bi robovske crne kosti,da imaju mir u grobu,i osvitlali obraz,živih ljudi,crne rase,ma di oni bili

Pomalo
3 mjeseci prije

Garavi je apsolutno u pravu. Tako mi je svaki vikend kad se opijem ko lučki radnik, jedini i iskljucivi je konobar

vlad
3 mjeseci prije

Samo postojanje NATO-a posle raspada Varšavskog ugovora je problematično. Širenje NATO-a je ćist ekonomski potez najvećih finansiskih konglomerata SAD,kao največeg proizvođača oružja. Svaka nova članica mora izvršiti unifikaciju naoružanja, sredstava veze i strateških planova. Tu nastupaju američki proizvođači oružjaNortrop Grumman,Rayteon,eneral Dinamics, Boing Lokid i dr koji gle čuda pripadaju Investicionom fondu Bleck Rock. Ukraina je od 2022 od SAD dobila sredstva u iznosu od skoro 200 milijardi dolara od kojih je 75% utrošeno na nabavku naoružanja, normalno od pomenutih firmi No kako “ni kod babe nema za džabe” navedena sredstva su pozajmica koja ce Ukrajina morati da vrača. Zovu se pozajmica jer zajmitelj postavlja uslove povračaja i to prodajom najvrednije državne imovine što je u slučaju Ukraine poljoprivredno zemljište od koga je već 30% prodato kmpanijamaCargill Dupont i Monsanto- gle koencidencije, kompanijama koje su u vlasništvu Blackrock. Na kraju predsednik SAD Bajde nedavno je izdao ugovor za obnovu Ukrjine u… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

SAD su upozorene da će izbiti rat ako se NATO proširi na Ukrajinu.

Max
3 mjeseci prije

I sam imam ratove.

Karma
3 mjeseci prije

Ne pizdi klosaru kupljeni, krepajte sotone 666 masonske

Vdf
3 mjeseci prije

Naravno da širenje NATOa jest krivo za rat.
NATO i jest stvoren odmah nakon drugog svj.rata kako bi bio temelj za treći.
Ne zaboravimo, plan za sva tri rata postojao je prije prvog.
(Ko može neka pročita “Kremanska proročanstva”, zanimljivo je.)

Korisnik
3 mjeseci prije

Krivo je sta nema tampona u muskim zahodima.

Nesko
3 mjeseci prije

Ovaj preplanuli bi bolje bilo da se vrati na neko drvo,odakle mu davno sidjose pretci umesto da pametuje. Pa taka glupost nebi pala na pamet ni retardiranoj bivšoj premijerka iz susedne države. Kakav debil. Da kriv je lanjski sneg sa Antarktika za ovaj rat.

Josip
3 mjeseci prije

Pazi ovaj crni drek ne zna sto mu se desava u Africi a kamo li u Ukrajini.

Valter Sapajev
3 mjeseci prije

Sigurno da širenje NATO saveza nije uzrok ruske agresije na Ukrainu nego je uzrok kurdjupelova glupost, taština i bolesni ego. Mislio je izigravati cara ali se je malčice prevario

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI