Sjeverna Koreja obećava ‘premoćan’ odgovor na novu strategiju SAD-a

Vojska Sjeverna Koreja
7 komentara

Pjongjang optužuje Washington i njegove regionalne saveznike za planiranje “oružane invazije”

Pjongjang je upozorio na “ogroman” vojni odgovor nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja predstavile novu “strategiju odvraćanja” usmjerenu na DNRK, tvrdeći da je SAD eskalirao “nuklearnu prijetnju” na Korejskom poluotoku.

U komentarima koje je u četvrtak prenijela državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA), vojni glasnogovornik Pjongjanga odgovorio je na razgovore na visokoj razini između Washingtona i Seula ranije ovog tjedna.

“Akcije američkih vojnih dužnosnika u marionetskom području… jasno pokazuju da su glavni krivci za eskalaciju situacije na Korejskom poluotoku nitko drugi do Sjedinjene Države i njihovi sljedbenici”, navodi se u priopćenju, pozivajući se na sastanke u glavni grad Južne Koreje.

Glasnogovornik je dalje rekao da će Sjeverna Koreja razviti “ofenzivnije i nadmoćnije sposobnosti odgovora” i provoditi “vidljive vojne akcije strateškog odvraćanja”.

U zajedničkim sigurnosnim pregovorima sudjelovali su američki ministar obrane Lloyd Austin i najviši južnokorejski vojni dužnosnici, koji su obećali pojačati nuklearne i konvencionalne snage kao dio revidirane “Prilagođene strategije odvraćanja” protiv Pjongjanga.

“Naša predanost odvraćanju [Južne Koreje] ostaje čvrsta – što uključuje cijeli niz naših nuklearnih, konvencionalnih i proturaketnih obrambenih kapaciteta”, rekao je Austin novinarima, hvaleći nekoliko nedavnih američkih razmještanja u regiji.

Ranije ove godine, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Pentagon poboljšati “redovitu vidljivost” strateških vojnih sredstava na Korejskom poluotoku, nadajući se da će taj potez poboljšati “odvraćanje” protiv Sjevera. Ubrzo nakon toga, Washington je poslao nuklearnu podmornicu s balističkim projektilima u Južnu Koreju prvi put od 1981., a kasnije je poslao više nuklearnih bombardera B-52, što je izazvalo oštru osudu Pjongjanga.

U svom posljednjem priopćenju, sjevernokorejsko ministarstvo obrane je reklo da su ti potezi samo eskalirali “nuklearnu prijetnju”.

Pjongjang je prošle godine kodificirao novu doktrinu nuklearnog oružja u zakon, izjavljujući da je njegova nabava bombe “nepovratna”, dok je odobrio prvu uporabu nuklearnog oružja ako se “procijeni da je neprijateljski napad neizbježan”.

Sjeverna Koreja započela je s nizom testiranja oružja otkako je predsjednik Biden preuzeo dužnost 2021. – uključujući interkontinentalne balističke projektile (ICBM) – smatrajući ih legitimnim odgovorom na pojačane američko-južnokorejske vojne vježbe u regiji. Washington, Seoul i drugi saveznici opetovano su osudili lansiranja kao provokativna i nezakonita prema međunarodnom pravu, i inzistiraju na tome da su njihove ratne igre isključivo obrambene prirode.

Južna KorejaSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Nema nikakve dvojbe da su za to spoosobni.

Graciela
9 mjeseci prije

Idiocracy vs The hunger games

noppo
9 mjeseci prije

Vjerovatno je to slijedeči proxy sukob Kina – SAD. Korejsko poluostrvo je strateški za kineze puno jeftiniji nego ostrvo. Mislim da neče proči godina dana. Trebaju kinezi testirati svoje naoružanje prije nego krenu na zauzimanje Tajvana.

Bato
9 mjeseci prije

“razviti “ofenzivnije i nadmoćnije sposobnosti odgovora” … Pa naravno uz Rusku pomoc !!! ameri na aparima ko i hiber…

nessy
9 mjeseci prije

Sve prosto k’o pasulj. USA/J.K. manevri oko poluotoka su strogo obrambeni. Akcije S.K. su ciste provokacije miroljubivih amera.

tihobl
9 mjeseci prije

Gledao sam kimov himars – duplo veci domet i nosi duplo vise raketa od americkog. I sto je najvaznije – nastancan je u velikim serijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI