Sjeverna Koreja obećava proširenje nuklearnog arsenala

Kim Jong Un Sjeverna Koreja
11 komentara

Pjongjang mora nastaviti poboljšavati svoje vojne sposobnosti kako bi zaustavio “bezobzirnu ekspanziju” Zapada, rekao je čelnik Kim Jong-un

Sjeverna Koreja planira povećati svoje zalihe nuklearnog oružja kako bi se suprotstavila prijetnjama koje predstavljaju SAD i njihovi saveznici, rekao je čelnik te zemlje Kim Jong-un.

U govoru u utorak povodom obilježavanja 76. godišnjice utemeljenja Sjeverne Koreje, Kim je naglasio da Pjongjang mora nastaviti s jačanjem svojih obrambenih sposobnosti, navodeći “nepromišljeno širenje sustava vojnog bloka pod vodstvom SAD-a”.

U svjetlu ovog procesa, “očit je zaključak da bi se nuklearna sila [Sjeverne Koreje] i sposobnost da se pravilno koristi za osiguranje prava države na sigurnost u bilo kojem trenutku trebala temeljitije usavršiti”, rekao je Kim, a citirao državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Stoga, nastavio je, Pjongjang “povećava broj nuklearnog oružja geometrijskom progresijom”, dodajući da će njegova zemlja “…udvostručiti svoje mjere i napore kako bi sve oružane snage države, uključujući nuklearne sile, učinile potpuno spremnima za borbu.”

Istodobno je istaknuo da je Sjeverna Koreja “država s odgovornim nuklearnim oružjem” koja svoj atomski arsenal namjerava koristiti samo za samoobranu.

U lipnju je Sjeverna Koreja optužila SAD i njegove ključne regionalne saveznike, Japan i Južnu Koreju, za stvaranje saveza u Aziji koji ima velike sličnosti s NATO-om, te je osudila ono što je nazvala “bezobzirnim i provokativnim pokazivanjem vojnih mišića” Zapada. Komentari su uslijedili dok SAD i njegovi saveznici redovito izvode vojne vježbe oko Korejskog poluotoka, što Pjongjang vidi kao probu za potencijalnu invaziju.

U tom kontekstu, Sjeverna Koreja rutinski provodi testove lansiranja projektila. U srpnju je Pjongjang tvrdio da je testirao novu taktičku balističku raketu, Hwasongpho-11Da-4.5, za koju se kaže da može nositi bojevu glavu velike veličine od 4,5 tona i može pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 500 km.

Procjenjuje se da Sjeverna Koreja trenutno posjeduje oko 50 nuklearnih bojevih glava. Godine 2022. zemlja je izmijenila svoj ustav kako bi rekla da ima pravo pokrenuti preventivni nuklearni napad radi samozaštite, a Kim je rekao da bi taj potez nuklearni status Pjongjanga učinio “nepovratnim”.

Kim Jong UnNuklearno oružjeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 dana prije

To će i činiti-

Jure
7 dana prije

Khayal Muazzin najpoznatiji Iranski novinar čija su specijalnost vojna pitanja objavio je danas da je Rusija isporučila Iranu rakete Iskander koje mogu nositi nuklearne bojeve glave

tihobl
7 dana prije

Promasena je bit clanka – drug Kim ubrzava proizvodnju hidrogenskih bombi kojih ima malo u arsenalu. Sta se ima zezati sa kilotonskim bombama kad moze praviti megatonske.

sand
7 dana prije

On je mali pas koji ne ujeda, samo laje.
Prijetnja je trajni nacizam u Europi koji se metaforzira

Realno
7 dana prije

U novom nastavku Lord of the Nukes, Čunga Lunga uzvraća udarac i obavlja završne pripreme za napad na middle earth.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI