Sjeverna Koreja otkrila planove za lansiranje satelita

Sjeverna Koreja lansiranje satelita
10 komentara

DNRK je poslala svoj prvi uređaj u orbitu u studenom prošle godine, rekavši da je potreban za rješavanje sve veće američke vojne aktivnosti

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak obavijestila japansku obalnu stražu o svojim planovima za lansiranje “rakete koja nosi satelit” u narednim danima. Tokio i Seul brzo su osudili pripreme Pjongjanga i pozvali zemlju da se suzdrži od aktivnosti koje su zabranjene prema više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

U petak je predstavnik Glavnog stožera južnokorejske vojske izvijestio da je Seul otkrio pripreme za lansiranje izvidničkog satelita na sjeverozapadu Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK).

Obavijest Pjongjanga u ponedjeljak odredila je tri morske opasne zone na koje bi mogli pasti krhotine raketa – dvije zapadno od Korejskog poluotoka i drugu istočno od otoka Luzon na Filipinima, prema japanskoj obalnoj straži. Očekuje se da će se lansiranje održati do sljedećeg utorka.

Japanski premijer Fumio Kishida oštro je osudio pripreme Sjeverne Koreje, pozivajući je da odustane od lansiranja.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol ustvrdio je da bi “svako lansiranje [od strane Sjeverne Koreje] korištenjem tehnologije balističkih projektila izravno prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i potkopalo mir i sigurnost regije i svijeta.” Dužnosnik je također pozvao međunarodnu zajednicu da se “strogo obračuna” s Pjongjangom zbog njegovih nedavnih aktivnosti.

Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje također je osudilo nadolazeće lansiranje kao “provokaciju”.

Prošlog studenog Sjeverna Koreja poslala je svoj prvi vojni izviđački satelit u orbitu, a vrhovni vođa zemlje Kim Jong-un obećao je da će lansirati još tri tijekom 2024. Prema DPRK-u, svemirska mreža za nadzor potrebna je za praćenje neprijateljskih aktivnosti u regiji koje potječu od SAD-a i njegovih saveznika.

Dok UN izričito zabranjuje Sjevernoj Koreji izvođenje lansiranja satelita, Pjongjang inzistira na tome da ima pravo izvoditi takve aktivnosti kako bi osigurao svoju nacionalnu obranu.

U svjedočenju Odboru za oružane snage Predstavničkog doma SAD-a krajem prošlog mjeseca, ministar obrane Lloyd Austin oglasio je uzbunu zbog sve veće strateške suradnje Sjeverne Koreje s Rusijom. Službenik je tvrdio da je partnerstvo dodatno ohrabrilo Kim Jong-una.

Bilateralni odnosi između Moskve i Pjongjanga doživjeli su poticaj nakon početka sukoba u Ukrajini; sjevernokorejski vođa sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošlog rujna.

Zapad je tvrdio da je Moskva možda Pjongjangu opskrbila sofisticiranu vojnu tehnologiju u zamjenu za isporuke topničkih granata i projektila – što su tvrdnju koju su Rusija i Sjeverna Koreja oštro demantirale.

Kim Jong UnLansiranje satelitaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
1 mjesec prije

Nema šale sa drugom Kimom i Demokratskom Narodnom Republikom Korejom. Kauboji mogu samo lajati i cviliti.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Does the picture remind you of something ? 😉

Max
1 mjesec prije

A kod naprednih teška panika.

nepoželjni
1 mjesec prije

Zapadni mediji nam S.Koreju prikazuju kao totalitarnu državu u kojoj gladni stanovnici samo veličaju svog “vođu” koji je eto “cijelom naprednom” svijetu prijetnja….(?)… i zato mu taj “napredni” svijet već godinama uskraćuje sve što je ljudima potrebno za civilizirani život… …ali, sad neka mi netko pametniji od mene objasni kako je moguće da zemlja narušene ekonomije, tako izolirana i bojkotirana u svim pogledima, uspijeva stvoriti takve tehnologije kojima barata i uz to prkosi svima koji je omalovažavaju i maltretiraju ? (moj je zaključak kojega sam već ranije ovdje iznosio, da je S Koreja dom “glavnog stožera” (ili kakve franšize) Bogova a to vjerojatno znaju i sve relevantne vlade (“naprednih”) koje (obostranim) hinjenim neprijateljstvom, prijetnjama i sankcijama daju sebi alibi za izolaciju od ostalog svijeta a sama uprava države S Koreje brine da nitko Bogove ne ometa, te da i dalje mogu biti skriveni od ostatka zemaljskog roblja i baviti se… Čitaj više »

Zoro
1 mjesec prije

anglosasi lansiraju desetine tisuća satelita u svemir i nikome ništa, zabranili bi slobodnoj Koreji da lansira i jedan, to je izvor napetost i zla, anglosaksonsko mahnitanje po svjetu i miješanje u ono šta ih se ne tiče, ne znam zašto su ostale slobodne države svijeta sudjelovale u tim sramnim rezolucijama un protiv Koreje, išle anglosasima niz dlaku, da spase mir u svjetu? Je lipo su ga spasile samo su im dali gorivo i pouzdanje da mogu mahnitat sve više i izazivat ratove, napadat svakog živog ko im se ne pokorava, treći svjetski rat vrlo blizu doveli, vrijeme je za potpuno ukidanje tzv ujedinjenih naroda, u stvari anglosaksonske propagandne organizacije kakva jeb..ena opravdanja vezano za suradnju sa Korejom, šta je Rusima kad će jasno reći Koreja je naš saveznik daćemo joj sve šta joj treba ukljućivo rakete i bombe svih vrsti ,nuklearne tehnologije i bombe i ko je napadne uništićemo ga… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI