Sjeverna Koreja prelazi na ruske satelite

Svemir satelit
10 komentara

Vlasti Sjeverne Koreje preusmjerile su prijenos državnih TV programa te zemlje na ruski satelit sa kineskog, javio je u ponedjeljak Reuters pozivajući se na Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje.

Ruski satelit Ekspres 103 prenosi signale sa severnokorejske centralne televizije od 29. juna, navodi južnokorejski pružalac usluga satelitskih antena, a citira novinska agencija. Sjever je ranije koristio satelit ChinaSat 12 za prijenos signala.

Taj potez je učinio praćenje emisija izazovnijim za južnokorejske medije i državne agencije, napominje Reuters. Objašnjava da je ovlaštenim subjektima u zemlji potreban pristup satelitskom servisu za gledanje programa Sjevera, dok je široj javnosti zabranjen pristup medijima iz susjedne države.

Gledanje sjevernokorejske televizije na mreži i dalje je moguće, rekao je Reuters, ali je dodao da to može biti odgođeno ili lošeg kvaliteta.

“Sjeverna Koreja je prestala da koristi postojeći kineski satelit i počela je da emituje emitovanje preko ruskog satelita, a prijem satelitskih emisija je ograničen u nekim oblastima na našoj strani”, rekao je zvaničnik Ministarstva ujedinjenja Reutersu, napominjući da ministarstvo pokušava da se pozabavi tehnički izazov.

Prema izvještaju, praćenje sjevernokorejskih državnih medija uobičajena je praksa za Seul, jer traži informacije o povučenoj zemlji s kojom ostaje u zavadi nakon decenija izolacije i konfrontacije.

Sam Reuters je rekao da od ponedjeljka ujutro nije bio u mogućnosti da primi sjevernokorejske TV signale.

Prijavljena promjena satelita dolazi nekoliko sedmica nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Pjongjang kako bi se sastao sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kim Jong-unom. Tokom posete, šefovi dve države potpisali su Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji je zamišljen da „postavi temelje” za buduće bilateralne odnose u svim sferama, uključujući kulturne i turističke veze, trgovinske, ekonomske odnose i bezbednost.

Južna KorejarusijasatelitiSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

Kina, igrač WEF-a, s kojima je nedavno imala sastanak na svom terenu je po njihovim naređenjima zabila Rusiji nož u leđa: Kina je odbila da igra ulogu strateškog, sveobuhvatnog i ravnopravnog saveznika Rusije. O tome je u intervjuu za TV kanal „Cargrad“ govorio poznati ruski ekonomista, Mihail Hazin. Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin bio je spreman da sadašnjem rukovodstvu „Nebeskog carstva“ ponudi ravnopravno i obostrano korisno strateško partnerstvo za dugi niz godina, međutim, po svemu sudeći, kineska strana je to odbila. Kako je objasnio ekspert, to je zbog činjenice da Kina nije uspela da promeni svoju glavnu spoljnopolitičku strategiju, po kojoj može da sarađuje samo pod uslovima obavezne dominacije nad svojim situacionim kolegom. Kineske elite, kako je primetio ekonomista, ne prihvataju nikakve odnose kao jednake. Njima je potrebno da im se partner na ovaj ili onaj način povinuje, i stoga, da budu u namerno ranjivom i zavisnom položaju.… Čitaj više »

Max
2 dana prije

Mudro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI