Sjeverni tok je bio ‘legitimna meta’ za Ukrajinu

Petr Pavel - Podrska EU Ukrajini
29 komentara

Cjevovodi Sjeverni tok bili su “legitimna meta” za Ukrajinu u sklopu njenog sukoba s Rusijom, rekao je češki predsjednik Petr Pavel. Međutim, naglasio je da nema nikakve podatke koji bi dokazali da Kijev zaista stoji iza napada na energetsku infrastrukturu, koja je izgrađena za isporuku ruskog gasa Njemačkoj i ostatku zapadne Evrope.

Tokom intervjua za novinky.cz u srijedu, Pavel je zamoljen da prokomentariše članak Wall Street Journala u kojem se tvrdi da je eksplozije u septembru 2022. koje su pokidale cjevovode izveo Kijev.

Prema izvorima američkog lista, ukrajinski lider Vladimir Zelenski je navodno prvobitno odobrio napad, ali je kasnije pokušao da ga obustavi, pod pritiskom CIA-e. Tadašnji glavnokomandujući Ukrajine, Valery Zaluzhny, navodno je dozvolio nastavak operacije.

Češki predsjednik je naglasio da nema nikakve “jasne inkriminirajuće” informacije koje bi povezale Kijev s napadom na Sjeverni tok.

Međutim, istakao je da „kada se vodi oružani sukob, vodi se ne samo protiv vojnih, već i strateških ciljeva. A cjevovodi su strateška meta.” Ako je sabotaža Sjevernog toka “bila usmjerena na prekid isporuke gasa i nafte Evropi i [tok] novca nazad u Rusiju, onda bi to bila legitimna meta”, Pavel, koji je i sam bivši general NATO-a, rekao je.

“Cjevovodi su uvijek bili i uvijek će biti mete jer imaju potencijal da utiču na sukob u jednom ili drugom smjeru”, dodao je.

Češki predsjednik je priznao da ako se dokaže uloga Ukrajine u uništavanju Sjevernog toka 1 i 2, to može „uticati na spremnost zemalja [u EU] da pruže pomoć Ukrajini“ u njenoj borbi protiv Rusije.

“S druge strane, mi nemamo drugu opciju osim da podržimo Ukrajinu u ovom trenutku. Ne radi se o tome da li nam se Ukrajina sviđa ili ne, već o tome da li želimo da živimo u svijetu u kojem jedna zemlja može napasti drugu samo zato što je veći i jači”, tvrdi on.

Najviši zvaničnici u Moskvi, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, ranije su upirali prstom u SAD kao mogućeg krivca iza sabotaže Sjevernog toka. Tvrdili su da Washington ima tehnička sredstva za izvođenje takve operacije i da bi također mogao dobiti najviše od napada koji je poremetio ruske isporuke energenata EU, prisiljavajući prelazak na skuplji tečni prirodni plin koji isporučuje SAD.

Početkom 2023., novinar Seymour Hersh, dobitnik Pulitzerove nagrade, izvijestio je da su ronioci američke mornarice postavili eksploziv na plinovode Sjeverni tok pod okriljem vježbe NATO-a, a kasnije su detonirali po naredbi američkog predsjednika Joea Bidena. Bijela kuća je odgovorila odbacivši ove nalaze kao “potpuno lažnu i potpunu fikciju”.

ČeškaPetr Pavelrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roknem ti ga rok
24 dana prije

Gdje ste nasli ovog proamerickog papka?Kad ga slusate,a da ne znate o kome se radi,rekli bi da se radi o tipicnom predstavniku americke administracije.Ako je plinski tok za Ukrajinu legitiman cilj,onda je za Rusiju legitiman cilj presjecanje optickog kabela izmedju EU i USA jer su isti aktivno upetljani u rat protiv Rusije na strani Ukrajine.

Josip
24 dana prije

I ovakovi majmuni vode drzave clanice EU?

Samo U Prolazu
24 dana prije

Svatko tko podrzava unistavanje civilne infrastrukture (trecih zemalja) takodjer je legitimna meta!

Sparkling
24 dana prije

Samo za vašu informaciju, ili za one koji još ne vjeruju:
-Cijena el. energije u EU u prosjeku 100% veće nego u Am.
-Cijena plina u Eu cca. 250-300% veća nego u Am.
Dali se još uvijek pitate zašto se industrija seli tamo gdje su jeftiniji energenti.
“Izuzetni” su vrlo blizu da postignu ono što su zacrtali. Još samo da Eu zarati s Rusijom i doživljaj gledanja propadanja i uništavanja EU će biti potpun.
Lp

hiber
24 dana prije

Zanimljivo je da se u Rusiji nista ne govori. Tamo je u tijeku snimanje filma Mjesto tišine 4.🤣🤣🤣

nastran
24 dana prije

opet vi s tim ludim lutkom (ko da je iz muzeja voštanih figura), generalom bez 1 sekunde ratnog iskustva….običnim seronjom bez pameti

Subaru avatar
24 dana prije

Pa vjerojatno če i ovaj varan što glumi čeha biti legitimna meta ako rusi preotmu nuks od varana u Rusiji.

Za mir
24 dana prije

Ko njega šta pita i kakve veze ima Češka sa rusko – njemačkim plinovodom?
Njemačku su odlučili deindustrijalizirati (Hans Werner Sinn). Nakon toga se Eu raspada, a prije toga možda i Njemačka, na istočnu i zapadnu.

trolling queen
24 dana prije

Nema tu nikakve pameti, nema tu ništa novoga – samo zamisli komarada agenture koje se ostvaruju i koju gledate u realnom vremenu……Imate dokument iz 2019. godine RandCo, tamo je napisano ali sve ovo što se događa – Ukrajina, preko Ukrajine totalni masakr Njemačke, padom Njemačke ide totalni kolaps Europe….oni smatraju kako je sirotinjom i neukima lakše upravljati, pa to rade (plus ilegalci, jer bijelci na svijetu moraju biti otkazani, stari poznati Kalegri plan)….Meni jedino nije jasno kako misle debili, poput ovog tipa, da će ostati pošteđeni i kako će oni uživati u ostvarenom planu. Živjela komunistička partija EU, uz doživotnog lidera Ursulu. To je svima nama Pfizer dao. Nema druge, dragi moji ljudi, van iz gradova i van iz svakakvih poslova (gdje dajete više zarađenog ovakvim tipovima poput ovoga), nađite si i organizirajte neku šljaku gdje ćete raditi samo i isključivo za sebe, čuvajte familije, fizički rad i biljna Božja… Čitaj više »

Protiv Sistema
24 dana prije

Najprije član komunističke partije i vojno lice istočnog bloka….90-ih preoblačimo odijelo i pretvaramo se u demokrata i general u nato savezu … šta će sljedeće preobući ova propalica bez ikakve kičme?

Bruno
24 dana prije

Čovjek podlegao klimatskim promjenama. Pa to nije samo ruski cjevovod nego i njemački . Firme suvlasnici koje nisu Ruske i šta su one dobile od osiguravajućih kuća ili Amerike. 
UniperWintershall,  Engie(njemačke), OMV, Shell i niz drugih. Od kada to Ukrajinci mogu napadati i njemačku, austijsku, britansku imovinu. I ono bi mi sada trebali vjerovati da su to uradili Ukrajinci, znaš to i cijelo vrijeme ih naoružavaš da naprave još koju štetu Švabama. A to tek slijedi kada se nacističke bande iz Ukrajine, razmile po EU, dobro naoružani, bolje od armije ,recimo Hrvatske, i krenu reketariti , dilati drogu, uvesti još ukrajinskih žena za prostituciju. Ma ljepota. Samo što će to morati ispaštati i Hrvatska. Glupi Plijenković i njegov okot , koji je slao dragovoljce u Ukrajinu, pa ih spašavao našim novcem, neće biti zu. Jebeno. Šta bi Švabe više volile da je Šolc glup ili da bogdom nije?

Max
24 dana prije

Gazda reko.

Mučki Provokator
24 dana prije

Vazal zapada.

Dokurčilomi
24 dana prije

To znači da je Ukrajina u ratu s Njemačkom i kako Njemačka ima prevo legitimno i recipročno odgovoriti nanijetoj šteti.

R M
24 dana prije

Meni deluje da je ovaj čovek debil.

niki
23 dana prije

I Zagreb je bio legitimna meta?

Karma
23 dana prije

Ceska masonska nakaza, krepaj sotono u hladnoci zime koja ti dolazi.

Karma
23 dana prije

Gnjoj cionisticki

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI