Slovačka se javno protivi članstvu Ukrajine

Robert Fico
16 komentara

Ulazak Ukrajine u NATO garantovao bi treći svjetski rat, upozorio je slovački premijer Robert Fico, javno izražavajući protivljenje toj ideji.

Fico, koji se oporavlja od pokušaja atentata, objavio je kratku video poruku u četvrtak, kao odgovor na nacrt završnog saopštenja godišnjeg samita NATO-a, koji navodno uključuje upućivanje na “nepovratni put” Ukrajine ka pridruživanju bloku koji predvode SAD.

„Razumijem želje Ukrajine“, rekao je Fico u videu. “Ali njeno članstvo u NATO-u garantuje Treći svjetski rat.”

„Iako da budemo pošteni, nismo daleko od toga čak ni bez članstva Ukrajine, s obzirom na to kako neke napredne demokratije potpiruju lonac“, dodao je on.

Predstavnici Slovačke u Vašingtonu dobili su instrukcije da insistiraju na dva uslova za članstvo Ukrajine, rekao je Fico. Kijev mora ispuniti sve uslove koje je postavio blok, a svaka država članica mora dati svoj blagoslov.

„Međutim, kao što sam mnogo puta rekao, Smer i njegovi poslanici u Narodnoj skupštini Slovačke neće pristati na članstvo Ukrajine u NATO-u“, rekao je on, govoreći o svojoj vladajućoj stranci.

Fico je prošle godine vodio kampanju na platformi protivljenja članstvu Ukrajine u NATO-u i daljnjoj slovačkoj vojnoj podršci Kijevu. Pobijedio je na izborima ubedljivo.

Sredinom maja, jedan liberalni aktivista, navodno uznemiren novom politikom Bratislave, upucao je Fica nekoliko puta i zamalo ga ubio. Premijer je prošao niz operacija i sedmicama se oporavljao od pokušaja atentata, a lično se vratio na posao tek prošle sedmice .

U srijedu je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao novinarima u Washingtonu da članstvo Ukrajine u bloku “jasno ne dolazi u obzir”, jer bi “nagovijestilo direktan sukob između Rusije i NATO-a”.

Očekuje se da će blok koji predvode SAD obećati najmanje 40 milijardi eura (43,3 milijarde dolara) vojne pomoći Ukrajini tokom sljedeće godine i podržati njenu „punu euroatlantsku integraciju“, ali poziv u NATO bi bio produžen samo „kada saveznici dogovoreno i uslovi su ispunjeni”, navodi se u nacrtu u koji je Rojters ugledao. Isti jezik korišten je na prošlogodišnjem samitu u Litvaniji.

NATORobert FicoSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
držnedaj
1 mjesec prije

„Razumijem želje Ukrajine“, rekao je Fico u videu. “Ali njeno članstvo u NATO-u garantuje Treći svjetski rat.”

Svaka ti čast ljudino, bog te poživio!

nastran
1 mjesec prije

zar ukrajinci nisu svesni da ako počnu www3 da oni prvi nestaju sa ove planete!?

Max
1 mjesec prije

Razuman stav.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Ma moze se ex istocni blok samo naguziti jer ih bogati, arogantni zapadnjaci gledaju odozgo sa gadzenjem i prezirom i cudzenjem kako se usudzuju imati drugo misljenje i nekakve zahtjeve i prohtjeve kad su ih takve jadne gologuze prljave nekulturne lopove oni tako velikidusno primili u svoju zajednicu EU.

Mane
1 mjesec prije

Slovaci se grčevito bore za opstanak i postojanje u 21 veku.nemaju resurse,rude…znaju da bez Rusije njihovo postojanje se dovodi u pitanje

nessy
1 mjesec prije

Koliko god je suluda politika koja vodi WWIII, nista me vise ne moze iznenaditi. Zanima me, samo, da li su ti ratni huskaci i ratni profiteri razmislili sto ce biti nakon WWIII? Zivjet ce sretno i zadovoljno u nekom bunkeru kilometar ispod povrsine, partijati, zderati, prc..i, uzivati? Do kada? Sa desetina izvora imamo info kako bogatuni grade sklonista, za ovaj slucaj. Sretno im bilo. Da imas sve pare na svijetu, kad jednom izviris iz te svoje stakorske rupe, a svijet je radioaktivan, i ne moze se zivjeti na povrsini, sto onda? Pocesat ce se po glupoj glavi? Jedina su nam sansa Alieni, da zaustave manijake u manijackim planovima.

vrlodrag
1 mjesec prije

Veliko je osvježenje imati ovakvog čovjeka kao šefa jedne države. Ispravan čovjek koji je svjestan opasnosti za svoj narod i za sve narode i države od degenerične klase parazita koji su okupljeni u tajnoj sekti kluba degenerika.

Bog te poživio Fico i zdravlje ti dao.

abc
1 mjesec prije

Fico je jedan rijedkih slavenskih vođa, koji nije prodao svog naroda anglosaksonskim i germanskim koljačima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI