Slovački premijer ukazao na snage koje stoje iza pokušaja atentata

Robert Fico
34 komentara

Slovački premijer Robert Fico je izjavio da je pokušaj atentata koji ga je skoro ubio prošlog mjeseca potekao od političara podržanih iz inostranstva koji odbijaju prihvatiti vanjsku politiku koja prioritizira interese Bratislave nad agendama velikih zapadnih sila.

Fico je u srijedu objavio video izjavu, što je njegovo prvo javno pojavljivanje od pucnjave 15. maja u kojoj je bio kritično ranjen. Zahvalio je medicinskim radnicima što su mu spasili život i rekao da očekuje da će se vratiti bar nekim svojim radnim obavezama do kraja ovog mjeseca ili početkom jula.

Premijer je osudio pokušaje da se umanji značaj atentata i da se krivica potpuno prebaci na poremećenog napadača. “Oprostio sam mu i neka on sam u svojoj glavi raščisti šta je uradio i zašto je to uradio,” rekao je Fico. “Na kraju, očigledno je da je on bio samo glasnik zla i političke mržnje, koju je politički neuspješna i frustrirana opozicija razvila u Slovačkoj do neizdrživih proporcija.”

Fico se vratio na vlast po četvrti put kao premijer nakon što je njegova stranka Slovačka socijaldemokratija (SMER-SD) pobijedila na parlamentarnim izborima prošlog septembra. Rekao je da su njegove rane od prošlomjesečne pucnjave bile toliko teške da bi bilo “malo čudo” da se vrati svojim radnim obavezama za nekoliko sedmica. Upozorio je na pokušaje političkih protivnika – uključujući medije koje finansira milijarder i politički aktivista George Soros – da umanje značaj pokušaja atentata.

“Želim zamoliti anti-vladine medije, posebno one u suvlasništvu finansijske strukture Georgea Sorosa, da ne idu tim putem i da poštuju ne samo težinu razloga za pokušaj ubistva, već i posljedice ovog pokušaja,” rekao je Fico.

Dugogodišnji lider je dodao da je već nekoliko mjeseci upozoravao na vjerovatno političko nasilje zbog “mržnje i agresivnosti” opozicionih stranaka u Slovačkoj. Žalio je što velike zapadne demokratije šute dok te stranke napadaju političke protivnike i potiču mržnju.

Upozorio je da se može očekivati više političkog nasilja ako opozicione snage nastave svojim trenutnim putem. “Užas 15. maja, koji ste svi imali priliku vidjeti praktično uživo, će se nastaviti i bit će više žrtava.”

“Nasilni i mrziteljski ekscesi protiv legitimne vladine moći se tolerišu na međunarodnom nivou bez ikakvih komentara,” dodao je Fico. “Opozicija nije bila sposobna procijeniti, jer ih niko nije prisilio na to, gdje je njihova agresivna i mrziteljska politika dovela dijelove društva, i bilo je samo pitanje vremena kada će se desiti tragedija.”

Fico je tvrdio da su stranke koje su vladale Slovačkom od 2020. do 2023. radile šta god su veće zapadne demokratije zahtijevale, uključujući tretiranje Rusije i Kine kao “smrtonosnih neprijatelja.” Prethodni režim u Bratislavi je također “opljačkao” slovačke vojne zalihe da bi obezbijedio oružje za Ukrajinu, dodao je. Nakon povratka na vlast u oktobru, Ficova vlada je zaustavila takvu pomoć, što je izazvalo bijes NATO sila.

“Upravo je konflikt u Ukrajini taj koji su EU i NATO dodatno pojačali, doslovno svetkujući koncept jedinstvenog ispravnog mišljenja – naime da rat u Ukrajini mora nastaviti po svaku cijenu kako bi se oslabila Ruska Federacija,” rekao je Fico. “Svako ko se ne poistovjeti s ovim jedinstvenim obaveznim mišljenjem odmah se etiketira kao ruski agent i politički marginalizuje na međunarodnom nivou. To je surova opservacija, ali pravo na drugačije mišljenje je prestalo postojati u EU.”

atentatRobert FicoSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Pametan covjek. Pitam se zasto su poljski i ceski politicari toliko glupi da ne shvacaju ovu siguacijh i spremni su zrtvovat dvoju zemlju i narod zbog ukrofasita ? Za Nijemce me cudi, oni Hitlera i fasiste nisu zaboravili.

Josip
1 mjesec prije

Grijesi samo sto sve udruge financirane stranim kapitalom nije proglasio stranim agentimai istjerao ih iz Slovaceke. Nakon ovoga nema ih sto moliti..

BanOvan
1 mjesec prije

Mozda sledeci put nadju penzionera koji ima precizniju ruku.Akoi policija i obavjestajci nisu sorosevi placenici, mislim da ce imati dosta posla

trolling queen
1 mjesec prije

Bravo šjor Fico!! Makar da su socijaldemokrati u Hrvatskoj na ovom tragu…..Ma, hvala Bogu što ste preživjeli — imate mehanizme, pa imate i veliku podršku, ne samo u Slovačkoj, nego i diljem Europe i svijeta. “We the People – In God We Trust”

anik
1 mjesec prije

Zašto su Orban i Fico iznenada pro-ruski. Ruska obećanja vjerovatno, ako pobjedimo Ukrajinu dobit ćete svoj komadić ove nesretne zemlje…

poljaci žele sami da uzimaju Galiciju. Ne treba njima Putinov glas.

držnedaj
1 mjesec prije

Neka si ti nama živ!! A i ozdravićeš hvala Bogu!! ŽIVIO!!
A snage koje iza atentata stoje, svi ih mi znamo.

Damir
1 mjesec prije

Jednog dana cemo svi biti nadojeni mrznjom u EU
, na poslu, u skolama, na fakultetima ce se svaki dan odrzavati “dva minuta mrznje” kao u knjizi 1984.

Svi mi u EU smo na putu i prisiljeni da postanemo kao hiber.

Ante
1 mjesec prije

Zoran i Plenki nemaju pojma o čemu ovaj priča? Nikad čuli? Oni su u svom filmu, malo sprdnje, malo papica, vino i tako. U Hrvatskoj sve 5!?

Ivan BGD
1 mjesec prije

Ovo je upozorenje za druge kako duboka drzava resava probleme (ako ne mogu da potkupe ili ucene).
Zelim brz oporavak Ficu.
Steta sto se ne nadje neki starkelja da upuca Sorosa, i da njegovi mediji nastave da umanjuju znacaj takvog atentata… ne? Zasto ne?
Odrzivo, inkluzivno… mater vam…

vrlodrag
1 mjesec prije

Ljudino Bog ti zdravlje dao.

vrlodrag
1 mjesec prije

Inače grad Bratislava ima najljepše ime od svih gradova. Brat i slava.

Nogometni klub Slovan Bratislava.

Max
1 mjesec prije

Uz pomoć domaćih izdajnika.

BlueZg
1 mjesec prije

Tolerantni i inkluzivni ljevičari…. Obična nasilna bezumna rulja. I plaćenici. 200 evra po protestu plaćaju onu Fridrih kaj nema ni psa. Ja se nadam da se ljudi neće dati navući na propagandu i da će shvatiti da su obični korisni idioti. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI