Slučaj sa povjerljivim dokumentima protiv Trumpa odbačen

Donald Trump
9 komentara

Specijalni tužilac SAD-a Jack Smith, koji je vodio slučaj protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog navodnog nepravilnog rukovanja povjerljivim dokumentima, je odbijen, jer njegovo imenovanje za ovaj slučaj nije bilo legalno.

Smith je imenovan od strane državnog tužioca Merricka Garlanda da istraži Trumpa zbog navodnog zadržavanja povjerljivih dokumenata u njegovom domu na Floridi nakon napuštanja Bijele kuće, kao i da istraži navodnu zavjeru za poništavanje izbora 2020. godine.

“Nijedan od statuta navedenih kao pravni autoritet za imenovanje ne daje državnom tužiocu široka ovlaštenja za imenovanje nižih službenika niti mu daje pravo da imenuje saveznog službenika sa ovakvim tužilačkim ovlaštenjima kakva ima specijalni tužilac Smith,” napisala je sutkinja Aileen Cannon.

“Napeti statutarni argumenti, pozivanje na nedosljednu istoriju ili oslanjanje na autoritet izvan kruga nisu uvjerili sud u suprotno,” dodala je Cannon.

“Ovaj odbacivanje nezakonite optužnice na Floridi treba biti samo prvi korak, praćen brzim odbacivanjem SVIH lova na vještice,” rekao je Trump u objavi na Truth Social, odgovarajući na presudu. “Okupimo se da ZAUSTAVIMO svu instrumentalizaciju našeg pravosudnog sistema i ponovo učinimo Ameriku velikom!”

FBI je upao u Trumpovu rezidenciju u Mar-a-Lagu, Florida, u augustu 2022. godine, zaplijenivši nekoliko kutija dokumenata. Prema Washington Postu, neki od materijala odnosili su se na nuklearne tajne SAD-a, iranski raketni program i obavještajne aktivnosti Washingtona u Kini.

Savezni veliki porotnik u Miamiju, Florida, optužio je Trumpa za nepravilno rukovanje dokumentima u septembru 2023. godine. Trump se izjasnio da nije kriv i tvrdio je da nije učinio ništa pogrešno, jer je on bio konačni autoritet za deklasifikaciju.

Sudski dokumenti koji su otvoreni u maju ove godine pokazali su da je Ministarstvo pravde ovlastilo upotrebu “smrtonosne sile kada je to potrebno” tokom racije.

Predsjednik Joe Biden je također bio pod istragom zbog uzimanja povjerljivih dokumenata sa sobom nakon napuštanja Bijele kuće 2017. godine. Kao potpredsjednik Baracka Obame, nije imao ovlaštenje da posjeduje te dokumente. Međutim, specijalni tužilac Robert Hur je u februaru izjavio da neće voditi slučaj, jer bi porota u Washingtonu vjerovatno oslobodila Bidena jer se činio kao “stariji čovjek sa slabim pamćenjem.”

Prošlog mjeseca, Vrhovni sud SAD-a je potvrdio da predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za bilo koje zvanične radnje, da su i dalje odgovorni za nezvanične radnje, ali da sudovi ne mogu spekulirati o motivaciji kada donose tu odluku.

Smithov drugi slučaj protiv Trumpa na saveznom sudu u Washingtonu, DC, ostaje otvoren za sada.

Donald TrumpSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 mjesec prije

Pravna država preduvjet je suverenosti.

1 mjesec prije

Vidim da se fight, fight prevodi ka borba, borba. Nije. Ne nosi ushit.
Fight, fight je u boj, u boj!
Drago mi je da je hrvatski poklik prihvacen u americi.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Kako to da duboka država ne organizira atentat na Bidena, ili Obamu, Busha i Clintona, nego baš na Trumpa?

Anonimus
1 mjesec prije

Sve mi se nekako čini da će duboka država preko Trampa pokušati odvuči svijet u propast. Sadašnji monetarni sustav je neodrživ te je potreban reset. Sa Bidenom nisu uspjeli odvući svijet u rat, ali s Trampom će sigurno doći do rata s Iranom i cijene nafte i svega odoše u nebo, sve kako bi se izbrisali postojeći dugovi i uvela digitalna valuta. Također Trump je dobar sa cionističkim lobijem i prvi je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. I cionistički lobiji su odustali od financiranja Bidena i novce ulažu u Trampa. A svi koji misle da će Trump smiriti napetosti mislim da su u zabludi, sam Trump je krenuo s ekonomskim ratom s Kinom, htio je i napasti Iran, ali je na kraju “samo” naredio likvidaciju Soulejmanija. Ipak, jedno me zanima, premda neki misle da globalisti kontroliraju i Kinu i Rusiju preko centralnih banaka, ima i donekle smisla, jer su… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Motorola
1 mjesec prije

Radi prpa jer znaju da opet dolazi na vlast i da če jih podaviti ko pacove u kofi vode…

abc
1 mjesec prije

Trump je isto govno kao Biden, samo drugačije smrdi…..

Jomla
1 mjesec prije

… specijalni tužilac Robert Hur je u februaru izjavio da neće voditi slučaj, jer bi porota u Washingtonu vjerovatno oslobodila Bidena jer se činio kao “stariji čovjek sa slabim pamćenjem.”
Ovo ne bi ni Dalton bolje rek’o, jbg 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI